Baal jij ook zo van de lockdown? Deze periode van verplichte sociale onthouding en inperking van onze vrijheid komt hard aan bij kwetsbare kinderen en mensen die gevoelig zijn voor een depressie. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je depressieve klachten te behandelen. Hieronder mijn 11 belangrijkste tips. 

1.De kracht van saffraan
De aromatische specerij saffraan bestaat uit de gedroogde, oranjerode stampers van de saffraancrocus. Saffraan wordt handmatig geplukt, iedere bloem bevat 3 stampers en er zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig voor een kilo saffraan. De duurste specerij ter wereld wordt ook wel ‘het rode goud’ genoemd. Sinds de oudheid werd saffraan aanbevolen bij maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid en depressie. Saffraanextract is geschikt voor de behandeling van (milde tot gematigde) depressie. Dit is de conclusie van twee meta-analyses van 5, respectievelijk 6 gerandomiseerde klinische studies van hoge kwaliteit en een duur van 6 of 8 weken.

2. Behandel iedereen met vriendelijkheid
Vriendelijkheid is niet alleen besmettelijk, het is ook bewezen dat dit je gelukkiger maakt. Wanneer je aardig bent voor anderen produceren je hersenen feel good-hormonen en neurotransmitters zoals serotonine.

3. Zie je problemen als uitdagingen
Als je geconfronteerd wordt met problemen dan is de kans groot dat je een negatieve interne dialoog hebt. Het best is om deze interne dialoog te direct te stoppen als jij je hiervan bewust wordt. Je kunt deze interne dialoog beter veranderen iedere keer dat je een ‘probleem’ hebt. Zeg liever tegen je zelf “oke, dit is weer een uitdaging waar een oplossing voor moet komen”. Je zult zien dat je dan anders tegen problemen gaat kijken.

4. Lees surat Doha
Nadat de profeet vzmh een lange tijd geen openbaring had gekregen werd hij belachelijk gemaakt door de Mekkanen. De profeet vzmh begon zich toen somber te voelen. Toen is dit vers geopenbaard. Ik vind het persoonlijk heel mooi om te lezen dat wij niet moeten wanhopen en dankbaar moeten zijn omdat Allah swt voor ons heeft gezorgd en dat hij dit altijd zal doen.

5. Stop met piekeren
Als je veel piekert dan heeft de duivel een ingang voor zijn influisteringen. Dit leidt vaak verder tot negatieve gedachten waardoor je in een negatieve spiraal komt. Als dit gebeurt stop dit dan meteen! Zeg 3 maal:ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen de vervloekte duivel (a udhu bilahi mina sjaitaan rrajiem).

6. Geef jezelf een schouderklopje
Op een negatieve manier naar jezelf kijken, hoort vaak bij gevoelens van depressie. Chagrijnig zijn, boosheid, op jezelf mopperen en onaardige dingen denken, liggen dan voor de hand. Stop daarmee en focus je op positieve zaken. Wij zijn dit binnen onze cultuur niet gewend en bescheidenheid is de norm. Maar vier je successen eens, hoe klein ook. Dan zie je dat er ook dingen goed zijn.
7. Pas op met suiker Je suikerspiegel heeft invloed op hoe je je voelt. Als je veel snelle suikers eet kan je suikerspiegel hevig gaan schommelen waardoor je het ene moment je goed voelt en energiek en het andere moment moe en lusteloos. Dit heeft dus te maken met je suikergehalte in je lichaam. Eet dus veel vezels.

8. Eet Talbina (gort)
Wederom is het verstandig om je suikerspiegel te reguleren en dit kan ook door regelmatig Talbina te eten. Een gezond ontbijt vanTalbina is bijvoorbeeld een goede start van de dag. Je hebt dan een voldaan gevoel en je krijgt een lading voedingsvezels binnen.
Aisha, moge Allah tevreden met haar zijn, adviseerde verdrietige mensen die een geliefde verloren maar ook zieken aan om talbina te eten. Ze leverde over
“Ik heb de profeet vrede zij met hem horen zeggen: waarlijk Talbina ontspant het hart van de zieke, en verlicht depressie”. (Al Bukhari)

9. Gebruik Kurkuma In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde worden extracten van de geelwortel ingezet als middel die stress en depressie gerelateerde aandoeningen moeten behandelen. Dit gaf aanleiding voor wetenschappers uit India om een onderzoek te starten naar het effect van curcumine bij zware depressies.
Er werden 60 mensen onderverdeeld in 3 groepen. Groep 1 kreeg 20 mg fluoxetine ( prozac ) per dag, groep 2 kreeg 2 maal daags 500 mg curcumine per dag en groep 3 kreeg beide. Het zes weken durende onderzoek toonde aan dat de klachten bij de geelwortelextract-gebruikers bijna even sterk waren verbeterd als in de fluoxetine groep. De groep die beiden kreeg scoorde nog beter.
De wetenschappers hebben uit dit onderzoek geconcludeerd dat je curcumine als veilig en effectief middel in kan zetten eventueel in combinatie met antidepressiva, bij mensen met een ernstige depressie waarbij geen sprake is van suïcidale gedachten of andere psychotische klachten. Bestel onze beste Kurkuma hier.

10. Gebruik sint janskruid.
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat deze werkzaam is bij depressies.
In tegenstelling tot eerdere onderzoeken blijkt sint-janskruid zelfs werkzaam tegen een zware depressie. Duitse onderzoekers schrevenven dit vandaag in het British Medical Journal.
De helft van 250 patiënten met een matige tot zware depressie moest gedurende het onderzoek dagelijks capsules met een hoge dosis, soms bijna 2 gram, kruidenextract slikken. De anderen kregen een normale dosis van het populaire antidepressivum Seroxat. Artsen en patiënten wisten niet wie welk middel kreeg. Na zes weken waren beide groepen patiënten er even goed aan toe. Sint-janskruid is ten minste even effectief als Seroxat, concluderen de onderzoekers. Het aantal bijwerkingen in de kruidengroep was minder. (Bron: De Volkskrant, maandag 14 februari 2005)
Mijn favoriete sint janskruid is hier verkrijgbaar.

11. Laat je behandelen met hijama
Door de grote hoeveelheid toxische stoffen die ook onze hormoon huishouding in disbalans brengt is het nodig om je lichaam te reinigen. Hijama doet dit en het reset je lichaam als het ware naar de natuurlijke staat. Ook is hijama een sunnah en het volgen van de sunnah is aanbidding. Dit alles zorgt voor een positief effect op jou als mens. Gelukkig zijn de belangrijkste dagen voor hijama binnenkort.
Sunnah dagen!

 

De hijama sunnah dagen voor maart zijn als volgt:

Maandag 1 maart
Woensdag 3 maart
Vrijdag 5 maart

 

Heb je nog geen afspraak? Neem dan snel contact met ons op en reserveer jouw plekje.

Liefs Najat Haddouch