Trek je het nog steeds, deze periode? Of ben je al aangepast naar de nieuwe situatie? Veel vrouwen hebben zich in deze periode ontpopt tot bakfanaten. Aardbei met chocolade lijkt een nieuwe hype te zijn en ik zie de lekkerste taarten voorbij komen.

In de VS zijn de sales van snoep en snacks met zo’n 50% gestegen.
In Nederland zal dat niet heel anders zijn.

We vervelen ons en zijn op zoek naar goedkoop comfort.
Een zak snoep opentrekken is nou eenmaal lekker en makkelijker dan bewegen. En dat is in deze periode helemaal niet handig. Als je gezond wil zijn dan speelt voeding een grote rol. De inname van suiker was voor de crisis al echt abnormaal hoog. Volgens het RIVM eten we gemiddeld 122 gram per dag en dat komt neer op 44 kilo per jaar. Maar hoe slecht is suiker voor je lichaam?

HOE DESTRUCTIEF IS SUIKER? 

In het onderstaande stuk hebben we het over:

 • Waarom suiker je lichaam pijlsnel veroudert.
 • Waarom suiker ervoor zorgt dat je de hele dag door trek hebt.
 • Suiker en de relatie met mentale stoornissen.
 • Waarom suiker je organen aantast.
 • Waarom de meeste diëten niet werken en welk verlangen de behoefte aan suiker uitlokt. Suiker en de wet van de koekiemonster;-)

Let wel: wanneer ik het over suiker heb, bedoel ik daarmee vooral ook alle snelle koolhydraten waar suiker aan is toegevoegd. Denk hierbij aan ontbijtgranen en ‘gezonde’ tussendoortjes waar vaak grote hoeveelheden suiker aan is toegevoegd. Hier komen de punten:

1) JE HEBT VAKER TREK EN KOMT ER LANGZAAM VAN AAN 
Een belangrijk mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt, wordt ook wel een ‘leptine resistentie’ genoemd.
Leptine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt om tegen de hersenen te zeggen ”ho ho stop met eten, ik zit vol”. Het wordt daarom ook wel het verzadigingshormoon genoemd. Hoe meer suiker iemand binnen krijgt, hoe groter de vetmassa en hoe meer leptine er wordt geproduceerd.
Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden leptine in het bloed, kunnen de leptine receptoren in de hersenen daar ongevoelig voor worden. En zie daar een leptine resistentie ontstaan, een van de allerbelangrijkste oorzaken voor overgewicht!

Even samengevat; meer suiker zorgt voor meer afgifte van leptine, meer leptine afgifte zorgt ervoor dat de hersenen daar ongevoelig voor worden. Het gevolg: de hersenen krijgen geen verzadigingssignaal (leptine receptoren zijn resistent/ongevoelig) en dit zorgt ervoor dat je meer trek krijgt. Zelfs na een grote maaltijd heb je snel trek.

2) SUIKER PUT JE ORGANEN UIT EN ZORGT VOOR CONCENTRATIEPROBLEMEN
Wanneer de bloedsuikerspiegel sterk schommelt, heeft dit vele gevolgen. Zo komt er een te grote druk op de alvleesklier die insuline produceert zodat de bloedsuikerspiegel daalt. Wanneer iemand veel suiker binnen krijgt zal er een dag komen dat de alvleesklier uitgeput raakt. Dit zal ervoor zorgen dat er veel suiker in het bloed achter blijft waardoor alle weefsels verharden en je lichaam pijlsnel veroudert.

3) SUIKER HEEFT EEN INVLOED OP HET ONTWIKKELEN VAN VERSCHILLENDE MENTALE STOORNISSEN
E.a. wordt ook bevestigt in een Noors onderzoek. Uit dit onderzoek (5) blijkt dat er een relatie is tussen hoge innames van suikerhoudende frisdranken en mentale stoornissen. Denk hierbij aan: angsten, gespannenheid, slapeloosheid en een gevoel van hopeloosheid. Interessant hierbij is om te vermelden dat in veel gevallen één glas frisdrank vaak al genoeg is. Zo bleek uit een onderzoek van Hemenway en collega’s dat kleuters die dagelijks al één glas frisdrank drinken, agressiever gedrag vertonen t.o.v. kleuters die dit niet drinken.

