Wanneer is menstruatiepijn te heftig en niet normaal? Ik heb mijn hele leven al hele heftige menstruaties. Ze duren bij mij een week en ik heb ontzettend veel pijn. Ook heb ik veel last van klonters. Mijn huisarts zegt dat het normaal is en dat het bij mij hoort. De gynaecoloog heeft ook niets kunnen vinden.

Dit is een van de vele berichtjes die ik via de mail kreeg. Kennelijk herkennen veel mensen deze problemen.

Mijn leidraad is:
Als de pijn zo heftig is dat je ervoor moet thuisblijven of niet normaal kan functioneren dan is dat niet normaal!

Als jij ieder uur je maandverband moet verwisselen dan is dat niet normaal.

Als jij last hebt van veel klonten dan is dat niet normaal.

Wat kan dan de oorzaak zijn van deze abnormale menstruaties?
Menstruaties die langer dan een week duren kunnen soms komen door gynaecologische problemen, zoals een vleesboom of Endometriose.

Ongeveer 10% van de vrouwen heeft endometriose. Helaas wordt deze ziekte vaak niet op tijd gediagnosticeerd en lopen vrouwen soms 10 tot 15 jaar met heftige klachten zonder dat ze weten wat er aan de hand is. De medische wetenschap weet niet precies wat de oorzaak is van endometriose. Al worden er wel een aantal mogelijke oorzaken genoemd, zoals een keizersnede of omgekeerde menstruatie.

Omgekeerde menstruatie?
Ja, dit wordt ook wel Retrograde menstruatie genoemd en is een verschijnsel waarbij menstruatiebloed door de eileiders terugvloeit naar de buikholte.

Tijdens de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit verlaat als menstruatiebloed het lichaam via de vagina. Dit weten de meeste mensen wel. Wat de meesten niet weten is dat er ook een klein deel wordt opgenomen door het lichaam. Soms vloeit een deel van dat menstruatiebloed, vol met cellen van de binnenbekleding van de baarmoeder, terug naar de bekken- en buikholte via de eileiders. Dat heet retrograde ofwel omgekeerde menstruatie. Het gevolg hiervan is dat de buikholte ‘mee- menstrueert’; het opruimen van het bloed kan een ontsteking veroorzaken, met pijn en verklevingen als gevolg.

Maar weet je al deze verschillende theorieën over de oorzaak van endometriose zijn nooit volledig bewezen. Waar de meeste wetenschappers het wel over eens zijn, is dat endometriose erger wordt door het hormoon oestrogeen.

En of er nu wel of geen endometriose of vleesbomen zijn vastgesteld alle hierboven genoemde symptomen en klachten hebben vaak als oorzaak een oestrogeen dominantie. Door een lage progesteron gehalte of doordat je oestrogeen levels te hoog zijn. Dit laatste kan ook weer diverse oorzaken hebben, zoals stress en een teveel aan toxische stoffen, waardoor je lever vervuild is en het overschot aan oestrogeen niet goed kan afbreken. Of er zijn andere oorzaken, zoals lage schildklier waardes, een laag ijzergehalte of een spiraal zonder hormonen. Een oestrogeendominantie kan ook veroorzaakt worden door relatief hoge oestrogeen waardes of lage progesteron waardes tegenover een relatief normale oestrogeen waarde.

Je darmen spelen ook een grote rol
Soms kan een disbalans in de darm bacteriën ook een oorzaak zijn van een oestrogeen overschot. De zogenaamde disbalans tussen de “slechte bacteriën en goede bacteriën” in de darmen, kunnen ervoor zorgen dat oestrogeen weer heropgenomen en vrijgelaten wordt in het lichaam. Dit betekent dat als jij gezonde oestrogeen levels wil hebben dat je niet alleen aan je eierstokken moet denken, maar juist vooral aan je lever en je darmen, omdat die een grote rol spelen. Oestrogeen dominantie kan ook veroorzaakt worden door alle chemische stoffen die wij binnenkrijgen en die dus ook xeno-oestrogenen bevatten. Zoals plastics, kassabonnetjes, make-up, verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en bacteriële desinfectantia.

Ook al eet je organisch of biologisch dan nog zul je verbaasd zijn over de hoeveelheid xeno- oestrogenen die wij binnen krijgen.

Er kan dus geconcludeerd worden dat oestrogeen dominantie een ontzettend grote rol speelt bij menstruatie klachten. En zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere oorzaken van een oestrogeen dominantie.

Wil je weten hoe het nu bij jou zit?
Dan zul je toch echt onderzoek moeten doen. Bij ons kan dit op verschillende manieren. Van een hormoononderzoek via speeksel, een ontlastingsonderzoek of een volledig bloedonderzoek speciaal voor de vrouw. Want meten is weten. Alleen dan kun je echt gericht een behandeling inzetten. Anders wordt het natte vingerwerk en ben je soms jaren verder.

Ik gun jou een pijnvrij leven. Het in balans krijgen van je oestrogeen en progesteron levels kan je helpen om een normale menstruatie te krijgen.

Lieve mensen ,

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.

2 reacties

  1. Hey najat, doen jullie helemaal geen hyama meer? Ik heb ook te kampen met vleesbomen teveel heb 3 maanden medicijnen moeten drinke. Om ze te laten krimpen maar zoieoz een operatie mocht ik een kinderwens hebben maar wil je vragen of er een andere methode is dan een operatie Groetjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *