Wij behandelen verschillende soorten klachten en ziekten. Naast de hijama behandelingen proberen wij ook te zoeken naar de oorzaak van de klachten en  ziekten door middel van onderzoeken. Hierin is onze kliniek redelijk uniek. Wij combineren geloof, natuur en wetenschap. Dit is in mijn ogen de enige juiste manier van Islamitische geneeskunde bedrijven. Vaak zie ik darmgerelateerde klachten en vaak heeft de cliënt hier zelf niet eens aan gedacht. Hebben ze nooit geweten dat hun klachten ook vanuit de darmen kunnen komen. Totdat ze erop gewezen worden en het kwartje valt.

Onze darmen worden vaak gezien als een soort rioleringsbuizen waar ons voedsel doorheen moet en meer ook niet. Het tegendeel is waar. Zoals ieder orgaan in ons lichaam is ook ons darmstelsel erg ingewikkeld. Onze darmen bevatten o.a. miljoenen bacteriën en deze hebben ontzettend veel taken. Wat we tegenwoordig wel weten, is dat er processen plaatsvinden die voor een goede weerstand zorgen en waarbij onze darmen doen wat ze moeten doen: namelijk communiceren met alle slijmvliezen in ons lichaam. Je kunt je voorstellen dat als onze darmen niet goed kunnen communiceren dat er dan allerlei klachten kunnen ontstaan. Deze klachten breng je niet snel in verbinding met een darmprobleem maar dat is vaak wel het geval.

Hierbij kun je niet alleen denken aan klachten zoals eczeem, een oorontsteking, vaginale infecties, astma maar ook klachten die te maken hebben met je brein zoals geheugenproblemen, vergeetachtigheid, het niet op woorden kunnen komen of het gevoel hebben dat je hoofd vol mist zit en dat je daardoor niet in staat bent om helder na te kunnen denken. Deze zogenaamde brain fog is vaak een symptoom van ontstekingen, die wordt veroorzaakt door slecht werkende darmen. (Datis Kharrazian, Why isnt my brain working).

Minder energie

Ik hoor veel mensen klagen over vermoeidheid of te weinig energie hebben. Ik hoor je al denken, dat ligt zeker ook aan de darmen. Ja, dat ligt (vaak) ook aan de darmen. Na een maaltijd gaat je lichaam aan de slag. Er wordt dan meteen energie aan je darmen toegevoegd om het verteringsproces op gang te brengen en op gang te houden. Als je darmen niet efficiënt werken, dan verspil je dus veel energie. Hierdoor word je na het eten vaak moe en futloos. Het is dus belangrijk om je darmen goed te laten functioneren en dit doe je door ze goed schoon te houden en te versterken.

Denk je nu “die vage klachten heb ik ook” en wil je weten hoe het met je darmen staat? Dan kunnen we dit heel makkelijk uitzoeken. Onze ontlastingsonderzoeken geven uitgebreide informatie over jouw gezondheidstoestand. Goed, en hoe doen we dit dan? Moet je dan een potje ontlasting meenemen en naar Hijama en Cupping Rotterdam komen? Nee, dat is gelukkig niet het geval. Ik ga niet zelf naar de ontlasting kijken. Dit gebeurt gewoon in een wetenschappelijk ISO gecertificeerd laboratorium. Je krijgt van ons het materiaal, wat nodig is om dit onderzoek te kunnen doen. De resultaten krijg ik na 10 werkdagen en de uitslag zal ik dan gaan analyseren. Als je me na 10 werkdagen belt, dan kan ik de uitslag per e-mail of telefonisch met je bespreken.

Wat wordt er dan onderzocht?

Darmflora

Eigenlijk wordt er ontzettend veel onderzocht. De darmflora is daarbij een bekende. We hebben ongeveer 700 soorten, ondersoorten en variëteiten aan microflora in de darm. Daar zitten goede en minder goede tussen. Als je darmproblemen hebt en je gaat naar de huisarts dan worden de minder goede zoals SalmonellaE. coliClostridium vaak wel onderzocht. En ook al onderzoeken wij deze ook, toch is het belangrijker om te kijken naar de soorten die we wél nodig hebben, want mensen hebben vaak problemen met de soorten die we wel nodig hebben.

