Februari en Valentijnsdag zorgen dat mensen getriggerd worden om meer over de liefde na te denken. Ongeacht of je Valentijnsdag nu wel of niet viert. Sommigen raken getriggerd omdat ze herinnerd worden aan het feit dat ze niemand in hun leven hebben, of zij hebben juist wel iemand in hun leven maar er is geen liefde. Hierdoor leven zij in een giftige, ziekmakende situatie. Velen voelen zich niet gewaardeerd, geliefd of hebben zelfs het gevoel dat ze de liefde onwaardig zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste chronische ziekten een levensstijl- en een omgevingsoorzaak heeft. Dit kan zelfs al in de kindertijd beginnen, zelfs al in de baarmoeder en dit vormt de manier waarop wij met anderen, de natuur en de wereld om ons heen omgaan.

De manier waarop wij liefde krijgen, hoe we van anderen houden en hoe we van onszelf houden en zorgen heeft impact op chronische ziekten, maar ook weerstand, depressies, angsten, slaapproblemen en het algemeen functioneren. Voor jezelf zorgen is de ware gezondheidszorg.

Maar wist je dat de liefde eerst bij jezelf moet beginnen? Dat je eerst zelfliefde moet hebben? Je kunt niet meer geven als je niets van jezelf te geven hebt omdat je geen aandacht aan jezelf besteedt.

Heel vaak valt het concept van zelfliefde niet goed bij Moslims. Het wordt gezien als een egoïstisch iets. Als een daad van trots en arrogantie. Maar daar draait het niet om. Zelfliefde is een daad van respect voor de geest en lichaam die Allah jou geschonken heeft. Als je van jezelf houdt dan ben je ook in staat om van anderen te houden.

Als vrouw weet ik hoe moeilijk dit concept is. Als vrouw ben je gewend om er voor anderen te zijn en jezelf op de laatste plaats te zetten. Dat hoort bij onze natuurlijke verzorgende natuur. Maar dat betekent niet dat jij jezelf volledig weg moet cijferen of op de laatste plaats moet zetten en dat je moet stoppen met van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen. Want geloof mij maar; ik krijg dagelijks oudere vrouwen in mijn praktijk die spijt hebben. Spijt dat ze niet wat liever voor zichzelf waren. Dat ze niet meer van zichzelf hielden en daardoor hun gezondheid hebben verwaarloosd. En nu pijn en vele verschillende ziekten hebben omdat ze niet meer zelfliefde voor zichzelf hadden.

Net als Fatma, een 70 jarige vrouw die reuma, diabetes en nog een paar andere vage klachten heeft. Ze komt 1 keer per maand voor een hijama behandeling omdat dit haar helpt om de pijn te verminderen. Pijn die ze al zeker 30 jaar heeft. In het begin natuurlijk niet zo heftig, dus ze ging door. Ze voelde de pijn wel maar haar huishouden, 5 kinderen en een man, moesten verzorgd worden. Ze leerde er enigszins mee leven. Toen haar kinderen allemaal de deur uit waren wilde haar man terug naar Marokko. Niet voorgoed, maar 3 maanden op en 3 maanden af. Fatma wilde dat niet. Ze wilde liever thuis in haar flatje dicht bij de kinderen en kleinkinderen blijven. Maar ja, wat moest ze doen? Ze kon haar man ook niet alleen laten gaan. Haar man Ahmed is redelijk gezond en kan nog veel hebben. Hij wilde zijn hobby oppakken. Hij ging terug naar het platteland om zijn stukje grond te bewerken. Hij wilde boer worden. Dit kon hij niet alleen dus huurde hij mensen in. Fatma voelde zich verplicht om haar man en zijn personeel te voorzien van thee met brood en lekkere dingen in de ochtend, en tussen de middag moest er een lekkere, warme lunch klaar staan. Ze ging dus nog harder werken. Ondertussen werd haar reuma erger en kon ze bijna haar vingers niet meer buigen. Ze voelde zich gestrest en niet gelukkig. Ze was dolgelukkig toen ze na 3 maanden weer terug naar Nederland gingen. Dit is zo een tijdje doorgegaan, totdat Fatma teveel doktersafspraken had omdat haar klachten steeds erger werden. Het ging helemaal niet goed met haar. Ahmed wilde toch zijn hart volgen en ging alleen naar Marokko. Hij vond dat hij toch niks voor Fatma kon betekenen. Haar kinderen konden toch met haar naar de dokters? De kinderen hadden het ook druk. Naast werk en gezin konden ze moeder Fatma en haar doktersafspraken er eigenlijk niet bij hebben. Ahmed ging evengoed naar Marokko. Hij moest wel naar Marokko om zijn land te bewerken want anders ging het niet goed. Fatma klaagde niet zoals het een goede vrouw betaamt.

Op een dag kreeg Fatma een telefoontje van haar zus Aicha uit Marokko. Aicha had niet zulk leuk nieuws voor Fatma. Ze had gehoord dat Ahmed de hand van een meisje uit het dorp had gevraagd. Een meisje van 26 jaar: er zou een bruiloft komen. Fatma was kapot van verdriet. Ze had haar hele leven gegeven. Zichzelf altijd weggecijferd voor iedereen. Haar eigen verlangens opzij gezet. Ze had zichzelf en haar gezondheid verwaarloosd. Ze had nooit haar grenzen aangegeven en gedaan wat zij wilde. Ze keek niet naar wat haar gelukkig maakte. Ze wilde gewoon een goede vrouw zijn voor haar man en een goede zorgzame moeder voor haar kinderen. En nu? Voor haar gevoel was het allemaal voor niets geweest. Toen ze dit besefte had ze zoveel spijt. En bij ieder bezoekje aan ons krijg ik naast een dua altijd het advies om goed voor mijzelf en mijn gezondheid te zorgen. Ze kijkt me dan indringend aan en zegt; niemand anders zal dit voor je doen.

Gelukkig is Fatma nu wel redelijk gelukkig. Ze heeft op oudere leeftijd het besef gekregen dat ze beter voor zichzelf moet zorgen. Dat ze liever voor zichzelf moet zijn en meer van zichzelf moet houden. Ze zet zichzelf nu meer op de eerste plaats. Hierdoor voelt ze zich gezonder en beter in haar vel. En de maandelijkse hijama behandelingen zijn haar manier om zichzelf te verwennen.

Zelfliefde is een medicijn, voeding is een medicijn, religie is een medicijn. Als je deze allemaal in je leven hebt dan zul je keuzes maken die goed voor je zijn.

Dus wanneer ben jij voor het laatst lief voor jezelf geweest? Wanneer heb jij gedaan wat jou blij maakt, dat wat het licht en het vuur in jezelf heeft doen oplaaien? Geef jij je grenzen aan als er dingen gebeuren die jij niet leuk vindt? Hoe zorg jij ervoor dat jij jezelf liefde geeft? Neem je wel eens ME time? Zorg jij goed voor jezelf en daarmee dus ook voor je gezondheid? Hou jij van jezelf?

Wil jij weten hoe je meer zelfliefde kunt krijgen? Ik heb voor jou een werkboek gemaakt. Vol met tips en opdrachten over hoe jij meer zelfliefde kunt creëren. Gratis. Waar wacht je nog op? Download het werkboek hier.

Liefs Najat Haddouch