Binnen de Islamitische geschiedenis kennen wij vele grote en invloedrijke wetenschappers die een grote invloed hadden op de wereld. Mensen waar wij als Moslims heel trots op mogen zijn. Avicenna, ook bekend als Ibn Sina, is zo iemand. Als ik tijdens het lesgeven vraag of iemand Avicenna kent, dan hoor ik vaak; Avi wie? Dat is zo jammer omdat hij een invloedrijke Perzische, islamitische filosoof en wetenschapper uit de 11e eeuw was. Hij wordt beschouwd als een van de grootste geleerden in de islamitische geschiedenis en heeft bijdragen geleverd aan verschillende vakgebieden, waaronder geneeskunde. Zijn ideeën en geschriften hebben een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de geneeskunde (mijn grote interesse), niet alleen binnen de islamitische wereld, maar ook in de bredere geschiedenis van de geneeskunde en waarvan de westerse wereld nog steeds gebruik van maakt.

In zijn medische geschriften sprak Ibn Sina over het belang van reiniging en zuivering van het lichaam als onderdeel van het behoud van de gezondheid. Hij ontwikkelde een concept genaamd “tanqiyah” in het Arabisch, wat verwijst naar het zuiveren en reinigen van het lichaam van schadelijke stoffen.
Volgens Avicenna was het behoud van een goede gezondheid afhankelijk van het handhaven van een evenwicht tussen de vier elementen (aarde, lucht, vuur en water) in het lichaam. Wanneer dit evenwicht werd verstoord, zouden er ziektes ontstaan. Hij geloofde dat bepaalde levensmiddelen en kruiden reinigende eigenschappen hadden en hielpen om het lichaam te zuiveren.

Avicenna beschreef ook verschillende methoden om het lichaam te reinigen, zoals vasten, lichaamsbeweging, massages, kruidenbehandelingen, het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en natuurlijk hijama en cupping behandelingen. Hij benadrukte het belang van een gezonde levensstijl, inclusief voeding, hygiëne en lichaamsbeweging, als middelen om het lichaam in balans te houden en de gezondheid te bevorderen.

Het reinigen, detoxen, ontgiften of cleansen staat voor het ontdoen van afvalstoffen of ookwel de toxinen uit je lichaam. Af en toe detoxen is belangrijk omdat je lichaam behoorlijk wat dagelijkse uitdagingen te verwerken heeft. Denk eens aan de volgende voorbeelden, waarbij je lichaam zwaar belast wordt:

slechte voeding
cosmetica
suikerverslaving
negatieve gedachten
Stress
trauma’s
luchtverontreiniging
medicatie
slecht dag-nachtritme
lichaams verzorging
roken

Wij hebben door ons voedingspatroon (veel bewerkte voedingsproducten) en leefstijl (veel stress en niet in ritme met de natuur) over het algemeen een zwakke spijsvertering. Dat merk je aan een opgeblazen gevoel, weinig energie en gewichtsproblemen.
Door te reinigen zoals Ibn Sinna dit adviseerde kun jij je spijsvertering versterken en krijgt je gezondheid een kickstart en kun je gezondheidsproblemen verbeteren of met de wil van Allah, voorkomen.

Een geweldig middel om te detoxen en zware metalen uit je lijf te halen is zeoliet. Je kunt deze vinden in dit middel

Liefs