De Ramadan is aangebroken!

Vaak word deze heilige maand ook geassocieerd met gezelligheid en daar hoort lekker eten ook bij. Zo worden onze vasten maaltijden meer feest maaltijden. Helaas veranderen wij op deze manier een gezonde maand in een ongezonde maand. Soms gaat dit dan samen met lichamelijke ongemakken zoals obstipatie, brandend maagzuur of een slap en energieloos gevoel. Vaak is dit een gevolg van een veranderde stofwisseling van het lichaam. We kunnen dit tegen gaan door gezond te blijven eten. Hieronder een aantal tips voor een gezonde Ramadan.

1. Probeer 3 maaltijden te gebruiken ondanks dat we nu maar een korte periode mogen eten. De Sohour (is de ochtend maaltijd voor het Fajr gebed), Iftar (bij het verbreken van het vasten) en een avond maaltijd. Probeer dit aan te houden in plaats van 2 grote maaltijden.

2. Eet bij de sohour voedings- middelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten en vezels. Zoals dadels, fruit, en groenten. Vezelrijk voedsel zorgt er voor dat je een vol gevoel hebt gedurende de dag en je bloedsuiker spiegel blijft wat meer in balans. Ook kunnen deze voedings- middelen tijdens de avond maaltijd er voor zorgen dat het overtollig maagzuur neutraliseert en pijn vermindert.

3. Neem voldoende vocht om overtollig gas tegen te gaan. Water is het beste vloeistof.

4. Neem bij de iftar, dadels en citroenwater om je bloedsuiker spiegel te normaliseren en de broodnodige “instant” energy te krijgen.
.
5. Grill wat meer in plaats van te bakken of frituren. Verminder de hoeveelheid olie. Gebruik een lepel in plaats van zo uit de fles te gieten.

6. Omdat je de hele dag niet hebt gegeten wil je vaak heel snel en te veel eten. Maar onthou dat het ongeveer 20 minuten duurt voor je maag een signaal naar je hersenen geeft en laat weten dat het vol zit. Dus kauw voedsel heel goed en eet langzaam. En begin met kleine porties.

7. Probeer dagelijks 30 minuten te lopen. Dit is nodig om je stofwisseling op gang te houden maar het maakt je ook wat energieker.

8. Drink tussen de Iftar en Fajr minimaal 8 tot 12 glazen water. Het lijkt veel maar als je bij iedere maaltijd 2 glazen neemt dan kom je ver.

9. Probeer zo min mogelijk gefrituurd voedsel en witte deeg producten te eten. Dit zijn voedings middelen die veel calorieën bevatten en weinig voedzame stoffen.

Tot slot wil ik jou een gezegende Ramadan toewensen, in alle gezondheid, imaan en taqwa.
Moge Allah de meest Verhevene ons deze gezegende maand optimaal laten benutten.
Moge Allaah de Verhevene onze vasten, gebeden en smeekbedes doen verhoren.
En moge Hij de Almachtige onze dierbaren die er dit jaar niet bij zijn vergeven, hun graven doen verruimen en hen tot de bewoners van het paradijs laten behoren.