Ineens ging het lichtje uit. Ik lag op bed en kon niets meer…

‘Klaar’, zei mijn lichaam, ‘ik doe niks meer’.

Deze situatie heeft zes weken geduurd. ‘Mijn moeder moest mijn eten en drinken op bed brengen, ik kwam alleen mijn bed uit om naar het toilet te gaan, meer kon ik niet’.

‘De huisarts gaf me de diagnose burn-out’. ‘Ik ben uiteindelijk langzaamaan genezen, maar nu voel ik me weer niet goed’. ‘Ik ben bang om weer een burn-out te krijgen, dat was verschrikkelijk en wil ik nooit meer meemaken’, vertelde Laila mij. Als je eenmaal een burn-out gehad hebt, dan ben je vatbaarder voor een tweede; het is je zwakke plek. Een gat in je energie schild als het ware. Dus ja, dat is zeker mogelijk.

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Dat kan heel veel oorzaken hebben en ook heel veel verschillende symptomen. Meestal is een burn-out het gevolg van langdurige (en overmatige) stress. Veel mensen krijgen een burn-out door hun werk. Ze gaan naar hun werk en doen dit zonder plezier, voelen zich niet gewaardeerd en moeten teveel doen.

Deze week is de week van de werkstress. Het is namelijk een maatschappelijk probleem dat werkgevers miljarden euro’s per jaar kost.

Op persoonlijk vlak kost het veel meer.

Gevolgen burn-out

Limbisch systeem:

Een burn-out kan het limbisch systeem (structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen), het emotionele brein, de hypothalamus en de hypofyse aantasten. Er kunnen meer mentale en emotionele klachten worden ervaren.

Zwakke bijnierwerking:

Langdurige stress kan een zwakke bijnier -en/of schildklierwerking als gevolg hebben. Hierdoor kunnen je hormonen ook weer uit balans raken. Wil je echt weten hoe het met je bijnieren staat dan kun je dit op een makkelijke manier meten, want meten is weten. Wij gebruiken hiervoor een speekseltest. Je kunt je bijnieren ondersteunen met ashwaghanda.

Magnesium tekort

Stress en depressie zijn grootverbruikers van magnesium (1). Hierdoor is het mogelijk om een magnesium tekort te krijgen. Dit kan zich uiten in krampen en spierpijn. Als je slechter gaat slapen, dan kan dit ook een teken zijn. Het is dus belangrijk om in tijden van stress en een burn out magnesium te gebruiken. Magnesium Tauraat is wat mij betreft de beste keus in deze situatie.

Hoe herken je een burn-out?

Er bestaan veel symptomen die een burn-out aankondigen. Dit is bij iedereen anders. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Concentratieproblemen.
 • Vergeetachtigheid. Je vergeet vaker afspraken of toezeggingen.
 • Mistig brein. Je komt niet op gedachten of woorden
 • Stemmingswisselingen. Je bent sneller boos, geëmotioneerd of geïrriteerd.
 • Slaapproblemen. Je slaapt slecht en bent bijna altijd moe. Ook al slaap je wel, je wordt moe wakker
 • Je bent onzeker over je functioneren.
 • Werken of studeren is nog het enige wat je doet. Hobby’s of sociale contacten onderhouden doe je niet meer.
 • Lichamelijke klachten (vaak moe, hoofdpijn, verkouden, grieperig).
 • Lage libido

Wat kun je doen bij burn-out klachten?

Herken je minstens 3 á 4 van de bovengenoemde klachten? Dan is een burn-out om de hoek.  Het is vijf voor twaalf en je moet direct actie ondernemen.

10 tips om een burn-out te voorkomen:

 • Neem je klachten serieus. Mensen raken volledig opgebrand omdat ze door blijven gaan, omdat ze denken dat het wel meevalt.
 • Luister naar de signalen van je lichaam
 • Praat met mensen om je heen. Uit je gevoel.
 • Zoek professionele hulp.
 • Neem rust
 • Eet gezond
 • Beweeg dagelijks 20 minuten
 • Zorg voor afleiding en ontspanning na je werk
 • Leer ‘nee’ te zeggen. Denk aan je gezondheid
 • Ondersteun je lichaam en geest met kruiden. Bijvoorbeeld met ashwaghanda.

Ashwaghanda het beste anti stress kruid

Aswaghanda is een adaptogeen en helpt het lichaam om te gaan met stress. Het wordt wel het beste kruid tegen stress genoemd. Het kruid heeft een positieve werking op je humeur omdat het je serotonine gehalte kan verhogen. Daarnaast is het kruid ook licht kalmerend, omdat het je zenuwstelsel kalmeert.. Dat is prettig als je constant een opgejaagd gevoel hebt. In een groot onderzoek werd aangetoond dat na het innemen het cortisolgehalte met bijna 26% verminderde. Een chronisch verhoogd cortisol gehalte is een teken van chronische stress en leidt tot ontstekingen en degeneratieve processen in het lichaam.

Laat het niet zo ver komen dat je in een burn-out terecht komt. Heb je de symptomen? Trek dan aan de bel. Heb je al een burn-out? In beide gevallen kan ik je, bi idni allah, helpen om hier weer uit te komen.

Lieve mensen, ik streef naar een gezonde ummah. Jij ook? Deel dit bericht dan.

©Najat Haddouch