Ik lag lekker te slapen toen mijn telefoon ging. Ik keek op de klok en zag dat het nog heel vroeg was. Ik dacht bij mezelf: een vroeg telefoontje, dat is vast foute boel. Ik strompelde mijn bed uit en pakte de telefoon. Ik hoorde de stem van mijn vader. Je oma is overleden, moge Allah haar genadig zijn. Ik moest het nieuws even laten bezinken. Mijn lieve omaatje was er niet meer. Ze was gezegend met een lang leven en is 102 jaar oud geworden. Een vrouw met een redelijk gezond leven, die ook nog zelfstandig woonde. Ondersteuning bij haar zelfzorg wilde ze niet. Ze wilde het allemaal zelf doen. Ik denk dat de keren dat ze naar een dokter ging, op één hand te tellen zijn.

Mijn gedachten gingen terug naar toen ik nog een kind was en zij vaak verhalen over vroeger vertelde. Ze had oorlog en armoede meegemaakt, noodgedwongen huis en haard moeten verlaten en ze had zelfs twee kinderen overleefd. En eigenlijk klaagde ze niet. Ze droeg hetgeen waar Allah haar mee beproefde zonder aan zichzelf te denken. We gaan haar natuurlijk heel erg missen, maar we zijn Allah ook dankbaar dat we haar zolang in ons midden hebben gehad. En dat dit met een goede gezondheid gepaard ging. Ze had een sterk aangeboren immuunsysteem. Wat tegenwoordig best zeldzaam is als ik op de verhalen om mij heen mag afgaan. Mijn oma at alleen natuurlijke, pure voeding. Wat ze niet kende, at ze niet.

Natuurlijk geloven wij als Moslims in qada wal qadar van Allah swt, maar dat neemt niet weg dat we altijd sabab moeten doen en dat sommige zaken met de wil van Allah voorkomen kunnen worden. Dat zij alleen gezonde voeding at heeft naar mijn mening een rol gespeeld. Dat zij dankbaar was, niet klaagde en vrijgevig was heeft ook een rol gespeeld.

Bij veel vrouwen is dit anders. De meesten nemen geen tijd om goed voor zichzelf te zorgen. De meesten hebben een heel druk leven en lopen zichzelf voorbij. Hebben constant stress en geen gezonde levensstijl.

Nu weet ik uit ervaring dat als het om hun gezondheid gaat veel mensen maar blijven uitstellen. Ik zie ze dagelijks in mijn praktijk. Maar wat blijkt << Test First Name >>, dat uitstellen

een typisch vrouwenprobleem is!

Wij zijn sterk, maar wij houden ons vaak ook veel te sterk. Wij hebben een drukke baan, maar zorgen ook voor ons gezin en soms voor de familie.

Maar hoe wil je nu voor je gezin en de rest van de familie kunnen zorgen als je
niet goed voor jezelf zorgt? Hoe wil jij gezond oud worden? Oma is 102 jaar oud geworden. Zou jij dat niet willen?

Wat zou je snel kunnen toepassen om beter voor jezelf te zorgen? Dit zijn mijn 10 gouden snelle tips.
– Wees matig met suiker.
– Drink voldoende water.
– Eet meer groenten en fruit en vermijd zoveel mogelijk dierlijke voedingsmiddelen.
– Sport minimaal 3 keer per week.
– Slaap voldoende.
– Wees matig met eten.
– Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vul deze aan met supplementen
– Verricht je salaat.
– Doe ademhalingsoefeningen.
– Neem hijama-behandelingen.

En het mooie is, dat veel van deze tips gewoon gratis zijn. Want wist je dat veel mensen voor hun alternatieve geneeswijzen een potje nog hebben? Het is jammer dat een groot gedeelte van het budget niet wordt besteed en eind december dus zomaar verdwijnt. Dat geldt ook voor het budget van je man en/of kinderen, mocht je die hebben. Je kunt dit budget vaak ook gebruiken voor een behandeling bij ons. Je zorgverzekeraar moet dan wel onze beroepsvereniging BATC erkennen.

Hijama is goed voor je immuunsysteem
Wat we absoluut ook niet mogen vergeten is dat hijama je immuunsysteem kan verbeteren. Gelukkig zijn de sterk aanbevolen sunnah dagen er weer. Deze maand vallen ze op:

Sunnah dagen

Dinsdag 21 december
Donderdag 23 december
Zaterdag 25 december

Maak nu hier een afspraak voor de vestiging Rotterdam of Utrecht.