Hooikoorts

Snuffend keek Siham me aan en vertelde me dat ze zich heel ongemakkelijk onder haar klachten voelt. Hooikoorts is nooit leuk, maar in deze tijd raken sommige mensen lichtelijk in paniek als anderen moeten niezen, snuffen of kuchen. Daarom wil ze het liefst snel van haar klachten afkomen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie, waarvan ongeveer 1,5 miljoen mensen last hebben. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies). De oorzaak van hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel, die van de pollen van planten, grassen en bomen komt en zich door de wind verplaatst.

Je lichaam maakt een allergische reactie aan omdat je immuunsysteem op stoffen reageert, waar het normaal niet tegen hoeft te vechten. Je immuunsysteem is op hol geslagen. Het reageert overdreven op stofjes, die in feite onschuldig zijn.

Deze stoffen noemen we allergenen en zijn in het geval van hooikoorts afkomstig van de pollen, die tijdens het bloeiseizoen door de lucht zweven.

Bij hooikoorts is je immuunsysteem uit balans. Er is sprake van een overactief immuunsysteem waardoor er histamine via het neus- en oogslijmvlies wordt afgescheiden.

Histamine is een essentiële stof, die we zowel in het lichaam als in voeding vinden. Deze lichaamseigen stof zit in onze mestcellen en komt vrij wanneer een indringer ons immuunsysteem aanvalt. Daarnaast vinden we histamine niet alleen in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en groenten, maar ook in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt. Ons lichaam kan echter maar één bepaalde hoeveelheid histamine aan en deze hoeveelheid verschilt per persoon. Een teveel van deze hoeveelheid zorgt voor allergische symptomen.  We kunnen dit makkelijk testen door een histamine ontlastingstest te doen. Bij deze test wordt het histaminegehalte van de ontlasting bepaald. Vraag mij hoe.

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts ontstaat dus als er pollen in de lucht zijn. Experts verwachten dat dit jaar een heftig hooikoortsjaar wordt.

Sommige mensen ervaren:

5 tips om hooikoorts klachten te behandelen

Kamille

Wordt van oudsher bij vele klachten ingezet. Aan kamillethee worden veel positieve eigenschappen toegeschreven en veelgebruikt in de kruidengeneeskunde.

Het kruid neemt een vooraanstaande plek in bij de behandeling tegen hooikoorts. Je kunt Kamille op verschillende manieren gebruiken. Je kunt er thee van trekken, een zalf van maken of de olie gebruiken. Je kunt de olie inmasseren of inhaleren.

Kamillethee recept

Voor een lekkere kamillethee heb je slechts twee ingrediënten nodig:

Als je verse bloemen gebruikt, was de kamille goed om vuil en beestjes weg te spoelen. Daarna schep je een eetlepel van deze bloemen in een mok of glas. Breng het water aan de kook en schenk deze over de kamille heen.

Lokale honing

Bijen zijn de hele dag op zoek naar nectar en komen dan in aanraking met het stuifmeel en de pollen. Deze komen echter ook in de honing. Als je deze lokale honing (verkrijgbaar bij de imker bij jou in de buurt) eet, dan bouw je resistentie tegen deze pollen op.

Als je zeker weet dat je lokale honing hebt, dan kun je er zeker van zijn dat er pollen in zitten die in jouw omgeving te vinden zijn. Deze pollen roepen bij jou een allergie op. Eet iedere dag één lepel honing op de nuchtere maag. Het werkt dan als een soort ‘inenting’ tegen je allergie. (Let op: begin eerst met een klein beetje om te kijken hoe je hierop reageert).

Vitamine C

Bij een allergische reactie wordt er veel histamine aangemaakt. Dit stofje geeft signalen aan je hersenen en het afweersysteem af. Dit stofje zorgt er ook voor je lichaam allergisch op de pollen reageert. Vitamine C lijkt de aanmaak van histamine in je lichaam te remmen. Hierdoor lijken mensen wat minder symptomen te hebben.

Hoeveel moet je dan gebruiken? Twee gram vitamine C per dag en dat voor twee weken lang, zou de hoeveelheid histamine in het bloed al met veertig procent kunnen verlagen. Je kunt vitamine C innemen in de vorm van een neusspray of door middel van supplementen.

Quercetine

Quercetine komt onder andere voor in knoflook. Het is een histamine-remmende stof. Allergieën en ontstekingsreacties in de luchtwegen worden door deze stof geblokkeerd.

Probiotica

Probiotica zijn actieve bacteriën, die een positief effect op je gezondheid hebben.

Deze ‘goede’ bacteriën zijn veelbelovend voor de behandeling van allergieën. Tijdens een onderzoek onder hooikoortspatiënten, had de probiotica-groep veel minder oogklachten, zoals jeuk en tranende ogen. Welke probiotica kun je het beste gebruiken? In ieder geval een probioticum, dat Lactobacillus of Bifidobacterium bevat.

 Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij je gezondheid. De voedingsmiddelen, die je nu juist wel moet eten zijn voedingsmiddelen die vol met vezels zitten en goed zijn voor je darmflora. Dat zijn gezonde voedingsmiddelen, die we vroeger vaak aten. Denk aan pompoen, artisjokken, haver, havermout en bonen. Wat je beter links kunt laten liggen zijn histaminerijke producten. Denk aan oude kaas (hoe ouder, hoe meer histamine), tomaten, aubergines, tomatenketchup, kruiden, bananen, citrusfruit en ananas kunnen problemen veroorzaken. Google is in dit geval je beste vriend. Er zijn behoorlijk wat lijsten met histaminerijke voeding.

Deze tips kun je gebruiken om de klachten te verminderen. Maar eigenlijk moet je ook naar de oorzaak op zoek gegaan. Zoals gezegd, is je immuunsyteem uit balans geraakt. Een goede stap om te onderzoeken is wat er in je darmen gebeurt. Een ontlastingsonderzoek is makkelijk en kan heel veel prijsgeven.

Liefs Najat Haddouch

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *