Assalaam alaikoum,

 

Linzen zijn gekiemde zaden in verschillende kleuren. Van oranje, koraalachtig tot donkergroen. Linzen staan bij sommige mensen bekend als gevangenisvoedsel, voornamelijk omdat het goedkoop is, relatief simpel te bereiden en voedzaam is krijgen de gevangen in Marokko dit regelmatig als maaltijd. Maar linzen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook een bron van vitaminen, vezels en ijzer waardoor ze heel gezond zijn.
Linzen of ‘adas worden genoemd in de Koran.
“En (gedenkt) toen jullie zeiden: “O Mozes! Wij verdragen het niet om van één soort voedsel te leven, roep daarom voor ons jouw Heer aan, opdat Hij voor ons voortbrengt van wat de aarde doet groeien van haar groenten, haar komkommers, haar knoflook, haar linzen en haar uien.”
Hij zei: “Willen jullie dat wat minderwaardig is nemen in plaats van het betere? Gaat naar een ander land en voorwaar, voor jullie zal er zijn waar jullie om vroegen.” Sura 2. De Koe (Al-Baqarah vers 2.61-69).
En in een hadith werd het volgende overgeleverd
“??? ???? ??? ?????? ???????? ??? ????”
(Ibn Qayyim al-Jawziyyah Al tib annabawi).
Linzen bevatten hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan calcium, magnesium, fosfor, zink, selenium, ijzer, koper en bevatten nog meer vitaminen zoals B1, B2, B3, B6, B9, C, E, F. In de herfst en winter is het eten van linzen goed om verkoudheid te voorkomen. Linzen zijn zeer vezelrijk; ze bevatten ongeveer viermaal zoveel vezels als een portie zilvervliesrijst.
Vruchtbaarheid
Vrouwen die zwanger zijn of vrouwen met een kinderwens
Een kopje gekookte linzen bevat ongeveer 358 mcg folaten. Hiermee voldoe je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor volwassen. Folaten staan ook wel bekend als foliumzuur of vitamine B9. Vooral voor zwangere vrouwen of vrouwen die graag zwanger willen raken is het belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen. Dus als je een zwangerschapswens hebt dan is het goed om wat vaker linzen te eten.
IJzer
Een kopje gekookte linzen bevat 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Iedereen heeft natuurlijk voldoende ijzer nodig maar vooral vrouwen die nog menstrueren hebben vaak iets meer ijzer nodig. Eet linzen in combinatie met voeding die rijk is aan vitamine C want dit verhoogt de opname van ijzer uit je voeding. Het drinken van bijvoorbeeld melk in combinatie met ijzerrijke voeding wordt weer afgeraden omdat calcium namelijk de opname van ijzer uit voeding verlaagt.
Energie
Linzen verhogen je energieniveau. Omdat linzen vezels en complexe koolhydraten bevatten, worden ze heel langzaam verbrand. Dit zorgt voor een constante matige afgifte van energie.
Gewichtsbeheersing
Linzen zijn heel voedzaam en hierdoor raak je snel verzadigd. Ook bevatten zij maar heel weinig calorieën. Daarom passen zij prima in een gezond dieet.
Goede voeding is belangrijk. Zonder goede voeding is een goede gezondheid niet mogelijk. Het is de basis. Eet daarom wat vaker linzen.
Lieve mensen, Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.
Najat Haddouch