verontreinigd drinkwater

Hoe veilig is ons kraanwater?

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de veiligheid van ons kraanwater. Ergens is dat wel begrijpelijk. De afgelopen jaren waren er vele alarmerende berichten in het nieuws. Zo zijn er veel zorgen over het giftige Genx, resten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen in het drinkwater.

Het kraanwater in Nederland is relatief gezien veilig (zeker in vergelijking met de omringende landen) Op basis van mijn onderzoek vind ik het kraanwater echter niet optimaal voor onze gezondheid.

Waterleidingbedrijven zijn niet in staat om 100% van alle schadelijke stoffen eruit te filteren. Van veel stoffen is daarnaast niet bekend, hoe schadelijk ze op korte en lange termijn zijn voor onze gezondheid.

In deze nieuwsbrief deel ik de meningen van verschillende experts met je. Ook leg ik je uit waarom ik uiteindelijk toch een waterfilter heb aangeschaft en welke waterfilter ik thuis gebruik.

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de veiligheid van ons kraanwater. Ergens is dat wel begrijpelijk. De afgelopen jaren waren er vele alarmerende berichten in het nieuws. Zo zijn er veel zorgen over het giftige Genx, resten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen in het drinkwater.

Is ons kraanwater nu wel of niet veilig?

Het kraanwater in Nederland is relatief gezien veilig (zeker in vergelijking met de omringende landen) Op basis van mijn onderzoek vind ik het kraanwater echter niet optimaal voor onze gezondheid.

Waterleidingbedrijven zijn niet in staat om 100% van alle schadelijke stoffen eruit te filteren. Van veel stoffen is daarnaast niet bekend, hoe schadelijk ze op korte en lange termijn zijn voor onze gezondheid.

In dit artikel deel ik de meningen van verschillende experts met je. Ook leg ik je uit waarom ik uiteindelijk toch een waterfilter heb aangeschaft en welke waterfilter ik thuis gebruik.

 

Waar bestaat kraanwater uit?

Kraanwater bestaat voor ongeveer 40% uit oppervlaktewater en voor 60% uit grondwater. Vooral het oppervlaktewater staat de laatste jaren sterk onder druk. Jaarlijks komen er in Nederland 140 ton medicijnresten terecht in het oppervlakte water.

Vanwege een toename van het medicijngebruik hebben drinkwaterbedrijven steeds meer moeite met het filteren van het oppervlaktewater. Verschillende experts maken zich dan ook zorgen over de kwaliteit van het oppervlakte water.

Zo zegt Rob van Tilborg, hoofdonderzoeker bij Natuur en Milieu naar aanleiding van een uitgebreid rapport het volgende op de website van Natuur en Milieu(1)

We zijn geschrokken van de resultaten..

“We zijn geschrokken van de resultaten. Slechts 1 procent van het water dat wordt gemeten, voldoet aan de waterkwaliteitsrichtlijnen voor oppervlaktewater. De waterkwaliteit blijkt al jarenlang een ondergeschoven kindje in het Nederlandse beleid. Het krijgt geen prioriteit op de politieke agenda en de versnippering van de taken zorgt ervoor dat geen enkel overheidsorgaan zich verantwoordelijk voelt”.

in Nederland treffen we ongeveer 2000 actieve stoffen in menselijke geneesmiddelen. Waterbeheerders hebben van slechts 80 werkzame stoffen geïnventariseerd of ze in het oppervlakte water voorkomen.(bron: RIVM rapport: Geneesmiddelen en Waterkwaliteit)

Een vervuilde bron wil natuurlijk niet zeggen dat het kraanwater ook vervuild is.

Hoe veilig is ons kraanwater?
Tijdens mijn onderzoek kom ik erachter dat het niet meevalt om de bovenstaande vraag te beantwoorden. Het probleem hierbij is dat veel experts elkaar tegenspreken.

Aan de ene kant lees ik vaak dat het Nederlandse drinkwater tot de beste ter wereld behoort.

We hoeven ons totaal geen zorgen te maken..
Zo stelt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwater dat we ons totaal geen zorgen hoeven te maken. In het NRC Handelsblad zegt hij daarover het volgende (2), ik citeer:

“Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat het drinkwater veilig is”.