4) SUIKER VERMINDERT DE AFGIFTE VAN HET GROEIHORMOON (GH)
Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij de vorming en herstel van weefsels. Een ander voordeel van dit hormoon is ook dat het vetverbranding stimuleert zonder dat je aan het bewegen bent. Het is niet voor niets dat dit hormoon bekend staat als “fontein van de jeugd” Het minder goede nieuws is dat suiker de afgifte van dit mooie hormoon laat dalen.
Wat je kunt onthouden is het volgende: wanneer je bloedsuikerspiegel hoog is, is de afgifte van groeihormoon laag (niet te verwarren met Insuline Groei Factor dat wel stijgt). En nu we het hier toch over hebben heb ik nog een waardevolle tip voor je: Het leeuwendeel van het groeihormoon wordt tijdens de slaap aangemaakt. Het is dus erg zonde wanneer je suiker of andere koolhydraten eet, net voor het slapen gaan omdat er gedurende de nacht minder groeihormoon wordt geproduceerd. Daar gaat je jeugdigheid! 😉

5) DE WET VAN DE KOEKIE MONSTER EN WAAROM SUIKER ZO VERSLAVEND IS.
De wet van de koekiemonster komt op het volgende neer: ‘tekens wanneer je iets eet waar suiker in zit, zal je sneller trek hebben in nog meer suiker’ Kortom suiker trekt nog meer suiker aan.
Wat er gebeurt is het volgende: suiker is verslavend omdat het de afgifte van dopamine stimuleert. Je voelt je door dit stofje even gelukkig en hebt meer levenslust. Helaas is dit gevoel van korte duur. Het gevolg je dat je al snel meer suiker nodig hebt om je weer gelukkig te voelen.
Hoe ongelukkiger iemand is, hoe sneller je lichaam als het ware smeekt om geluk. We gaan dan vaak verslavende activiteiten doen die ons in het nu ‘trekken’. Activiteiten die ervoor zorgen dat we leven. Kortom activiteiten die de afgifte van dopamine stimuleren. Suiker is een eenvoudige manier om dat tijdelijke geluk weer te voelen. Sporten stimuleert ook de afgifte van dopamine, maar dat kost energie en energie verspeel je niet wanneer je je niet lekker voelt.

SAMENGEVAT:
Des te minder gelukkig je bent op een bepaalde levensthema (werk, relatie etc.), hoe sneller je lichaam dit geluk op een andere manier wil afdwingen. Hoe sneller je meer producten met suiker gaat eten. Dat is ook de reden waarom veel diëten mislukken. Het gaat niet enkel om de voeding. Het gaat om het gedrag dat de voedingskeuze uitlokt.

Tot slot: Om te voorkomen dat dit berichtje te lang wordt, heb ik mij beperkt tot een aantal punten. Zo heb ik het niet gehad over de relatie tussen suiker, oestrogenen, testosteron of de invloed van suiker op de darmflora. Het gaat mij meer om het grote plaatje. Natuurlijk is het geen ramp wanneer je zo nu en dan een koekjes eet. Ook nu is de frequentie doorslaggevend.

Wil jij meer grip op suiker?
Er zijn mensen die zeggen ‘ik wil wel graag maar ik weet niet hoe’. Dan heb ik nu goed nieuws voor jou!

Op Maandag 20 April geef ik een online workshop “Grip op suiker”.

Wat ga je leren:

 • Hoeveel suiker mag je per dag?
 • Zo check je het etiket op verborgen suiker
 • Verleidingen? Zo weersta je ze!
 • Gezonde tussendoortjes
 • Je leert waarom overal suiker in zit
 • Welke supplementen je kunnen helpen tegen suiker cravings
 • En nog veeeeeel meer.

Bonus: PDF met suikerarme en gezonde recepten.

Je zal incha allah super veel waarde krijgen. Het is kennis waar jij je hele leven iets aan hebt. En dat voor een kleine investering van €14,95. Let op. Deze prijs is tot a.s. donderdag. Daarna gaat de prijs omhoog naar €20,-

Schrijf je nu in via deze link