Ongeacht de levensfase waarin een vrouw zich bevindt, haar hormonale gezondheid speelt een grote rol in haar algehele gezondheid. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je energieniveau beïnvloeden, een neiging tot angstgevoelens vertonen en zelfs je seksleven verstikken. Als je aarzelt om je te wenden tot de westerse geneeskunde voor hulp bij het balanceren van je hormonen, dan is er een alternatief.
Veel kruiden bevatten krachtige verbindingen die hormonale problemen kunnen helpen verminderen. Hieronder volgen 5 adaptogene kruiden voor hormoonbalans welke je in kunt zetten als je regelmatig hormonale ontregeling ervaart.

?. ???? ????
Maca is sinds lange tijd een go-to-supplement voor vrouwen in de menopauze omdat het de productie van oestrogeen stimuleert, wat helpt de symptomen te verlichten. Pre-menopauzale vrouwen gebruiken het ook om de bijwerkingen van PMS te verlichten – het balanceert de eb en vloed van oestrogeen tijdens je cyclus.

?. ???????????
Ashwagandha is een van de beste adaptogene kruiden voor hormoonbalans. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt voor verschillende toepassingen, maar grotendeels om het stressniveau en het cortisolgehalte van het “stresshormoon” te verminderen. Cortisol kan een hoge bloedsuikerspiegel en verhoogd buikvet creëren, met name bij vrouwen. Een helpende hand van dit kruid zal je goed doen.

?. ???????? ?????
Rhodiola Rosea werkt als een hormoonthermostaat. Het helpt letterlijk om de cortisolgehaltes in je lichaam in evenwicht te brengen. Het is in staat om het te verhogen of te verlagen als dat nodig is.

?. ?????????
Epimedium is een kruid uit de berberisfamilie. In het Nederlands worden ze ook aangeduid als Elfenbloem. Terwijl westerse hormoonvervangingstherapieën gepaard gaan met potentiële risico’s, helpt epimedium op natuurlijke wijze om de hormoonspiegels in evenwicht te houden bij vrouwen die PMS of de menopauze ervaren, met name oestrogeen. Dus ongeacht de levensfase waarin je je bevindt, is het een goed idee om dit toe te voegen aan je arsenaal aan kruiden.

?. ???? ??????
Voor vrouwen in de menopauze kan rode klaver een redder in nood zijn. Hoewel het een grote variëteit aan toepassingen heeft, richt rode klaver zich vooral op enkele van de meest onplezierige aspecten van de menopauze. Het bestrijdt opvliegers en er is enig bewijs dat het ook angst en depressie kan verlichten, afhankelijk van de vorm die je neemt.

Wil je graag aan de slag met jezelf en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wees dan welkom op consult.

© Najat Haddouch