Woorden hebben kracht
Dat heb je vast weleens gemerkt
Ze kunnen je in positieve of in negatieve zin veranderen

Een woord of een zin kan je raken
Ontroeren
Verblijden
Verblinden

Maar ook:
Onderuithalen

Doen twijfelen

Boos maken

Verdrietig maken

Somber maken

En zolang je met mensen in aanraking komt, gebeurt dat regelmatig.

Je herkent het vast wel.
Die opmerking van een familielid:

‘Je kinderen zijn wel heel erg vervelend’

Of ‘jij? Jij kunt dat niet…’

Of de uitspraak van een vriendin:

‘Wat zie jij eruit’

Of die vriendin die zegt dat je bent veranderd omdat je alleen maar met je man, kinderen en werk bezig bent.

Herkenbaar?

En dan heb ik het niet eens over de teksten, die er soms op de social media worden gezet. Ook die zijn soms op zijn zachtst gezegd erg kort door de bocht of ronduit gemeen. En ik verbaas me er dan ook vaak over hoe snel mensen zich laten meeslepen en hieraan meedoen. Hoe iemand spreekt en welke woorden iemand kiest als hij of zij iets wil zeggen, is een teken van zijn goedheid, een teken van imaan en een teken van zijn akhlaaq, zijn gedrag en omgangsvormen.

 

Terwijl Allah swt ons opgedragen heeft het goede uit te spreken: “… En spreek het goede tot de mensen en onderhoudt het gebed en draag de Zakaat af ” (2:83)

En in een ander vers zegt Allah swt: “En zeg tegen mijn dienaren dat zij wat beter is, moeten zeggen…”

Ook de Profeet saw heeft ons geleerd om met het goede te spreken. Hij zegt namelijk “Wie in Allah en de Laatste Dag gelooft, dient het goede te zeggen of te zwijgen.”

Ook ik maak dit regelmatig mee. Tegenover die uitspraken staan ook heel veel mooie, positieve reacties. Maar het gekke is… mensen kunnen de positieve impact ervan vaak minder goed onthouden en voelen. Het negatieve blijft helaas vaak langer hangen.

Nu denk je misschien, oké Najat en wat heeft dit alles met gezondheid te maken? Eigenlijk alles. Want negativiteit in woorden en daden kunnen ons mentaal en lichamelijk in negatieve zin veranderen. Het zorgt voor toxische emoties. En deze maken ons letterlijk ziek.

Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Je moet een soort schild om je heen kweken. As je dat doet, dan raak je ook niet zo snel van slag als je negatieve woorden hoort. Of als je minder leuke reacties krijgt van mensen.

Je bent dan beschermd.

Hoe kun jij dit stevige schild om je heen leggen?

  1. Probeer niet in de verdediging te schieten

Het is een natuurlijke reactie om in de verdediging te schieten omdat we onszelf willen beschermen door terug te doen wat de ander bij jou doet. Door ook met woorden terug te slaan. Het zal dingen alleen maar erger maken. Je verlaagt je namelijk tot hun niveau. Neem dit giftige gedrag niet over, voorkom dat je besmet raakt. Dat is wat shaytaan namelijk wil. Dit is een typisch voorbeeld van geduld of sabr uitoefenen. Je wordt op zo’n moment beproefd. Vergeet niet dat je door sabr te hebben de zegeningen van Allah swt krijgt.

  1. Is het zoveel energie waard?

Mensen kun je niet veranderen, tenzij ze zelf willen veranderen. Zij zullen dus waarschijnlijk de rest van je leven blijven, zoals ze nu zijn. Daarom moet je je bedenken of het zoveel energie waard is. Je kunt je afvragen of een verandering in het gedrag van de ander een grote invloed op jouw leven zal hebben. Is de ander het waard om je humeur te laten verpesten? Is de ander het waard om zo’n grote macht over jou te hebben? Wil jij überhaupt de ander zo’n macht over jou geven? Jij kunt ervoor kiezen om die ander helemaal geen macht over jou te geven. Bedenk dat waar je aandacht naar toe gaat, daar ook je energie naar toe gaat. Deze energie kun je beter aan jezelf besteden.

  1. Het is niks persoonlijks!

Je moet beseffen dat het niets met jou te maken heeft. Ik heb geleerd dat het gedrag van negatieve, moeilijke, klagende mensen met hun zelf te maken heeft. Het is hun frustratie, hun ontevredenheid, hun ongelukkigheid. Jij bent helaas degene, die op dat moment in de buurt is. Dus trek het je niet aan, maar heb medelijden met hen. Je kunt jezelf afvragen waarom die persoon zo negatief, lastig of moeilijk is. Probeer te bedenken welke frustraties, welke pijn zij in het leven hebben en wees dankbaar dat jij dit niet hebt.

  1. Laat je boosheid los

Dat klinkt misschien makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar deze stap is zo belangrijk om verder met je leven te kunnen. Wanneer je namelijk boos blijft op iemand die jou met zijn woorden of daden pijn heeft gedaan, kun je nooit echt verder met je leven. Het blijft aan je vreten totdat je letterlijk, verbitterd, verzuurd en ziek bent. Accepteer wat er is gebeurd, je kunt het toch niet veranderen. Wat jij wel kunt veranderen, is jouw reactie op de situatie. Als jouw onrecht is aangedaan, dan kun je de volgende dua zeggen: Hasbia Allah Wa Ni’ma Al Wakeel. Eigenlijk zeg je hiermee, Allah is voldoende voor mij, hij staat aan mijn zijde, hij is mijn beschermer en hij zal mij mijn rechten geven. Je laat de wraak aan Allah swt over. Daarmee kun je het ook loslaten. Zeg deze dua iedere keer dat je boosheid voelt.

 

  1. Zeg deze affirmatie

Allah swt zegt in Sura Ali Imran “…Maar Allah is jullie Beschermer en Hij is de Beste der Helpers. (3.150)

Zeg dagelijks deze affirmatie opAllah is mijn beschermer en ik ben beschermd door de beste beschermer.

Waarom? Herinner jezelf dat je beschermd wordt door Allah swt. Je hebt een zogenaamde schild om je heen. Niemand kan jouw raken. En het zorgt ervoor dat je dichter bij Allah staat.

 

En tot slot. Wees een voorbeeld voor anderen. Weeg je woorden voordat je ze uit. Zeg het goede. Want de schade door woorden kun je niet meer ongedaan maken. Zeg motiverende, inspirerende woorden tegen anderen.

Lieve zuster Ik houd van je omwille van Allah en ik wens je een goede gezondheid.

En heb jij nog een mooie, inspirerende tip? Dan zou ik het super vinden als je die onder deze post met ons wilt delen.

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.