narcisisme, narcistisch misbruik

Naar aanleiding van mijn laatste artikel met verhalen over toxische relaties, heb ik redelijk veel reacties gekregen. Soms zijn het verhalen waarbij diegenen, met narcistisch misbruik te maken hebben, niet eens weten dat ze met narcisme te maken hebben. Want er zijn in Nederland ontzettend veel narcisten. Zoveel dat het AD de afgelopen week kopte: “Nederland telt meer narcisten dan ooit”. Deze vorm van misbruik kan in de privésfeer plaatsvinden door ouders, partners of anderen, die dichtbij je staan.

Wat is narcisme en hoe herken je het?

Mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, zijn egoistisch, vinden zichzelf geweldig, maken zichzelf belangrijker dan ze zijn, willen constant bewonderd worden en kunnen zich niet in anderen inleven. Ze hebben constant bewondering nodig. Als ze deze bewondering niet krijgen en je geeft kritiek, dan veranderen ze omdat ze gefrustreerd raken. Omdat ze constante aandacht en bewondering nodig hebben, gaan ze vaak vreemd. Ze zijn op zoek naar die constante bewondering en aandacht om dat diepe gat in hun ziel te vullen. Helaas is het een groot gat, dat niet te vullen valt. Hierdoor hebben ze eigenlijk geen echte, diepe verbinding met anderen. Alle relaties die ze hebben zijn gebaseerd op bevestiging of gebruik. Zolang ze iemand kunnen gebruiken, zal de relatie bestaan en kunnen ze heel charmant en lief zijn. Hierdoor ontdekken mensen te laat dat ze te maken hebben met een narcist. Vaak is het dan te laat en is er al veel schade aangericht.

Je hebt verschillende vormen van narcisme. Je hebt narcisten bij wie het overduidelijk is. Die praten constant over zichzelf en staan graag in het middelpunt van de aandacht. Ze kunnen de sfeermakers op een feestje zijn. Er zijn ook mensen die verborgen narcisme hebben. En deze zijn gevaarlijker. Dat zijn mensen die naar de buitenwereld een masker opzetten en zich gedragen zoals het hoort. Ze passen zich als een kameleon aan de situatie aan. Maar achter gesloten deuren of als ze niet gezien worden dan laten ze hun masker vallen en zie je een hele andere persoon. Van deze mensen zullen anderen waarschijnlijk niet geloven hoe ze achter gesloten deuren zijn. Dit zorgt ervoor dat je zelf verward raakt, aan jezelf gaat twijfelen en constant op eieren loopt. Dat is ook het doel van de narcist. Om je op verschillende manieren te ondermijnen: je hersenen, je geest, je brein en je emoties.

 

