Dure ‘natuurzuivere’ honing blijkt ordinaire suikerdrab. Exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewoon bloemenhoning, blijkt uit een test van de Consumentenbond. Van de 11 onderzochte pretentieuze honingsoorten blijken er 8 hun naam niet waard.

De ‘Bloemen- & manukahoning’ van Melvita bevat zelfs geen spoortje manuka. De Consumentenbond wil dat supermarkten en importeurs beter controleren wat zij consumenten verkopen en heeft de bevindingen gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Loze beloftes
De Consumentenbond eiste al eerder dat importeurs en supermarkten de producten die zij in- én verkopen beter controleren op echtheid. Supermarkten hebben beterschap beloofd, maar uit het honingonderzoek blijkt dat er nog steeds dingen mis gaan. De Consumentenbond roept de bedrijven daarom op om hun beloftes na te komen.

Goedkope spuitfles
De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met ‘gewone’ bloemenhoning en 11 exclusieve soorten.
Behalve de fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals ‘natuurzuiver’, ‘100% honing’, en ‘koudgeslingerd’. Deze claims zijn echter van toepassing op alle honingsoorten en in die zin dus niets meer dan overbodige marketingpraat. (Bron: www.nieuws.nl)

Hoe kun je pure honing herkennen?

Pure honing heeft veel geneeskrachtige eigenschappen. Honing is in de Koran genoemd (de Bijen 16:69)
” … er komt uit hun buik een vloeistof van verschillende tinten voort waarin genezing is voor de mens.”

En is ook door de profeet vzmh aanbevolen als geneesmiddel. Nu zijn er wetenschappelijke bewijzen dat rauwe honing een sterk positief effect op ons immuunsysteem heeft. Een soort antibiotica die ook nog eens lekker smaakt. Maar hoe weet je nu of de honing die je koopt puur is?

–        Lees altijd het etiket van het potje. Als er bij de ingrediënten meer staat dan honing dan zijn er toevoegingen. Dan is de honing niet puur.

–        Doe een lepeltje honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water.

–        In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd kristalliseren. Dat is een natuurlijk proces. Het is juist de suiker drab die voor honing door gaat die lang vloeibaar blijft.

–        Kijk in het potje of je miniscule luchtbelletjes ziet. Als dit het geval is dan is het pure honing.

Wij hebben in onze webshop verschillende soorten pure honing. Mijn favoriet op dit moment is onze Eucalyptushoning.

Eucalyptushoning is een goudbruine, zeer vloeibare honing met een verfrissende karamelachtige smaak.

Zoals de naam al zegt, wordt eucalyptushoning gemaakt met de nectar van de eucalyptus. Er zijn diverse soorten te vinden van deze plant. Eucalyptus staat bekend als verfrissend, zowel in geur als in smaak.

Eucalyptushoning is een verzachtende honing. Eucalyptus is infectiewerend. Het bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast is het slijmoplossend en bevordert dit geneeskruid het ophoesten van slijmen. Het is hoestbedarend en krampstillend. Deze reeks aan medicinale werkingen maken het een middel dat ingezet kan worden bij de volgende milde vormen van luchtwegenaandoeningen:

  • Chronische bronchitis,
  • Hoest, verkoudheid,
  • Astmatiforme bronchitis,
  • Kroep,
  • Rhinitis of neusverkoudheid, strottenhoofdontsteking,
  • Sinusitis of bijholteontsteking,
  • Keelpijn, amandelontsteking,
  • Tandvleesontsteking,
  • Mondslijmvliesontsteking.

Zoals je ziet zijn er heel veel redenen om dagelijks honing te gebruiken. Geniet ervan.

®Najat Haddouch www.hijamaencupping.nl