Meriem kwam bij mij op consult. Ze had last van een opgezette buik, last van haar maag en ze vond haar lichaamsgeur anders. Tijdens de intake vertelde ze mij dat ze geen medicijnen gebruikte. Wel regelmatig maagzuurremmers, maar die zag ze niet als medicijn. Die kocht ze regelmatig gewoon bij het Kruidvat.

Er wordt in Nederland massaal gebruik gemaakt van maagzuurremmers. Jaarlijks gebruiken ruim 2 ½ miljoen mensen maagzuurremmers voor korte of langere tijd. De meeste mensen gebruiken deze omdat ze last hebben van zuurbranden. Dat is natuurlijk een rotgevoel. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Dus worden maagzuurremmers veelvuldig voorgeschreven door huisartsen of kopen de mensen deze zelf bij de drogist.

Maagzuurremmers zijn tabletten die het zuurgehalte in de maag verminderd. Sommige maagzuurremmers doen dat heel goed. Ze verminderen je maagzuur direct met 90%. Artsen schrijven maagzuurremmers voor omdat er al snel wordt uitgegaan van een teveel aan maagzuur. Dit zou dan de klachten kunnen veroorzaken. Je zou denken dat dit heel logisch is, maar wist je dat wij maagzuur juist heel hard nodig hebben? En dat dit gedachtengoed en de oplossing juist meer schade kan aanbrengen?

Je maag is de toegangspoort tot ons lichaam. Deze moet zuur zijn om ons te beschermen tegen ziekmakende indringers, zoals bijvoorbeeld bacteriën. Ook is voldoende maagzuur een belangrijke voorwaarde om eiwitten af te breken. Op deze manier voorkom je voedselallergieën.

Bij het ouder worden produceren we steeds minder maagzuur. Te weinig maagzuur kan op iedere leeftijd voorkomen, maar schattingen geven aan dat 50% van de 65-jarigen een tekort aan maagzuur heeft. Het is ontzettend belangrijk om voldoende maagzuur te hebben, zodat het de aanmaak van het aminozuur pepsine bevorderd. Dit heb je nodig voor het verteren van voedsel.

Onze maag moet voldoende zuur zijn. Idealiter tussen de 1,5 tot 3 PH, zodat we proteïnen, vetten en koolhydraten kunnen verteren en vitaminen en mineralen kunnen opnemen.

Maagzuur is belangrijk voor ons hele spijsverteringsstelsel en het is belangrijk voor het tegengaan van slechte en ziekmakende indringers. Te weinig maagzuur kan een oorzaak zijn voor voedingsintoleranties, SIBO, prikkelbaar darmsyndroom, parasieten, candida overgroei en nog veel meer.

Jammer genoeg nemen de meeste mensen met brandend maagzuur de genoemde maagzuurremmers die wel de symptomen verlichten, maar het eigenlijk nog erger maken omdat de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt. Wanneer de verteringsfunctie in de maag verstoord is, heeft dat sowieso gevolgen voor de rest van het spijsverteringskanaal. En natuurlijk worden vitaminen en mineralen ook niet meer goed opgenomen. Een vitamine b12 tekort bij gebruik van maagzuurremmers is redelijk bekend.

Wat nog erger is, is dat onderzoek uitwijst dat langdurig gebruik van maagzuurremmers verschillende ernstige ziektes tot gevolg kan hebben zoals verandering van de darmflora, infecties, hartklachten, dementie, nierklachten en botontkalking.

Dit zijn nogal ernstige bijwerkingen voor een medicijn dat gegeven wordt voor een aandoening die niet waarschijnlijk is zoals een teveel aan maagzuur. Wat we ook niet mogen vergeten, is dat brandend maagzuur een symptoom kan zijn van de helicobacter pylori maagbacterie. Als mijn klanten bij mij komen met deze maagklachten, is dat het eerste onderzoek wat ik bij ze laat doen. Dit doe ik ook omdat het grootste gedeelte van mijn klanten uit het Middellandse Zeegebied komt en deze bacterie heel vaak bij hun voorkomt. Veel van mijn klanten liepen met deze bacterie rond zonder dat ze dit wisten. En maar maagzuurremmers slikken om de symptomen te verlichten. Terwijl het een kwestie van een klein ontlastingsonderzoek doen is, en je weet de oorzaak. Maar goed, nu terug naar de topic van dit artikel.

Wat zijn de symptomen van te weinig maagzuur?

• Je krijgt brandend maagzuur direct na het nuttigen van een maaltijd. Onvoldoende maagzuur kan ertoe leiden dat voedsel niet goed verteerd wordt en deze te lang in de maag blijft. Dit kan de oorzaak voor een opgezet gevoel zijn en kan ervoor zorgen dat het maagzuur omhoog wordt geduwd.

• Je voelt je moe of misselijk na het eten van vlees. Als dit zo is, kan het best zo zijn dat je te weinig maagzuur hebt.

• Boeren en een opgezet gevoel na de maaltijd.

• Een slechte adem en lichaamsgeur. Natuurlijk kan een slechte mondhygiëne of een slecht gebit de oorzaak zijn van een slechte adem, maar als dit niet de oorzaak is, kan het een indicatie zijn voor een slechte vertering.

• Je vingernagels hebben verticale strepen, bobbeltjes, witte vlekken of schilferen af.
Verticale strepen op je vingernagels duiden meestal op het dunner worden van je nagels. Dit is vaak het resultaat van een slechte vertering. Het kan ook een signaal zijn van een ijzertekort. Bobbelige nagels kunnen duiden op ontstekingen van het spijsverteringskanaal en een tekort aan vitaminen en mineralen.
Witte vlekken kunnen een symptoom zijn van tekorten in zink en ijzer.
Het probleem is dat het innemen van deze vitaminen en mineralen waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben, omdat je ze mogelijk niet goed genoeg opneemt.

Doe een thuistest

Je kunt op een hele simpele manier testen of je te weinig maagzuur hebt. Als je last hebt van brandend maagzuur, kun je een citroen uitpersen. Het sap drink je dan op. Als je voelt dat de symptomen verlichten, is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt.

Of je kunt onze Betaine HCI gebruiken. Als dit werkt, weet je dat de oorzaak te weinig maagzuur is. Dit middel bevat enzymen die de maagzuurproductie op peil brengt en de spijsvertering ondersteunt. Ik heb Meriem op deze manier al heel goed kunnen helpen. Natuurlijk kreeg ze ook andere adviezen na wat andere onderzoeken. Want ja, de oorzaak moet boven water. Maar dit verlichtte haar hoofdklacht vrij snel.

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.

© Najat Haddouch