ZEVEN SIGNALEN DAT JE MET EEN NARCIST TE MAKEN HEBT

  1. Continu aandacht of bevestiging vragen.Dit moet jij constant geven en klaarstaan wanneer ze dat willen. Je krijgt er zelf heel weinig voor terug.
  2. Wisselende persoonlijkheid. De ene keer is de narcist geweldig, lief en heel charmant. Het volgende moment word je uitgescholden en gekleineerd. Dit kleineren kan trouwens ook op een grappige manier in het gezelschap van anderen voorkomen. Bijvoorbeeld grapjes maken over je gewicht of jou met anderen vergelijken. Dit alles gebeurt om jou onzeker te maken.
  3. Straffen. De narcist kan je emotioneel straffen als je niet doet wat hij/zij van jou verlangt. Ze kunnen je de stiltebehandeling geven door langere tijd niet met je te praten, je te isoleren of je zomaar te negeren door niet meer op je telefoontjes te reageren of lange tijd weg te blijven. Sommigen straffen de partner ook door ze van intimiteit en/of seksualiteit te onthouden. Ze kunnen je ook financieel straffen door je geen geld voor bijvoorbeeld boodschappen te geven.
  4. Uitbuiting. Overigens is het vaak zo dat een narcist juist op jouw zakken teert. Jij moet werken om aan zijn behoeftes te voldoen. Je wordt gebruikt als zijn persoonlijke bank. Je wordt in een financiële chaos en met schulden achtergelaten, want ze zijn zo geprogrammeerd om anderen uit te buiten en zo hun eigen behoeften te vervullen.
  5. Alles is jouw schuld. Als het niet gaat zoals hij of zij dat wil dan nemen ze een slachtofferrol aan. Je krijgt te maken met mindgames waardoor ze je laten geloven dat jouw kijk op de zaken verkeerd is. Hierdoor krijgen ze de aandacht die ze willen en ga jij aan jezelf Je gaat denken dat jij gek bent.
  6. Leugens. Een narcist is een leugenaar. Vaak zonder reden. Gewoon om verwarring te zaaien of om zichzelf naar de buitenwereld beter voor te doen. Ze liegen en bedriegen en komen overal mee weg. Of het nu naar de partner, de kinderen of naar de werkgever is. Leugens worden ook over jou verteld. Om je zwart te maken en in diskrediet te brengen. Zodat wanneer jij je tegenover de buitenwereld gaat verdedigen, mensen aan jou gaan twijfelen.
  7. Overspel. Leugens worden ook verteld omdat ze vaak een hele harem naast het huwelijk hebben. De ene relatie na de andere of zelfs een aantal relaties tegelijkertijd. Een hele rits aan vriendinnen, die op het wachtbankje zitten en op het moment dat de narcist weer behoefte aan bewondering of aandacht heeft opgeroepen kunnen worden.

Als je lang genoeg in deze situatie hebt gezeten, dan twijfel je aan alles en aan iedereen en vooral aan jezelf. Je raakt jezelf kwijt. Je vertrouwt anderen niet meer maar boven alles vertrouw je jezelf niet meer. Dit kan leiden tot constante stress, paniek, slaapproblemen en uiteindelijk allerlei gezondheidsproblemen.

Het probleem is dat als je in zo een toxische relatie zit je vaak hoop blijft houden en denkt dat diegene wel zal veranderen. Dat als jij maar op emotioneel, fysiek en financieel vlak blijft geven het ooit beter zal gaan. Dit zal helaas niet het geval zijn. Er is namelijk niks mis met deze persoon (in zijn/haar hoofd). Jij bent degene die fout zit, weet je nog?

Zit je er nog middenin? Zorg er dan voor dat je leert om los te laten. Hiervoor is kennis nodig. Lees je in over narcisme en narcistisch misbruik. Stukje bij beetje totdat je de kracht hebt om de situatie te veranderen en te beginnen met helen.

Kom je uit een toxische relatie? Je bent een strijder! Leer van hetgeen je overkomen is en zorg ervoor dat dit niet nog een keer gebeurt. Want je bent waarschijnlijk een gever. Iemand die voor anderen van veel waarde is. En deze vampieren leven van jouw energie, liefde en van jouw goedheid. Geef deze energie, liefde en goedheid aan mensen die het waard zijn. Zorg ervoor dat je van waarde bent voor anderen.

Een mooie manier om dit te doen is door hijama toe te passen bij anderen. Dan kom je, net als mij, mensen tegen die jouw aandacht en energie waard zijn.

Ga jij je ook bij de groep moslim health practitioners aansluiten?

In deze tijd hebben mensen veel (gezondheid) problemen en realiseren steeds meer mensen zich dat (mentale) gezondheid en vitaliteit onze eigen verantwoordelijkheid is. En dat we met de islamitische geneeskunde en hijama hier grote invloed op hebben. Ga jij ze daar mee helpen? Ga jij van waarde zijn voor mensen die het nodig hebben en waarderen? Je kunt hier alle informatie vinden
Wat je ook doet blijf vooral hijama doen. Hijama is in staat om toxisch afval te verwijderen. Hierdoor voel jij je gezonder. Zowel lichamelijk als mentaal. Het geeft je ruimte om weer helder na te kunnen denken.

Maak daarom hier een afspraak voor de vestiging Rotterdam of Utrecht.

Beste lezer, ik streef naar een gezonde ummah. Jij ook? Deel dan dit bericht met je dierbaren.