Overgewicht en diabetes hangen nauw met elkaar samen.  Als je overgewicht hebt, krijgt je lichaam moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Je lichaam wordt minder gevoelig voor insuline en het gevolg is dat glucose slechter opgenomen wordt. Op den duur kan dat leiden tot diabetes. 60.500 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1.163 mensen per week, 166 per dag. Een schrikbarend aantal.

Niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes. Het is ook een kwestie van erfelijke aanleg. Daarnaast speelt etniciteit een rol: Hindoestaanse mensen met overgewicht blijken bijvoorbeeld vijf maal zoveel kans te hebben om diabetes te ontwikkelen dan blanke westerlingen. Voor Turkse en Marokkaanse mensen geldt de factor twee! Het goede nieuws is: Je kunt er iets aan doen! De kans op diabetes wordt al meteen kleiner als je afvalt. In de praktijk zie ik veel mensen die iets aan hun overgewicht of diabetes willen doen. Naast de hijama behandelingen tegen diabetes en leefstijl adviezen zijn er een aantal zaken die deze problemen kunnen aanpakken.

Een makkelijke manier om je bloedsuikerspiegel te verlagen of af te vallen, is het gebruik van olijfbladeren. Het gebruik van olijfbladeren op een geneeskrachtige manier werd al in het oude Egypte gebruikt en de olijfboom werd gezien als een zeer krachtige geneeskundige boom. Je kunt de olijfbladeren gebruiken als een extract, een kruidenthee of poeder. Door de geneeskrachtige eigenschappen werkt het goed tegen een hoge bloeddruk, is het goed voor de vaten, heeft het een ontstekingsremmende werking, is het goed tegen cholesterol en tegen een te hoge bloedsuiker. Ook zit het vol antioxidanten. Olijfolie heeft deze eigenschappen ook. Buiten het feit dat de olijfboom en alles wat daaruit voortkomt, bewezen geneeskundige eigenschappen heeft, is het ook een gezegende boom.

De olijf en olijfboom is meerdere malen genoemd in zowel de heilige Koran als in de ahadith. Bijvoorbeeld in soera 6 en 16.

“En Wij (brengen er) wijngaarden en de olijf en de granaatappel (mee voort) van gelijke en ongelijke soort. (Koran 6 : Ayah 99)”

“En Hij doet daarmede koren voor u groeien, de olijf, de dadelpalm, de druiven en allerlei andere vruchten. Daarin is voorzeker een teken voor een volk dat nadenkt. (Koran 16 : Ayah 11)”

“Eet (olijf)olie en smeer (jullie haar en huid) ermee in, want het komt van een gezegende boom.”
(Tirmidhi (1775) en sahieh Sheikh Al-Albaanie).

Het is dus een gezegende boom en alles wat van deze boom komt, is goed voor de mensen. In Islamitische landen, maar ook Mediterrane landen zoals Spanje, Portugal en Italië, wordt de olijfboom dan ook van oudsher ingezet bij veel natuurlijke behandelingen. Sinds 1900 is er in het Westen ook steeds meer aandacht voor met name olijfboombladeren en zijn er wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheids- en therapeutisch bevorderende effecten steeds meer bevestigen. Hieronder een kleine opsomming.

  • antiparasitair (beschermd het spijsverteringssysteem)
  • schimmelwerend
  • antibacterieel (remt de groei van bacteriën)
  • antikanker (verlaagt het risico op kanker)
  • ontstekingsremmend
  • pijnverlagend
  • antioxidant

In 1900 wisten onderzoekers uit de olijfbladeren een stof te isoleren. Dit bittere stofje, Oleuropein genaamd, zorgt ervoor dat de boom resistent tegen vele ziekten is. Later werd duidelijk dat dit stofje een bloeddrukverlagend effect heeft op dieren, dat het de doorbloeding verbetert en een gunstig effect heeft op je bloedvaten. Nog later werd door onderzoek duidelijk dat Oleuropein sterke antibacteriële, antivirus- en antischimmel- en ontstekingsremmende effecten heeft.
Een onderzoek uit Nieuw-Zeeland liet zien dat olijfbladextract de gevoeligheid voor insuline verbetert. Dit bevestigde een eerder vergelijkbaar Israëlisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kregen mannen die nog geen diabetes hadden, maar al wel een probleem hadden met de insulinegevoeligheid, een olijfbladextract. Ze kregen twaalf weken lang olijfbladextract  capsules die circa 50 mg oleuropein bevatten. Hierdoor verbeterde de gevoeligheid voor insuline met 15% en de werking van de pancreas (alvleesklier) met 28%.

In het Israëlische onderzoek werden 79 mannen en vrouwen onderzocht die al langer dan een jaar diabetes type 2 hadden en hiervoor medicatie kregen. Zij kregen veertien weken lang een tablet van 500 mg olijfbladextract per dag of een placebo. Het olijfblad verbeterde het gemiddelde bloedsuikergehalte van de voorgaande weken. Ook daalde het nuchtere insulinegehalte in de olijfbladextract groep.

Dat olijfbladextract ook helpt tegen overgewicht, is minder bekend. In 2010 is er een onderzoek uitgevoerd waarbij ratten acht weken lang gevoed werden met een koolhydraat- en vetrijk dieet. Totdat ze overgewicht en de bijwerkingen daarvan kregen, inclusief een vette lever, hoge bloeddruk en buikvet. De ratten kregen daarna acht weken lang koffie met olijfbladextract waardoor ze gewichtsverlies kregen.

Genoeg redenen dus om olijfolie te gebruiken. Helaas is veel olijfolie in handen van oplichters. Wat veel mensen niet weten, is dat deze olie vaak vermengd wordt met een andere inferieure olie en gekleurd wordt met bijvoorbeeld kruiden. Of je hebt grote kans dat je olijfolie koopt die in de categorie ‘lampenolie’ zit.

Ook ik zet olijfolie in tijdens mijn behandelingen en ik zie erop toe dat de olie die ik gebruik van goede kwaliteit is. Neem nu onze olijfolie; Deze is van de eerste persing en mild van smaak. Ik weet waar deze olijfolie vandaan komt en hoe deze geperst is. Zowel de olijfolie zelf alsook de olijfbladeren thee zijn via onze website te verkrijgen. De olijfbladeren thee zit in zakjes. Trek daar drie maal per dag een kopje thee van voor het beste resultaat.

Lieve mensen,

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren.
Liefs