Ook Ans van Versteegh die als drinkwateronderzoeker werkzaam is bij het RIVM maakt zich geen zorgen. Zij zegt het volgende

“Er wordt goed gescreend op onbekende stoffen in de bronnen zoals Rijn en Maas”

Wanneer ik echter het rapport “Geneesmiddelen en waterkwaliteit” van  het RIVM erbij pak lees ik weer iets anders (x)

“De huidige biologische waterzuivering leidt niet tot complete verwijdering van stoffen maar produceert een breed scala aan afbraakproducten die nog steeds een biologische werking kunnen hebben. Sommige producten worden in drinkwater aangetroffen”.

Het begint mij te duizelen…er is veel verdeeldheid

Zo zegt Juliette Leger, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit weer het volgende.

“Er is weliswaar geen acuut risico, maar er is wel een mogelijk risico op langere termijn”.

Nadat ik mijn onderzoek heb voortgezet wordt het steeds duidelijker. Er wordt gesuggereerd dat ons drinkwater veilig is en dat de schadelijke stofjes extreem laag zijn.

Maar hoe kunnen de experts daar zo zeker van zijn?
Ik citeer Pim de Voogd, hoogleraar chemie van opkomende watervervuiling aan de Universiteit van Amsterdam.

„Onderzoekers van het RIVM schrijven dat de concentraties van stoffen in drinkwater veilig zijn. Maar ze zeggen er niet bij dat de kennis over sommige stoffen ontbreekt.”

 “Come where the flavour is, come to Marlboro country”

Het doet mij in de verte denken aan de oude Marlboro reclames die begin jaren 80 op televisie te zien waren. In deze reclames zag je stoere cowboys een stier vangen. Na afloop stak een cowboy een sigaretje op.

Een paar jaar later verschenen de eerste onderzoeken over hoe gevaarlijk roken is.
Vandaag de dag weet iedereen hoe schadelijk roken is.

Veel stoffen in ons drinkwater zijn op korte termijn inderdaad niet schadelijk. We weten echter niet wat de schadelijke effecten op termijn zijn. Denk daarbij aan de Marlboro reclame in het voorbeeld hierboven.

Conclusie

De waterzuiveringsbedrijven in Nederland doen het relatief gezien zeker goed.
Van veel medicijnresten en bestrijdingsmiddelen is echter nog niet bekend wat het effect is voor onze gezondheid. Ook is niet bekend wat de lange termijn effecten zijn en dus ook niet wat de stapelingseffecten zijn. Wat doet elke dag een heel klein beetje toxische stof met onze hormoonhuishouding? Wat doet elke dag een heel kleine beetje schadelijke stof met de lever?

Op basis van mijn onderzoek naar de kwaliteit van ons drinkwater heb ik besloten om thuis het water te filteren. Hieronder vertel ik je welke waterfilter ik gebruik.

 Welke waterfilter gebruik ik?
Wanneer je je verdiept in de wereld van de waterfilters merk je al snel dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken. Er zijn vele variabelen waar je rekening mee moet houden.

Denk daarbij aan.

 • De filtertechniek? Denk bijvoorbeeld aan een koolstof filter, destilleren, of omgekeerde osmose.
 • Wordt er enkel gefilterd of ook gevitaliseerd? (uitleg volgt hieronder)
 • Hoe zit het met onderhoud? Hoe lang gaan de filters bijvoorbeeld mee?
 • Reviews; hoe worden de filters beoordeeld door consumenten?
 • Ook belangrijk de smaak.
 • Kunnen claims hard worden gemaakt , zijn er certificaten testrapporten etc.?

Wat is vitaliseren?
Water is niet alleen een vloeistof. Water geeft leven. Water is een drager van informatie. Wanneer water met schadelijke stoffen in contact komt, verandert dat de natuurlijke structuur van water. Het water wordt ‘minder levendig’. Door het water te vitaliseren wordt het water weer levendig.

Natuurlijk bronwater is continue in beweging zodat het levendig blijft. Zo meandert en kolkt het langs verschillende hoogtes voordat het in een bron aankomt. Dit zorgt ervoor dat het water wordt gevitaliseerd. Dit is een natuurkundig proces en berust op het Schauberger principe. (op Google tref je hier veel informatie over aan)

Waterfilters die het water niet alleen filteren maar ook vitaliseren zorgen ervoor dat de molecuulstructuur wordt herschikt zodat het wordt ontdaan van alle belastende informatie. Het water wordt als het ware weer levendig gemaakt.

Aqualine waterfilter (incl. kortingscode voor alle lezers van deze nieuwsbrief)

Na een uitgebreid onderzoek heb ik uiteindelijk gekozen voor de Aqualine waterfilter. Er zijn vele redenen waarom ik uiteindelijk voor dit filter heb gekozen. Hieronder tref je een aantal redenen.

 • Filtert zware metalen, chloor, medicijnresten, pesticiden, hormoonresten voor gemiddeld 99% uit het water. Klik hier voor het Duitse testrapport,
 • Het filtert GenX uit het kraanwater. Klik hier voor het testrapport van de Universiteit van Amsterdam. Het Aqualine waterfilter en een omgekeerd osmose systeem zijn op dit moment de enige waterfilters die officieel de stoffen, die bij het GenX proces gebruikt worden, kunnen verwijderen
 • Het water wordt niet alleen gefilterd maar ook gevitaliseerd.
 • Zachte smaak: het filter verwijdert ook nare geurtjes en smaakjes uit het water.
 • Het water wordt ook gemineraliseerd zoals ook in de natuur gebeurt.
 • De kosten vallen mee (zie hieronder). Zeker in vergelijking met soortgelijke waterfilters die al gauw vele honderden tot duizenden euro’s kosten.
 • De jaarlijkse kosten voor het vervangen van de filters bedragen 67 euro.
 • De Aqualine filter krijgt een gemiddelde beoordeling van 9,8 op basis van 640 reviews. Klik hier voor de onafhankelijke reviews.

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief heb ik contact opgenomen met de Importeur van deze waterfilter. Ik heb voor alle lezers van deze nieuwsbrief een mooie korting weten te regelen.

Als lezer van deze nieuwsbrief ontvang je een korting van 15% op de aanschaf van een Aqualine waterfilter. Deze korting is t/m 2 juni geldig.

Wanneer je het Aqualine filtersysteem binnen twee dagen bestelt, ontvang je gratis bij je bestelling ook een luxe rvs Klean Kanteen® waterfles ter waarde van € 22,95. Deze fles is duurzaam geproduceerd en licht van gewicht. Hier vind je meer informatie over deze fles. Let wel: de aanbieding + gratis waterfles loopt tot a.s. donderdag 30 mei 20:00 uur.

Reken voorbeeld.
Ik heb zelf de Aqualine 12 waterfilter van glas (goed voor 12 glazen). Deze is voor een meerpersoonshuishouden en kost 269 euro. Met 15% korting krijg je op dit systeem 40 euro korting en betaal je 229 euro. Plus nog gratis de Klean Kanteen rvs bidon ter waarde van 22 euro.

Er zijn verschillende Aqualine waterfilters te koop voor 1 en 2 persoonshuishoudens maar ook voor grote gezinnen. Prijzen zijn vanaf € 189.

Klik hier om naar de speciale actie pagina te gaan.
Gebruik de kortingscode: FILTER als je je bestelling plaatst.


Tot slot,

Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt in de wondere wereld van het drinkwater. Het was voor mij in ieder geval een waardevol onderzoek!

Gezonde groet,
Najat Haddouch
Hijama Expert & Orthomoleculair therapeute

p.s. Wanneer je nog meer wilt weten over de schadelijk stoffen in ons drinkwater, raad ik je ook de uitzending van 1 april jl. van Tros Radar aan. In deze uitzending zijn een groot aantal experts aan het woord. Veel van deze experts maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van het drinkwater. Klik hier voor deze uitzending.

Gebruikte bronnen:

1) http://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/kwaliteit-nederlandse-wateren-zwaar-onder-druk/

2) http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/17/drinkwater-veilig-nee-1258319-a546310

3) http://radar.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/rivm-medicijnresten-water.pdf

4) http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/medicijnresten-in-drinkwater-wat-zijn-de-risicos/