Ze zijn zo groot als een citroen maar zo belangrijk voor een goede gezondheid. De nieren zijn een van de drie belangrijkste detox-organen in het lichaam. Deze boonvormige organen filteren ons bloed, produceren hormonen, nemen mineralen op, produceren urine, elimineren giftige stoffen en neutraliseren zuren. Er gaat dagelijks zo’n 1500 liter bloed door deze krachtpatsers.

Schade of achteruitgang van je nieren kan jarenlang onopgemerkt blijven, omdat je nieren nog steeds hun werk kunnen doen met slechts 20% van hun capaciteit. Dit is de reden waarom nierziekten vaak worden aangeduid als “The Silent Diseases.”

Veel voorkomende symptomen die wijzen op nierproblemen zijn een verandering in de kleur en hoeveelheid van je urine, duizeligheid, braken, bloedarmoede, ademhalingsproblemen, het meestal koud voelen, vermoeidheid, jeukende huid, slechte adem en plotselinge pijn in het lichaam.

Hoewel er veel verschillende redenen zijn voor nierproblemen, kunnen veel gewoonten die mensen aannemen ook enorme schade aan de nieren veroorzaken. Hier zijn een aantal algemene gewoonten die veel druk uitoefenen op je nieren en die in loop van tijd ernstige schade kunnen veroorzaken.

Niet genoeg water drinken

Nieren zijn afhankelijk van voldoende water om goed te kunnen werken. Als je wilt dat je nieren hun werk doen door gifstoffen uit je lichaam te spoelen, zorg dan dat je voldoende water per dag drinkt. Uitdroging is ook een belangrijke oorzaak van nierbeschadiging en nierstenen.

Te veel zout

Hoewel we een zout nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren, consumeren velen van ons veel meer dan we eigenlijk nodig hebben. Te veel zout verhoogt de bloeddruk, wat de nieren zwaar belast. Als vuistregel, eet niet meer dan 5 gram zout per dag.

Overmatig gebruik van pijnstillers

NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) kunnen pijn en kwaaltjes verlichten, maar ze brengen ook veel schade toe aan de nieren (vooral als je al een nieraandoening hebt) en de lever. Probeer eerst natuurlijke remedies te gebruiken voordat je naar de NSAIDS gaat.

Het constant ophouden

Velen van ons negeren de drang om te plassen. Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de urinedruk en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister naar je lichaam de volgende keer dat de natuur roept.

Te veel geraffineerde suiker

Je overgeven aan overtollig suikerrijk voedsel, zoals desserts, snoepjes, verpakte snacks en frisdranken kan schadelijk zijn voor je nieren. Studies hebben aangetoond dat mensen die twee of meer suikerhoudende dranken per dag consumeren, meer kans hebben om eiwit in hun urine te hebben (geen goede zaak). Ga voor natuurlijke suiker in de vorm van vers, rijp fruit.

Teveel dierlijk eiwit

Dierlijk eiwit genereert grote hoeveelheden zuur in het bloed die schadelijk kunnen zijn voor de nieren en die acidose kunnen veroorzaken (een aandoening waarbij de nieren de zuren niet snel genoeg kunnen elimineren). Meer dierlijk eiwit in het dieet betekent dat je nieren harder moeten werken, en dit kan na verloop van tijd leiden tot nierbeschadiging (of disfunctie).

Slaaptekort

Slaap is een tijd waarin het lichaam kan rusten, genezen en zichzelf vernieuwen – inclusief nierweefsel. Als je niet genoeg slaapt, of slecht slaapt zullen je nieren het misschien niet zo goed doen. De nierfunctie wordt eigenlijk geregeld door de slaap-waakcyclus, die de werklast van de nieren over 24 uur helpt te coördineren.

Vitamines en mineralen

Tekort aan vitamines en mineralen kunnen het risico op nierstenen of nierfalen vergroten. Vitamine B6 en magnesium zijn bijvoorbeeld nodig om het risico op het ontwikkelen van nierstenen te verminderen. Zonder magnesium kan het lichaam geen overtollig calcium kwijt, en dit veroorzaakt nierstenen. Onze Favoriete Magnesium kun je hier vinden.

Liefs Najat Haddouch

11 reacties

 1. Chukran Najat voor jouw geweldige comments. Ik lees ze met veel overgave.

  Met vriendelijke groet,
  Rochdi el Khattabi Dynami

 2. Soubhanallah denk dat dit bestemd is dat ik dit zou lezen. Dit zijn mijn klachten. En ik maak me zo’n zorgen. Ik drink sinds kort 2 liter water. Ik leefde maanden van 1 glaasje thee per dag that’s it en alleen maar rommel en suikers niks voedend. Ik
  Ik heb zo’n last van duizeligheid. Zou hijama dit verbeteren? Of een detoxkuur? Ik wil graag een afspraak maken.

  1. Salaam alaikoum zuster, een glaasje thee per dag is extreem weinig. Ik hoop dat dit nu wel anders is? Het beste is om een consult in te plannen. Dan kunnen we alles goed bespreken en kan ik je beter adviseren. Moge allah je genezen.

 3. Zoals altijd deel je goede inhoud dat mij weer wakkerschut goed na te denken over hoe om te gaan met het lichaam.

  Complimenten en keep up the good work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *