Hijama en cupping therapie zijn eeuwenoude manieren om de lymfe te draineren en om een diepe bindweefselmassage te geven. Het is een niet medische behandeling, die vooral wordt gebruikt om pijnklachten te verminderen, het lichaam in balans te brengen en het immuunsysteem een boost te geven. De therapie zorgt voor ontspanning en geeft het zelfhelend vermogen een boost.

Bij hijama of ook wel wet cupping genoemd, creëer je door middel van een cup een vacuüm op het lichaam. Daarna worden er in dat gebied hele oppervlakkige krasjes gemaakt of prikjes gegeven, waardoor er ook wat bloed vrijkomt. Bij de zogenaamde droge cupping creëer je ook een vacuüm, alleen maak je dan geen krasjes of geef je geen prikjes en komt er dus ook geen bloed vrij. Je kunt beide technieken ook na elkaar gebruiken waarbij de ‘wet cupping’ na de ‘dry cupping’ wordt toegepast.

Beide technieken zijn al eeuwenlang oud. Ze werden al gebruikt door de oude Egyptenaren en ook in de Chinese geneeskunde is dit een hele populaire techniek. De cups met een vacuüm werden gebruikt om de bloedstroom te stimuleren en om de energiebanen weer vrij te maken. Deze therapie heeft afgelopen jaren ook in de westerse wereld meer aandacht gekregen vooral toen een aantal jaren geleden de olympische kampioen Michael Phelps en andere topatleten met trots hun paarse vlekken op het lichaam lieten zien. Ze vertelden ook dat door deze therapie hun prestaties omhoogschoten en de pijn veel minder werd.

In vroegere tijden werd dit op allerlei manieren gedaan, van dierenhoorns tot glazen cups. Meestal werd er dan vuur gebruikt om een vacuüm te creëren. Vandaag de dag gebruiken we kunststof cups en pompjes. Wat wel zo makkelijk is en nog belangrijker, vooral hygiënisch.

Deze therapie wordt wereldwijd gebruikt voor diepe bindweefselmassage en lymfedrainage. Binnen de moslimgemeenschap gebruiken wij deze therapie voor bijna alle klachten en ziekten. Met uitzondering van een aantal contra indicaties. Onze profeet vrede zij met hem heeft niet voor niets in deze hadith over hijama gezegd”

Genezing is in drie zaken: in de insnijding van degene die hijama verricht, in het drinken van honing en in het brandmerken met vuur, maar ik verbied mijn gemeenschap het brandmerken.” (Al Boechari, 5356)

En zelfs de engelen noemden hijama in de volgende hadith over hijama:

“Ik kon niet voorbij gaan aan een groep van engelen tijdens de nacht van de Israa (de nacht waarin de profeet de reis aflegde van Mekka naar Jeruzalem en weer terug in slechts één nacht) zonder dat zij zeiden: “Je dient hijama te verrichten, o Mohammed.” (als sahieh geclassificeerd door Al Albani in al Silsilah as-Sahiehah, 2263)

Tegenstanders van hijama zeggen vaak dat het niet wetenschappelijk bewezen is. En dat de effecten een placeboeffect zijn. Ik weet door de ruim 14000 behandelingen wel beter. Ik heb de geweldige effecten kunnen zien. En gelukkig doet de wetenschap steeds meer onderzoeken om dit te kunnen staven. Er zijn inmiddels meer dan 600 onderzoeken gedaan naar de veiligheid en het effect van deze therapie. Variërend van positieve effecten op rug- en nekpijn tot aan gezichtsverlamming, acné en astma.

Wat doet hijama of cupping therapie nog meer?

  1. Pijnvermindering

Wanneer onze lymfe- en bloedbanen en andere vitale lichaamsvloeistoffen geblokkeerd raken, zal dat pijn geven. Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor bijna 80% uit vocht. Dit bevindt zich in de lichaamscellen, de lymfebanen, de hersenbanen en de bloedbanen. De taak van dit vocht is om onder andere de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en te zorgen voor een beter afweersysteem.

Door stress, ziekte, een trauma of een ophoping van afvalstoffen kan het zo zijn dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt of dat er een blokkade ontstaat.

Wanneer we deze blokkades verwijderen en de stromen weer vrij zijn, dan zal dit pijnvermindering tot gevolg hebben.

Het vacuüm van de cupping zorgt voor een verbetering en een toename van het bloed en de lymfestromen naar de dieper gelegen weefsels, maar zorgt ook voor een verwijding van de spieren. Dit zorgt voor ontspanning en vermindering van krampen. We kunnen deze therapie ook op verschillende manieren toepassen. Vanuit de Chinese geneeskunde zal dit meer volgens de meridiaanleer zijn. Meridianen zijn een soort van energie riviertjes in je lichaam. Een blokkade in de meridianen zullen volgende traditionele Chinese geneeskunde ziekten en klachten veroorzaken.

