Wetenschappers bewijzen dat negativiteit letterlijk kanker in het lichaam doet groeien
Ben je ooit gekwetst geweest of met een mes in de rug gestoken? Heeft een gebeurtenis of persoon je ooit zo verdrietig en verbitterd gemaakt dat je nooit in je leven zou overwegen ze te vergeven?
Het is vaak zo dat we dit soort gebeurtenissen keer op keer opnieuw beleven in ons hoofd. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer bitter en boos je wordt vanwege de gebeurtenis, of persoon die je pijn heeft gedaan.

Helaas hebben deze emoties een sterker effect op jouw gezondheid dan je wellicht beseft.
Elke keer dat je deze negatieve gebeurtenissen in het leven opnieuw beleeft, lijdt je lichaam evenveel als je verstand. Daarom kan het koesteren van negatieve emoties leiden tot een verwoestende langdurige ziekte.
Gelukkig, als je in staat bent om te vergeven, zul je ook in staat zijn om deze bittere gevoelens van wrok los te laten en uiteindelijk verder te gaan. Het probleem hier is echter dat de westerse cultuur vergeving vaak ervaart als een teken van zwakte, onderwerping of beide. Dit maakt het moeilijker om daadwerkelijk diegenen te vergeven die je kwaad hebben gedaan.

De kracht van vergeving
Klinisch gesproken, is vergeving wanneer je een punt bereikt waar je een gevoel van vijandigheid en een boze denkwijze kunt loslaten tegenover degene die je pijn heeft gedaan (ongeacht of ze je vergiffenis verdienen)
Houd in gedachten dat vergeving een proces is en geen gebeurtenis.
Studies hebben aangetoond dat vergevingsgezinde persoonlijkheidstypen gerelateerd zijn aan beter subjectief en psychologisch welbevinden. Andere studies hebben aangetoond dat vergeving gekoppeld is aan verbeterde fysieke symptomen, minder gebruikte medicijnen, betere slaapkwaliteit, minder vermoeidheid en minder somatische klachten.
Vergeving is ook gekoppeld aan een betere cardiovasculaire gezondheid, volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Cardiology. Ze ontdekten dat woede en andere negatieve emoties cardio-toxische effecten hadden, terwijl vergeving een meer cardio-beschermende rol had.

Vergeving en je gezondheid
Als je boos, verward, vijandig en onduidelijk blijft over iets dat in het verleden is gebeurd, zal je fysieke lichaam ook zijn tol gaan eisen.
De cellen die je lichaam beschermen tegen ziekte worden belemmerd wanneer het lichaam zich in een staat van woede, vijandigheid en niet-vergeving bevindt. Dit betekent dat je meer vatbaar bent voor het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals kanker. Het lichaam zorgt er namelijk voor dat cortisol voortdurend vrijkomt, en dit is niet goed.

Dr. Michael Barry, auteur van het boek The Forgiveness Project, schat dat 61 procent van de kankerpatiënten vergevings issues heeft. “Het in stand houden van deze negatieve emoties, deze woede en haat, creëert een toestand van chronische angst”, legt hij uit. “Chronische angst produceert zeer voorspelbaar overmatige adrenaline en cortisol, die de productie van natuurlijke killercellen verlaagt, wat je lichaamssoldaat is in de strijd tegen kanker.”

Hoe te vergeven?
Leren hoe te vergeven kan enige tijd duren, maar het is allemaal een kwestie van het opnieuw bedraden van de hersenen en echt het werk doen om je neurale netwerken te veranderen.
Het kan zo simpel zijn als het loslaten van kwetsende herinneringen en onthouden dat de persoon die je pijn heeft gedaan ook een mens is. Je moet ook leren hoe je jezelf kunt vergeven voor het dragen van het gewicht van wrok. Leren hoe je het verleden los kunt laten, is ongelooflijk bevrijdend.
De islaam leert ons ook om anderen te vergeven. Dit wordt zowel in de Qur’aan als in de Sunnah aangegeven. Eén van de kenmerken van de islaam is dat het de religie van genade is.

“En degene die geduldig is en vergeeft, waarlijk dat behoort zeker tot de bepalende zaken (voor het geloof).” [ ash-Shura, 43 ] 

Misschien heb jij ook iets meegemaakt waar je nog steeds moeite mee hebt. Iets wat nog steeds ongelooflijk veel pijn doet. Iets wat aan je vreet. Iets waarvan je weet dat je het moet verwerken. Je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt hulp krijgen van onze therapeut in Utrecht. Maak een afspraak voor een islamitische psychologische hulpverlening.  Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Sunnah dagen
Een hijama behandeling kan je ook helpen met het verwijderen van toxische stoffen uit je lichaam. Gelukkig. komen de aanbevolen hijama sunnah dagen er aan. Deze maand vallen ze op:

Zaterdag 23 oktober
Maandag 25 oktober
woensdag 27 oktober

Maak nu hier een afspraak

Ik streef naar een gezonde ummah. Jij ook? Deel dit bericht dan vooral.

Liefs Najat Haddouch