Als je vraagt aan een man “Wie is het sterke geslacht” zul je bijna altijd horen dat dit de man is. Een man is immers sterker, groter en sneller dan een vrouw. De man heeft binnen de islam ook een iets bevoorrechte positie ten opzichte van vrouwen.

En voor de vrouwen zijn er rechten overeenkomstig hun plichten, volgens wat redelijk is. Maar voor de mannen is er een rang boven hen (de vrouwen). En Allah is Almachtig Alwijs. Al Baqarah 2-228

Dit is vooral omdat mannen twee belangrijke taken naar vrouwen toe hebben:

 1. Onderhouden
 2. Beschermen

“En op de vader rust de plicht van het voorzien in hun voedsel en hun kleding, volgens de voorschriften. Niemand wordt belast dan volgens zijn vermogen.” Al Baqarah 2-233

Hoe wil jij aan je verplichtingen voldoen als jij je niet gezond voelt? Want het ‘zwakkere’ geslacht wint het van de mannen op het gebied van gezondheid en wij leven statistisch gezien ook langer. Deze gegevens gaan al zo een 350 jaar terug en laten zien dat de levensverwachting voor mannen 80,2 jaar en voor vrouwen 83,3 jaar is.

Wist je dat 80% van de 100-jarigen een vrouw is?

Hulp bij gezondheid

De oorzaak hiervan komt door meerdere factoren. Maar wat we wel weten is dat mannen erom bekend staan dat ze langer met klachten blijven lopen voordat ze naar een arts gaan.

Vrouwen denken meer aan hun gezondheid en doen er ook meer aan. Vrouwen kiezen veel vaker dan mannen een aanvullende zorgverzekering. Het percentage mannen (27%) dat alleen voor een basisverzekering kiest, ligt bijna twee keer zo hoog als het percentage vrouwen (14%). En vrouwen maken hier ook gebruik van. Mannen maken veel minder gebruik van de zorg en lopen vaak langer met klachten door.

Meest voorkomende ziekten bij mannen

In 2018 overleden de meeste mannen aan kanker en goedaardige tumoren. Daarna zijn hart- en vaatziekten het grootste probleem. Andere veel komende problemen zijn:

Diabetes

Diabetes of suikerziekte is de meest voorkomende chronisch ziekte in Nederland. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben dit en één op de drie mannen zal ergens in zijn leven diabetes Type 2 ontwikkelen, aldus het Diabetes Fonds.

Velen herkennen de bijbehorende klachten zoals vermoeidheid en futloosheid niet als diabetes. Houd dit dus in de gaten.

Prostaat

Bij de meeste mannen boven de 45 jaar neemt de prostaat in grootte toe. Dit kan uiteindelijk leiden tot plasproblemen. Hoewel veel mannen hier liever niet mee naar de dokter gaan, is hier zeker wat aan te doen, want aanpassing van de levensstijl of natuurlijke middelen kunnen helpen.

Soms kan prostaatkanker de oorzaak zijn van het groter worden van deze problemen. Bij prostaatkanker zit een kwaadaardig gezwel in de prostaat. Naast plasklachten kun je bij prostaatkanker last hebben van botpijn en vermoeidheidsklachten.

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen 10.000 mannen in Nederland de diagnose. Ruim 70% is ouder dan 65 jaar. Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Bij een vroegtijdige diagnose is de overlevingskans bij 90% van de mannen meer dan 10 jaar.

Testosterontekort

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het zorgt voor de spiergroei en andere typisch mannelijke eigenschappen, zoals een lage stem en de lichaamsbeharing en is belangrijk voor de vruchtbaarheid.

Symptomen van een te laag testosterongehalte:

 • minder energie en kracht.
 • Verminderde spiermassa.
 • Verminderd libido.
 • Snel geïrriteerd zijn en vlak.
 • Niet lekker in je vel zitten.

Om gezond te blijven, is het belangrijk om een aantal basisregels te volgen.

Hieronder vind je 10 tips voor een gezond en lang leven, met de wil van allah.

 1. Zink

Zink is één van de meest ondergewaardeerde mineralen. Het is belangrijk voor een goede werking van ons immuunsysteem en voor een goede mannelijke vruchtbaarheid. Lage zinkwaarden worden geassocieerd met een laag testosterongehalte. Laat je waarden eens checken en gebruik zink.

 1. Vermijd tabak
 2. Eet gezond en tayyib.Dat betekent dat je meer goede, volwaardige voeding moet eten. In de meeste gevallen eten vrouwen gezonder dan mannen. Vrouwen eten meer groenten en fruit. Mannen houden meer van vlees en aardappelen.
 • Eet meer: volkoren producten, fruit, groenten en peulvruchten. Neem in plaats van een reep een handjevol noten zoals amandelen, cashewnoten en paranoten.
 • Eet minder: rood vlees, minder melk en zuivelproducten en bewerkt voedsel. Neem in plaats van frisdrank of sapjes wat vaker water.
 1. Beweeg wat meer

Mannen en vrouwen krijgen overal het algemeen evenveel beweging. En dat is over het algemeen minder dan nodig is om gezond te blijven. We hebben beiden vaker banen waarbij we het grootste gedeelte van de dag stilzitten. Zitten wordt gezien als het nieuwe roken. Het kan niet genoeg gezegd worden: wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blíjven bewegen.

 • Beweeg in ieder geval iedere dag 30 minuten. Het hoeft geen zware sport te zijn, maar ga gewoon een eindje lopen.
 • Beweeg voor extra kracht twee tot drie keer per week met gewichten.
 1. Drink voldoende water

De meeste mensen denken dagelijks voldoende water te drinken, maar het merendeel krijgt veel te weinig binnen. Dit kan voor allerlei klachten zorgen. Neem in plaats van frisdrank of sapjes wat vaker water.

 

 1. Reduceer stress

Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Houd de balans tussen werk, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Alles heeft een recht op jou, maar doe ook dingen waar jij energie van krijgt. Kijk naar wat jou veel stress geeft en probeer dit anders te doen of uit je leven te bannen.

 1. Versterk de band met de ummah

Zorg voor genoeg sociale contacten en houd de band met de ummah sterk. Probeer wat vaker in de moskee te bidden ook al is het soms lastig.

 1. Vermijd schadelijke giftige toxines en straling

Dus ook het gebruik van je mobiele telefoon. Neem vaker een hijama-behandeling.

 1. Glimlach het is sunnah!

Glimlachen en lachen is een medicijn. Plezier en optimisme vergroot je gezondheid en geluk. Zoek dit dan ook op, tenminste als hetgeen je plezier geeft, binnen de Islamitische grenzen valt. Ook al zit je in een rottige situatie. Als je deze tip volgt dan zul je zien dat jij je beter gaat voelen. Zoek vreugde en deel die met anderen. 

 1. Laat je regelmatig onderzoeken op een tekort aan vitaminen en mineralen

Doe je dit liever niet via de huisarts, dan kan het altijd via ons. Luister naar de signalen die jouw lichaam je geeft en doe er iets mee.

Broer, hoe wil jij aan je verplichtingen voldoen als jij je niet gezond voelt? Misschien wordt het eens tijd om iets aan je gezondheid te doen. Speciaal voor vaderdag heb ik een actie. Met de kortingscode krijg jij 10% korting op onze producten.

Dames, misschien is onze cadeaubon ook een nuttig cadeau voor je vader of voor je man? Ook jij kunt natuurlijk gebruikmaken van de kortingscode VADERDAG

 

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie#node-sterfte-naar-hoofdgroepen-van-doodsoorzaken

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC128421/