Vorig jaar schrok men van een wetenschappelijk artikel over opiaten in Nederland. De conclusie luidde namelijk dat er in Nederland steeds vaker opiaten worden voorgeschreven door artsen. Opiaten zijn krachtige pijnstillers; een bekende is oxycodon. Dit gaat gepaard met een toename van ernstige complicaties rond opiaatgebruik, zoals vergiftiging. De onderzoekers wilden de oorzaak weten van de toename van pijnstillende opiaten. En wat blijkt? Het blijkt een direct gevolg van de richtlijn ‘postoperatieve pijn. Deze richtlijn adviseert artsen om sneller opiaten voor te schrijven ipv van de NSAID-pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Die trouwens ook als warme broodjes over de toonbank gaan. Bron: LUMC

Pijnstillers

Opiaten lijken een epidemie maar dat pijnstillers gevaarlijke neveneffecten kunnen hebben, is niet nieuw. Desondanks grijpen we er gemakkelijk naar als we ergens last van hebben. Ze werken vrijwel meteen maar een snelle oplossing is niet altijd de beste. Ze pakken de echte oorzaak niet aan en maskeren slechts de symptomen. Helaas is dit niet het enig nadeel want je krijgt er nog een waslijst aan bijwerkingen gratis bij.  Van nare interacties met andere medicatie naar maag-darm problemen, benauwdheid, nieraandoeningen en zelfs risico op een hartaanval, beroerte of overlijden bij chronisch gebruik.  Hoog tijd om het over een natuurlijke boeg te gooien. Graag deel ik dan ook een aantal uit de natuur gegrepen alternatieven met jullie.

Pijn is de meest gehoorde klacht in onze praktijk. Vaak is het chronische pijn die al maanden of zelfs jaren aanwezig is. Meestal slikken mensen allerlei soorten pijnstillers die zeer belastend zijn voor de lever en op lange termijn schadelijk voor je lichaam. Je kunt het ook oplossen met voeding. Hieronder de 10 voedingsmiddelen die bewezen effectief zijn bij ontstekingen en pijn.

1. Kurkuma

We zijn ons allemaal bewust van het vermogen van kurkuma om ontstekingen in het lichaam te bestrijden. Het actieve bestanddeel van kurkuma, curcumine genaamd, is zo sterk ontstekingsremmend dat het zelfs de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen evenaart.

2. Gember

Net als kurkuma, is gember een ander geweldig kruid dat kan worden gebruikt voor ontstekingsremmende doeleinden. Eén studie toonde aan dat het consumeren van slechts een kleine hoeveelheid gember per dag effectief is in het verminderen van pijnsymptomen en ontstekingen.

3. Boswellia Serrata

Boswellia is in staat om chemische reacties die ontstekingen en pijn veroorzaken te blokkeren. Het is een soort natuurlijke corticosteroïd zonder vervelende bijwerkingen. Vooral in combinatie van Kurkuma heb je een zeer krachtig middel. Boswellia wordt vaak gebruikt bij prikkelbaar darm syndroom, Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

4. Bosbessen

Bosbessen hebben een zeer hoge antioxidantcapaciteit – één die hoger is dan de meeste groenten en fruit. De fytonutriënten in bosbessen zorgen voor ontstekingsremmende bescherming tegen vele ziekten zoals kanker en dementie.

5. Avocado

Het toevoegen van avocado aan je salade of een andere maaltijd is een pluspunt als het gaat om het opnemen van meer voedingsstoffen uit je maaltijd. In feite kan de toevoeging van avocado de absorptie van carotenoïden, een groep van gunstige antioxidanten, fors doen toenemen. Deze carotenoïden fungeren als belangrijke antioxidanten om ontstekingen te bestrijden, het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen en het immuunsysteem te versterken.

6. Zeewier

Zeewieren zoals kelp, nori, dulse en kombu zijn uitstekende bronnen van een ontstekingsremmend complex koolhydraat dat fucoidan wordt genoemd. Uit pre-klinische rapporten naar dit koolhydraat is naar voren gekomen dat het lever- en longkanker onder controle kan houden en de collageensynthese kan bevorderen.

7. Shiitake-paddenstoelen

Shiitake-paddenstoelen, samen met andere paddenstoelen zoals maitake en oester, hebben enorme voordelen voor het immuunsysteem. Zo zijn ze erg gunstig bij de behandeling van ziekten (die grotendeels op ontstekingen zijn gebaseerd) zoals allergische astma, voedselallergieën, atopische dermatitis, ontsteking, auto-immuun gewrichtsontsteking, atherosclerose, hyperglykemie, trombose, HIV, listeriose, tuberculose en kanker.

8. Ananas en papaja

Deze twee vruchten bevatten twee zeer specifieke enzymen waarvan bekend is dat ze ontstekingen bestrijden. Ananas is rijk aan het ontstekingsremmende spijsverteringsenzym, bromelaïne, terwijl papaya is geladen met het spijsverteringsproteïne, papaïne.

9. Broccoli

Deze zeer voedzame groente bevat ontstekingsremmende en kankerbestrijdende fytonutriënten zoals sulforaphaan, die het lichaam helpen zich te ontdoen van kankerverwekkende stoffen.

10. Kersen

Onderzoek heeft aangetoond dat zure kersen de kans op het ervaren van een jichtaanval helpen verminderen. Jicht is een aandoening waarbij er ontstekingen in de gewrichten ontstaan door een teveel aan urinezuur in het bloed.onen aanmaken en deze in de bloedbaan brengen. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd. De schildklier produceert hormonen, die belangrijk zijn voor verschillende functies van het lichaam zoals o.a de stofwisseling, het gewicht, de concentratie, het hartritme, de energie en de geestelijke stabiliteit. Ook voorziet de schildklier de cellen van energie. Bij kinderen heeft de stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en de groei. Het is een soort thermostaat, die tal van processen regelt. Je begrijpt dat als de schildklier niet goed werkt, dat dit veel invloed kan hebben op je gezondheid.

Pijn wordt gezien als iets slechts. Toch is het omgekeerde waar. Pijn is een signaal functie. Het laat je weten dat er iets aan de hand is. Je moet daarom altijd zoeken naar de oorzaak. Wat is er aan de hand met jou? Zullen we samen zoeken naar de oorzaak?

Lieve mensen,

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren.
Liefs