Gisteren was een heerlijke dag: het was prachtig weer en ik heb tijd aan mijn familie kunnen besteden.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb echt wel eens dagen dat ik me het liefst op wil sluiten.
Soms ben ook ik somber, chagrijnig, moe, heb ik gewoon geen zin en ben echt niet altijd te pruimen.
Maar zulke dagen horen er nou eenmaal bij. We zijn mensen, dus niets is ons vreemd. Ieder mens heeft weleens een slechte dag. Dat is echt niet erg.

Laatst had ik een gesprek met een van mijn lieve, vaste klanten. Zij heeft ook van die off-dagen. Maar het probleem bij haar is dat ze heel veel van die off-dagen heeft. Soms weken, maanden achter elkaar. En dan fleurt ze soms weer wat op, waarna er weer een duik naar beneden plaatsvindt. Deze situatie duurt al jaren. We hadden het hierover en over hoe ik dan omga met mijn off-dagen. Want het verschil tussen haar en mij is dat ik niet blijf hangen in die off-dagen. Haar antwoord was; “Ja, maar ik heb te veel meegemaakt”. Maar dat is geen excuus om in die off-dagen te blijven hangen! Ook ik heb heel veel meegemaakt. Mijn leven is allesbehalve rozengeur en maneschijn geweest. Als ik mijn levensverhaal met die van de gemiddelde vrouw vergelijk, dan zit ik echt aan de bovenlaag van de mensen die veel ellende hebben meegemaakt. Veel meer dan wat zij heeft meegemaakt. Gebeurtenissen die zeer traumatisch zijn geweest, waarbij ik (mentaal) knock-out geslagen ben. Ik vertel je dit niet omdat ik zielig wil zijn of medeleven vraag. Juist niet. Ik wil je meegeven dat wat er ook in je leven gebeurt, dit geen excuus mag zijn voor hoe jij je nu voelt, gedraagt en leeft.

Als je in die off-dagen zit, is het soms moeilijk om te veranderen. Je gedachten veranderen, je energie en motivatie verandert. De sjaitaan krijgt vrij spel en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel waar je niet meer uitkomt. Het is dan moeilijk om die eerste stap te zetten, om die cirkel te doorbreken.
En dit heeft weer impact op onze gezondheid, het algemeen functioneren, ons immuunsysteem en het ontstaan van chronische ziekten. Je zit namelijk in een toxische situatie. Om hieruit te komen, moet je het toch anders doen.

Mijn top 5 om het anders te doen.  

1. Shukr
Geef Shukr, wees dankbaar. Ten eerste komt de zegen van het leven prachtig tot uiting in zowel onze moeilijke tijden als de gemakkelijke tijden. In Sura Luqman (een Surah die geweldig is voor zelf-tips en begeleiding door de deskundige en wijze Luqman en de gesprekken met zijn zoon), herinnert Allah swt ons eraan:
                  “En wie dankbaar is, is alleen dankbaar voor het voordeel van zichzelf.”
(Luqman 31:12).

Dankbaarheid zal ons helpen onze zegeningen te tellen, ons te concentreren op wat goed is in ons leven en ons verstand te laten focussen op positiviteit. Als je begint met het tellen van je zegeningen, herinner jezelf dan hieraan; Als God je al zo ver heeft gekregen, zal hij zeker iets groters en beters op je pad geven. Hoezeer we onze zegeningen ook tellen, Allah herinnert ons eraan dat hij ons alleen maar met meer zal zegenen:
                       “Als je dankbaar bent, zal ik je zeker meer en meer geven.”
(Ibrahim 14:7)

2. Zie je problemen als uitdagingen
Als je geconfronteerd wordt met problemen dan is de kans groot dat je een negatieve interne dialoog hebt. Het best is om deze interne dialoog te direct te stoppen als jij je hiervan bewust wordt. Je kunt deze interne dialoog beter veranderen iedere keer dat je een ‘probleem’ hebt. Zeg liever tegen jezelf “oke, dit is weer een uitdaging waar een oplossing voor moet komen”. “Het is een beproeving wat is de les die ik zal leren?” Je zult zien dat je dan anders tegen problemen gaat kijken.

3. Lees surat Doha
Nadat de profeet vzmh een lange tijd geen openbaring had gekregen werd hij belachelijk gemaakt door de Mekkanen. De profeet vzmh begon zich toen somber te voelen. Toen is dit vers geopenbaard. Ik vind het persoonlijk heel mooi om te lezen dat wij niet moeten wanhopen en dankbaar moeten zijn omdat Allah swt voor ons heeft gezorgd en dat hij dit altijd zal doen.

4. Ashwaghanda
Voor mij is Aswaghanda mijn nummer 1 om me die jump start te kunnen geven. Het is een adaptogeen en helpt het lichaam om te gaan met stress en het heeft een positieve werking op je humeur omdat het je serotonine gehalte kan verhogen.
De beste Ashwaghanda vindt je hier

5. Neem een hijama behandeling om je te ontdoen van toxische stoffen. Zowel emotionele als lichamelijke.

De sunnah dagen voor de maand Mei 2022 zijn:

Woensdag 18 mei

Vrijdag 20 mei

Zondag 22 mei

Maak nu hier een afspraak voor hijama in Rotterdam of hijama Utrecht.

Beste lezer, ik streef naar een gezonde ummah.  Jij ook? Deel dan dit bericht met jouw dierbaren.

Liefs,