Pijn is één van de meest gehoorde klachten in onze kliniek. En dat is waarom mensen eindelijk actie gaan ondernemen. Al zou het beter zijn dat je actie onderneemt voordat de pijn zo erg is dat je denkt, ik moet nu echt iets aan mijn gezondheid gaan doen. Want daardoor sta je eigenlijk al 1-0 achter. In wereldwijde onderzoeken is naar voren gekomen dat hijama of cupping echt verlichting kan geven voor pijnklachten. Al is het maar 10% pijnverlichting. Die 10% kan een wereld van verschil maken als je heel veel pijn hebt. In wetenschappelijke onderzoeken is ook bewezen dat niet alleen de pijn werd verlicht, maar ook ontstekingen minder werden. Dit werd gemeten door creatinekinase of CK-waarden. Daarnaast zie je ook in onderzoeken dat het een positief effect kan hebben op de zenuwpijn na een trauma of bij infectie.

  1. Je krijgt een mooiere huid

Onze huid is onze grootste uitscheidingsorgaan. We raken via onze huid afvalstoffen kwijt. Wanneer je huid gezond is, dan zullen onze giftige afvalstoffen o.a. via onze huid uitgescheiden worden. Onze talgklieren en zweetklieren spelen een grote rol in dit proces en zullen o.a. zouten, urinezuur en overmatige talg uitscheiden. Als je huidproblemen zoals acné, pukkels en eczeem hebt dan is het eigenlijk vrij zeker dat je lichaam niet in staat is om alle toxische afvalstoffen uit te scheiden. Vaak is het een blokkade in onze lymfesysteem, die dan niet meer goed in staat is om alle verraderlijke indringers af te weren.

Cupping therapie zorgt voor een toename aan bloedstroming en lymfe?circulatie naar de huid. Het vacuüm zorgt ervoor dat onze kleine haarvaatjes zich openen en dit zorgt ervoor dat er een uitwisseling van sl kan plaatsvinden. Dit zorgt niet alleen voor genezing van binnenuit maar je huid wordt er ook jonger op. Cellulitis is een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Door je probleemgebieden te cuppen kun je de cellulitis verminderen. Je begint na ongeveer vijf behandelingen resultaat te zien. En het mooie is dat jij met onze siliconen cups jouw cellulitis ook zelf thuis kunt aanpakken.

  1. Longproblemen of astma

Cupping kan tot 10 centimeter diep effect hebben. Dat betekent dus dat bij vastzittend slijm of longproblemen je het geheel kunt deblokkeren en losmaken. Je begrijpt dat je daardoor dus ook minder last van je longproblemen, zoals astma of infecties, zult hebben. Het zorgt er niet alleen voor dat er een betere doorbloeding ontstaat maar ook neemt de zuurstof toe en worden de ontstekingen verminderd. Daarnaast zorgt hijama voor een sterker immuunsysteem omdat we deze prikkelen.

  1. Spijsvertering

Omdat cupping gezondere cellen stimuleert, kan het effect hebben op onze metabolisme in het algemeen. Dry cupping op de buik kan heel veel effect hebben op obstipatie. Daarnaast stimuleert het ook ons immuunsysteem van de darmen door het te prikkelen en te stimuleren.

  1. Boost je immuunsysteem

Cupping heeft als één van de belangrijkste effecten dat het ons immuunsysteem op zelfs celniveau kan reguleren en in balans kan brengen. Op het moment dat wij deze geneeswijze toepassen dan verandert de cel omgeving. Hierdoor gaan er allerlei signalen naar het immuunsysteem en komt deze in actie. Zelfs de kleurverandering die optreedt op de plekken van de cupping zorgt voor helingsmechanismes, wat er weer voor zorgt dat er een toename is van zowel bloed- als lymfestromen in dit gebied.

Wat moet jij weten voordat jij je laat behandelen?

Hijama is een soenna van onze profeet, vrede zij met hem. En het is, mits je dit laat doen door iemand die er verstand van heeft, in de meeste gevallen redelijk veilig. Je moet kennis hebben van o.a. het menselijk lichaam, de hygiëneregels en de grootste risicofactoren.

wil jij ook een hijama therapeut worden?

Zaterdag 27 oktober start er weer een nieuwe groep mensen die een nieuwe generatie van Moslim Health Practitioners zullen worden. Mensen die hard nodig zijn voor de alsmaar zieker wordende samenleving. Mensen die iets willen betekenen voor onze ummah. Die heel veel dua zullen ontvangen en het spirituele met het wereldse kunnen combineren. Hoe gaaf is dat? Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier. 

 

Lieve mensen,

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren. Kennis is macht.