Als therapeut heb ik me in al die jaren, naast de hijama behandelingen, vooral op de spijsvertering gefocust omdat ik geloof dat een gezonde darm de sleutel naar een gezond leven is, totdat ik me realiseerde dat je, om een gezonde darm te kunnen hebben, je eerst goed moet kunnen detoxen. Op dat moment kreeg ik een soort aha-momentje en er ging een lampje branden. Je moet detoxen voor een betere darmgezondheid omdat je met een goede darmgezondheid minder ontstekingen zult ervaren en als je minder ontstekingen hebt, zal dat in deze wereld tot minder chronische gezondheidsklachten leiden. Laat het me nog eens duidelijk zeggen: verminder ontstekingen en ga hierdoor het ontstaan van chronische ziekten tegen.

Onze profeet, vrede zij met hem, zei niet voor niets:

 “Het slechtste vat dat gevuld kan worden is de maag”

Dus, als dit waar is en alle ziekten beginnen in de darm of in het spijsverteringssysteem, dan is het toch logisch dat een gezonde en sterke spijsvertering de sleutel voor een lang en gezond leven is. Maar laat me je een geheimpje vertellen, als je lichaam toxisch is dan is je spijsverteringssysteem zwak. Dus ook al eet je ‘goede’ voeding en koop je alleen maar biologische/organische en hormoonvrije producten, je zult toch altijd met toxische stoffen in aanraking komen. Is het niet via de lucht, dan is het wel via je kleding, je schoonmaakmiddelen of via je verzorgingsproducten.

We leven, dus ademen we iedere dag weer toxische stoffen in of krijgen dit binnen via ons voedsel. Kijk eens om je heen in je huis. Kijk naar de verf op de muren, de tapijtjes op de vloer, de pesticiden die op het groen worden gespoten, de muggenspray, die je gebruikt tegen muggen en ook al zou je in een gif- of chemisch- vrije omgeving leven, zijn jouw make-up of jouw andere verzorgingsproducten dan wel gifvrij?

Ook al zou je chemicaliën-vrij leven en zou je make-up gebruiken, dat aluminium-vrij is, dan nog leef je in een toxische wereld waarbij je niet ontkomt aan alle giftige stoffen.

Dus is het nu tijd om wat ik de dagelijkse detox noem in de praktijk te gaan brengen. Detoxen is geen vloek of iets wat hartstikke moeilijk is. Het is in feite iets wat je je lichaam moet gunnen; wat jij je cellen moet gunnen zodat zij hun werk goed kunnen doen. Ik vertel je niet dat je dagelijks alleen op sapjes, water, smoothies of salades en soepen moet gaan leven. Bij detoxen gaat het erom dat je die toxische ballast in je lichaam wat vermindert. Ik zie het als de vuilnisbak buiten zetten.

Het zit namelijk zo, wanneer ons lichaam sterk is vervuild met toxische stoffen, dan kan ons lichaam zijn werk niet goed doen. Ons lichaam kan dan de stofwisseling niet goed aan, zichzelf niet goed reinigen of goed gehydrateerd blijven, maar het kan ook de goede voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen niet goed opnemen waardoor er tekorten ontstaan. Het is een vicieuze cirkel. Detoxen is ontzettend belangrijk om gezond, gelukkig en klachtenvrij te blijven. We hebben simpelweg omdat we in deze tijd leven allemaal bepaalde ontstekingen in ons lichaam en vergeet vooral ook niet de hoge mate van stress, die daar nog eens bijkomt.

Dus, iedere keer als we stress ervaren, creëren we giftige stoffen in ons lichaam waardoor ons lichaam wordt gedwongen om mineralen te gebruiken om deze weer te neutraliseren. Dit zorgt ervoor dat onze lever, de nieren en het lymfesysteem keihard moeten werken om al die toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen. Maar wat gebeurt er als je lichaam dit iedere keer moet doen? En je lichaam zo vervuild is, dat het geblokkeerd raakt? Dan kan je spijsverteringssysteem zich niet richten op wat het hoort te doen en je lichaam kan het afval dan niet afvoeren. Dat betekent dat je dit op een gegeven moment gaat voelen. Je krijgt dan een opgezette buik, buikvet en een onrustige huid, wat kan leiden tot acné of uitslag. En daarna zul je je ontzettend moe gaan voelen. Alsof alle energie uit je leven wegvloeit.

 

TOXINES => ONTSTEKINGEN => ZWAKKE SPIJSVERTERING =>

 • Moeilijk gewicht kwijtraken
 • Constipatie/diarree
 • Gas/opgezette buik
 • Hoofdpijn
 • Lage energie
 • Laag libido
 • Slechte huid
 • Brandend maagzuur/reflux
 • Stemmingswisselingen/depressie

 

Snap je nu waar ik met dit hele verhaal naar toe wil?

Door te detoxen, zul jij je spijsvertering kunnen verbeteren en daardoor zul jij je lichaam bevrijden van ontstekingen en toxines.

Deze detox zal ervoor zorgen dat jij je nooit uitgehongerd zult voelen of een tekort zult krijgen. Naast de hijama behandelingen is het mijn doel om mijn klanten met wat ik in al die jaren heb geleerd te helpen: leren om schoon of ook wel tayyib genoemd te eten en te leren welke voeding jouw lichaam niet irriteert.

Tayyib eten is geen dieet maar een manier van leven!

Dus, we beginnen met het eten van volledige voeding om het detoxen op een veilige en natuurlijke manier te ondersteunen. Nee, je hoeft echt niet op sap, op soep of als een konijn te gaan leven. In plaats daarvan leer je welke voeding het detoxen stimuleert en welke voeding jouw spijsverteringssysteem niet irriteert en uiteindelijk blokkeert.

Dit klinkt logisch toch, of niet?

Hier zijn mijn tips om gezond te blijven en op een natuurlijke manier te detoxen:

 1. Drink na het opstaan meteen een glas lauwwarm water met één eetlepel citroensap en één eetlepel ongefilterde appelazijn met een snufje kaneel of cayennepeper.
 2. Begin je dag positief.
 3. Probeer in de ochtend rust te vinden, ook al is het maar voor vijf minuten. En zeg dan het volgende. O Allah, met Uw zegeningen beginnen wij de ochtend en met Uw zegeningen beginnen wij de avond, met Uw zegeningen leven en sterven wij, en tot U is de Heropstanding. Deze smeekbede geeft je een positief geval omdat je de dag begint met dankbaarheid en omdat je beseft dat je heel veel zegeningen gekregen hebt.
 4. Drink verse, groene sapjes die zijn gemaakt van bijvoorbeeld spinazie of avocado en voeg dan een theelepel Chlorella poeder en wat citroen en water toe.
 5. Probeer drie keer per dag te eten. Vaker eten betekent dat je alvleesklier iedere keer weer aan het werk moet. Gun je spijsverteringsstelsel ook even rust.
 6. Probeer meer te bewegen. Ja, beweging is de beste manier om te detoxen.
 7. Drink water en voeg wat citroen, limoen of grapefruit toe om alle toxische stoffen uit het lichaam te spoelen.
 8. Het schrapen van de tong is een hele goede manier om de toxische stoffen te verminderen.
 9. WEES gelukkig en dankbaar voor het leven.
 10. Neem een Hijama behandeling. Dit is natuurlijk één van de beste manieren om je lichaam te detoxen.

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.

© Najat Haddouch