Vandaag is het de laatste dag van Eid al-Adha, een tijd van feest, reflectie, en gemeenschap. Terwijl we deze mooie dagen afsluiten, zul je misschien de komende tijd nog steeds samen komen met geliefden en te genieten van heerlijke gerechten die worden bereid tijdens dit feest. Een belangrijk aspect van Eid al-Adha is het offer, waarbij een dier wordt geslacht om de toewijding van de profeet Ibrahim aan Allah te herdenken. De les die we hieruit leren is dat wij alles in de handen van allah moeten leggen. En ieder jaar spreken weer vele tegenstanders van barbaarse praktijken of hebben andere negatieve uitlatingen over het halal slachten. Wil je weten of halal slachten wel zo barbaars is? Lees het dan in dit artikel

Naast het delen van dit vlees met familie, vrienden en de minderbedeelden, willen we vandaag de aandacht vestigen op een vaak ondergewaardeerd deel van het dier: het orgaanvlees.

Het Belang van Orgaanvlees tijdens Eid al-Adha
Orgaanvlees, omvat delen zoals de lever, nieren, hart, en longen van het dier. Hoewel deze delen soms worden vermeden in de moderne keuken, zitten ze vol met voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde voeding.
1. Waarom je orgaanvlees moet eten
Orgaanvlees is een grote bron van essentiële vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld:
• Lever: Rijk aan vitamine A, wat belangrijk is voor een goed gezichtsvermogen, een sterk immuunsysteem en een gezonde huid. Lever bevat ook ijzer, dat helpt bij de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede.
• Nieren: Een goede bron van vitamine B12, riboflavine (B2), en selenium. Vitamine B12 is essentieel voor de aanmaak van DNA en rode bloedcellen, terwijl riboflavine helpt bij de energieproductie en celgroei. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en je cellen tegen beschadiging. Ook is selenium ontzettend belangrijk voor je schildklier.
• Hart: Bevat CoQ10, een antioxidant die een rol speelt bij het behouden van een gezond hart en het bevorderen van energieproductie op cellulair niveau.
2. Hoog Eiwitgehalte
Orgaanvlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten, die belangrijk zijn voor spiergroei en herstel.
3. Economisch en Duurzaam
Het eten van orgaanvlees draagt bij aan duurzaamheid en vermindert voedselverspilling. Door alle delen van het dier te gebruiken, eren we de volledige waarde van het offer, zoals bedoeld in de traditie van Eid al-Adha.

Hoe maak je het klaar?
Er zijn vele manieren om orgaanvlees smakelijk te bereiden. Hier zijn enkele suggesties om van deze voedzame delen te genieten:
• Gebakken Lever: Bereid met uien en kruiden, levert een heerlijke en voedzame maaltijd.
• Nieren Curry: Een rijk gekruide curry die perfect is voor liefhebbers van pittig eten.
• Gestoofde Longen: Langzaam gekookt met groenten en , een comfort food dat verwarmt en voedt.
• Gegrild Hart: Gemarineerd in koriander, ui en knoflook en daarna gegrild, is super lekker.

Eid Mubarak! Ik hoop dat deze dagen gevuld waren met vreugde, liefde, en gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *