Veel vrouwen kampen met een ijzertekort. IJzer is een mineraal. IJzer zit in elke cel van je lichaam en is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Ijzer heb je nodig voor de vorming van hemoglobine, het eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof vervoert door je lichaam. Het is bovendien erg belangrijk voor de goede werking van veel enzymen.

Het is erg belangrijk om een gezond ijzerniveau in je lichaam te handhaven. Ijzertekort kan namelijk verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bloedarmoede.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van ijzertekort:

Haaruitval:

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot haaruitval, inclusief ijzertekort. Lage niveaus van ijzer zullen het lichaam in een overlevingsmechanisme zetten.

Haar is geen ‘essentieel’ weefsel, dit houdt in dat de haarcellen de voedingsstoffen pas krijgt als andere essentiële weefsels voorzien zijn.

Herhaalde hoofdpijn:

Lage ijzergehalte voorkomt dat er voldoende zuurstof uit de hersenen komt. Het kan zwelling in de bloedvaten van je hersenen veroorzaken, wat op zijn beurt weer leidt tot hoofdpijn.

Depressie:

Ijzer is een belangrijk onderdeel in de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ijzertekort leidt bovendien tot een onvoldoende aantal rode bloedcellen, die kunnen leiden tot symptomen van depressie zoals vermoeidheid, verlies van eetlust en prikkelbaarheid. Ijzertekort kan dus het risico op psychologische problemen, zoals depressie, verhogen.

Bleke huid:

Gele huid of bleke huid is ook gerelateerd aan ijzertekort. Met een laag ijzergehalte kan je lichaam niet genoeg hemoglobine produceren, die verantwoordelijk is voor de rode kleur van je bloed en de roze helderheid van je huid.

Behandeling van ijzertekort:

Allereerst, zorg ervoor dat je dieet veel ijzer bevat. Denk aan rundvlees, lever, bonen, oesters, havermout, bieten, granaatappelsap en groene bladgroenten zoals spinazie et cetera.

Eet voedsel wat rijk is aan vitamine C, waaronder broccoli, bessen en paprika. Dit helpt bij het stimuleren van ijzerabsorptie.

Ook wil ik je adviseren om overmatige consumptie van koffie en thee, vooral rond de maaltijden, moet vermijden. Dit komt doordat ze tannines bevatten die de ijzerabsorptie kunnen belemmeren. Ook melk heeft hetzelfde effect. Drink daarom geen melkproducten tijdens de maaltijd.

Je kunt altijd ijzer preparaten nemen echter moet je weten dat sommige bijwerkingen kunnen opleveren, waaronder last van je spijsvertering, misselijkheid, en donkerkleurige ontlasting. Daarom ben ik meer een fan van IJzer(bisglycinaat) 25 mg met vitamine C 100 capsules.

Deze vorm is wat milder en geeft daarom minder snel bijwerkingen. Koop hier onze favoriete ijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *