Wist je dat wij in feite beschimmeld zijn? Er leven namelijk verschillende soorten schimmels in en op je lichaam, waaronder ook de candida. Candida is een schimmel, of nog meer specifiek, een gist. Candida komt van nature voor op diverse plekken in en op je lichaam, waaronder in de slijmvliezen in de mond, op de huid, in het spijsverteringskanaal, op nagels, in de slijmvliezen van de darmen of de vagina.

Aanwezigheid van deze candida is meestal onschadelijk, tenzij deze gist enorm is gegroeid. We spreken dan ook wel over een candida overgroei waardoor je heel veel klachten kunt krijgen. Ik zie dit in de praktijk steeds vaker.

Schimmels zijn eigenlijk de opruimers van de natuur, ze voeden zich met afgestorven materie, een beetje zoals die aasgieren die je ziet langs de snelweg, druk bezig met het opruimen van aangereden dieren.

Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties die ontstaan ​​wanneer verschillende soorten schimmels het lichaam binnendringen. Neem bijvoorbeeld:

In een gezond lichaam wordt gist in toom gehouden door de gezonde bacteriën binnenin. Echter, vele mensen hebben een verstoorde darmflora (de verhouding tussen goede en slechte bacteriën) door het gebruik van antibiotica, anticonceptie, medicijnen, stress en slechte voeding.

De gist begint dan te groeien, en voordat je het weet, is het volledig buiten controle.

Zodra de gist is overwoekerd in je lichaam, gedijt het op suiker, snelle koolhydraten, beschimmeld voedsel, gefermenteerd voedsel en azijn. Als je ooit hebt gemerkt dat je sterke verlangens hebt naar een van deze voedingsmiddelen, is de kans groot dat je last hebt van gis overgroei.

Als het niveau van gist in je lichaam verhoogd is, worden er in grote hoeveelheden gifstoffen vrijgegeven in je bloedbaan. Deze afvalproducten hebben een diepgaand effect op je welzijn en worden in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen.

De effecten van gis overgroei zullen na verloop van tijd verergeren en ernstige gevolgen hebben voor fysiek, mentaal en emotioneel welzijn. Volgens onderzoekers kan deze verborgen, afwijkende schimmel de oorzaak zijn van diverse ogenschijnlijk niet-gerelateerde gezondheidsklachten.

Dit benadrukt waarom het zo belangrijk is om symptomen niet geïsoleerd te bekijken. Vaak zul je ontdekken dat twee ogenschijnlijk niet-gerelateerde zaken, zoals spiertrekkingen en frequente blaasontstekingen, het gevolg kunnen zijn van wildgroei van gist.

32 Tekenen dat je een overgroei aan gist hebt.

Hier zijn 32 tekenen dat gist misschien zijn intrede heeft gedaan en langzaam je lichaam overneemt. Als je regelmatig last hebt van meer dan drie van deze symptomen, is het misschien tijd om meer te weten te komen over gist.

Schimmelinfecties op de huid of nagels

Voetschimmel

Schimmelnagels

Vermoeidheid

Fibromyalgie

Obstipatie

Opgeblazen gevoel

Diarree

Slechte adem

Droge mond

Gewrichtspijn

Gevoelloosheid

Haarverlies

Hoofdpijn

PMS

Brandend maagzuur

Brandende ogen

Gebrek aan impulsbeheersing

Hyperactiviteit

Slechte concentratie

Hersenmist

ADD, ADHD

Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus, colitis ulcerosa of multiple sclerose

Stemmingsschommelingen

Angst

Depressie

Sterke trek in suiker of geraffineerde koolhydraten

Eczeem of psoriasis

Galbulten

Seizoensgebonden allergieën of jeukende oren

Urineweginfecties

Jeuk in de vagina of anus

Gistovergroei is een van de moeilijkst te detecteren gezondheidsproblemen vanwege de kleine hoeveelheid die bij iedereen aanwezig is. De beste manier om te bepalen of je last hebt van gistovergroei, is door naar je levensstijl en dieet te kijken.

Heb je trek in zoetigheid en koolhydraten, ervaar je constant ziekte, heb je een psychische aandoening die niet reageert op medicatie, of voel je je over het algemeen “niet lekker”? Waarschijnlijk heb je last van gistovergroei en moet je enkele veranderingen aanbrengen in je dieet.Je kunt ook de speekseltest proberen.

Speekseltest

Ja, we weten dat het een beetje vies klinkt, maar de speekseltest biedt een zeer goede analyse van wat er binnen in je lichaam gebeurt en kan tekenen van een gistovergroei laten zien. De beste tijd om deze test te doen, is zodra je ‘s ochtends wakker wordt, nog voordat je jezelf uit bed hijst.

 Hoe pak je de speekseltest aan?

Spaar zoveel mogelijk speeksel op in je mond.

Laat het goedje in een helder glas vallen, waar al wat gefilterd water op kamertemperatuur in zit.

Hou je ogen strak gericht.

Het speeksel zal eerst drijven. Kijk of er na zo’n 15 minuten dunne uitsteeksels naar beneden reiken in het water. Het kunnen lijken op haartjes of draadjes. Als dit gebeurt, kan gist overgroei aan de hand zijn.

Als je speeksel behoorlijk troebel is en binnen enkele minuten naar de bodem zakt, of als delen ervan langzaam zinken, is gist overgroei mogelijk. Die deeltjes zijn gistkolonies die de handen ineenslaan.

Als je speeksel na ongeveer een uurtje nog steeds drijft, is de gist waarschijnlijk keurig onder controle.

Ontlastingsonderzoek

Wil je zeker weten of je een gistenovergroei hebt? Dan kunnen wij dit voor je onderzoeken. Dit kan heel gemakkelijk dmv een ontlastingsonderzoek gewoon vanuit huis. Je krijgt van ons het afnamel materiaal en je kunt dit direct naar het laboratorium sturen. De uitslag en adviezen krijg je van mij. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Als je een candida overgroei hebt dan is dat net als stalker die steeds meer ruimte in je lichaam inneemt. Je gezondheid gaat bergafwaarts. De drang naar suiker en andere voedingsmiddelen die de gist voeden, wordt alsmaar sterker, en het gaat maar door.

Uiteindelijk wordt je immuunsysteem zo zwak dat de symptomen ondraaglijk worden. Artsen schrijven vaak antibiotica voor om de symptomen aan te pakken, maar dat doodt ook de laatste restjes van de vriendelijke bacteriën. Wanneer de gist zich in deze vergevorderde staat bevindt dan kun je hele heftige klachten krijgen.

Heb je de bovengenoemde symptomen? Laat het dan niet zo ver komen.

Liefs Najat Haddouch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *