Een abnormale hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. De oorzaak is vaak slechte voeding, stress, overgewicht en een hormonale disbalans. Eén op de drie mensen in de leeftijd van 30 tot 70 jaar in Nederland heeft een verhoogde bloeddruk. Een bovendruk van 140 en/of een onderdruk van 90 wordt gezien als een te hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk wordt ook wel de stille moordenaar genoemd omdat de slachtoffers vaak jaren lang geen symptomen hebben. Wanneer mensen last beginnen te krijgen is er vaak al serieuze schade aan belangrijke organen. Dit kan leiden tot veel complicaties zoals hart en vaatziekten, een hartaanval, nierproblemen etc.

Er zijn veel medicijnen op de markt die de bloeddruk kunnen verlagen maar deze hebben allemaal vervelende bijwerkingen. Gelukkig heeft de Amerikaanse Heart Association (AHA) in een belangrijke adviesnota aan hartspecialisten verklaard dat alternatieve therapieën net zo goed helpen om de bloeddruk te verlagen. Yoga, ontspanningstechnieken en acupunctuur zijn onderzocht. Voor al deze therapieën is bewijs dat ze helpen de bloeddruk te verlagen, soms net zo sterk als bloeddrukverlagende medicijnen, aldus de onderzoekers. Wat nog niet door het AHA is onderzocht maar wel door de King Abdulaziz University, is het effect van hijama bij een hoge bloeddruk. Vele hijama therapeuten waaronder ikzelf, zijn overtuigd van het goede effect van hijama. Helaas is de studie bij de King Abdulaziz University nog niet afgerond maar ik ben zeker van de positieve resultaten. Vanuit de geneeskunde van de profeet, vrede en zegeningen zij met hem, weten we dat hijama ook werd aangeraden bij een hoge bloeddruk.

Anas ra levert over dat de profeet vzmh heeft gezegd: “dat degene die hijama wil toepassen zoekt naar de 17e, 19e en 21e dag, zodat het bloed niet onrustig wordt tot op het punt dat het je doodt.” Het onrustig worden van het bloed (tabayyugh ad dam) wijst op wat we vandaag kennen als een verhoogde bloeddruk. Bron: Ibn al qayim de geneeskunde van de profeet.

Naast het ondergaan van een hijama behandeling kan men ook vasten. In een onderzoek is naar voren gekomen dat vasten een hoge bloeddruk drastisch  kan verlagen. (Klin Med (Mosk). 2003;81(9):35-9). Ook het aanpassen van je voeding, stoppen met roken, meer bewegen en afvallen kan een gunstig effect hebben.

Hijama is de beste geneeswijze.

De effecten van hijama zijn geweldig. Niet alleen op een hoge bloeddruk. Binnenkort starten we in samenwerking met artsen uit het buitenland een intensieve samenwerking. Onze kliniek is uniek in heel europa. Wij combineren wetenschap met geloof en kunnen op deze manier ook heel zware gevallen helpen. Ik hou je op de hoogte.

Wil jij ook een hijama therapeut worden?

Aanstaande zaterdag 9 september start er weer een nieuwe groep mensen die een nieuwe generatie van Moslim Health Practitioners zullen worden. Mensen die hard nodig zijn voor de alsmaar zieker wordende samenleving. Mensen die iets willen betekenen voor onze ummah. Die heel veel dua zullen ontvangen en het spirituele met het wereldse kunnen combineren. Hoe gaaf is dat? Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier.

Liefs Najat Haddouch