Er zijn vijf belangrijke families, die we nodig hebben en die daar wel thuishoren. Ze houden elkaar in evenwicht, prikkelen je immuunsysteem, verdedigen tegen indringers en houden je darmslijmvlies gezond. Als ze in balans zijn dan heb je precies genoeg. Zijn ze uit balans, dan kun je er te weinig of te veel van hebben.

Hieronder zie je ze (schrik niet van die E. coli en Enterococcus: het gaat hier om vriendelijke, noodzakelijke soorten, die de engerds juist op afstand houden). E. coli en Enterococcus vreten het zuurstof uit de darmen weg. Dat is handig voor LactobacillusBifidobacterium en Bacteroides, die minder goed tegen zuurstof kunnen. Zij maken op hun beurt weer zuren aan, die een goede omgeving voor de eerste twee bieden.

Zoals je ziet, heeft deze patiënt weinig van de hoeveelheden E. Coli, bifido etc. Op deze manier kan de darmflora zichzelf niet goed in evenwicht houden, wat schadelijke bacteriën en schimmels meer kans biedt.

Zoals alles in het leven hebben we een tegenhanger voor het goede namelijk de slechteriken. Dat zijn bacteriën, gisten en schimmels, die je liever niet (al te veel) in je darmen wilt hebben. Ook die worden onderzocht. Deze patiënt gaat richting een candida in haar darmen. Dat kan voor klachten gaan zorgen zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van koolhydraten. Daarnaast kun je een grotere gevoeligheid voor vaginale- en huidschimmels krijgen. En dit laatste heeft zij dus ook! Vandaar dat ik dit onderzoek bij haar heel belangrijk vond en heb aangeraden.

Darmmilieu

Goed, nu weten we hoeveel en welke bacteriën er zijn. Maar waarom dit niet in balans is, is nog belangrijker. Daarom moeten we nog meer weten en kijken we nog een stapje verder. Daarin zien we bijvoorbeeld virulente factoren, ontstekingen en immuniteitswaarden.

Virulente factoren zijn enzymen, die worden aangemaakt als de darmflora zijn werk niet goed kan doen. Ik zal je het technische verhaal besparen maar in het kort gezegd beschermen zij de schadelijke bacteriën. Daarnaast hebben zij ieder hun eigen werking en kunnen zij schade toebrengen aan het darmmilieu. Dit zorgt er dus weer voor dat bijvoorbeeld Candida en andere schimmels lekker hun gang kunnen gaan.

Wat zien we hieronder nog meer? Een waarde die iets zegt over voedingsmiddelenallergie en die vaak voorkomt bij mensen/kinderen die eczeem hebben. Hieraan kunnen we niet zien waarop je allergisch reageert. Als de waarde hoog is, dan moeten we verder onderzoeken welke voedingsmiddelen dit veroorzaken.

Ook kunnen wij verschillende andere zaken onderzoeken zoals bijvoorbeeld of er een tumor marker aanwezig is. Dit zit niet standaard in het ontlastingsonderzoek maar de patiënt wilde dit wel heel graag weten. Gelukkig was deze waarde niet verhoogd.

Wat onderzoeken we nog meer?

Het is belangrijk om te weten of er geen actieve ontstekingen in de darm zijn en hoe het met de darmslijmvliezen gesteld is. De conditie en het functioneren van het darmslijmvlies zegt alles over en is bepalend voor een goede gezondheid. Wanneer dit niet goed is, dan zullen er klachten ontstaan. Wanneer deze waarden verhoogd zijn, dan spreken we vaak van een leaky gut. Deze waarden zeggen ook iets over je immuunsyteem en kunnen vaak de oorzaak zijn van auto-immuunziekten.

Meten is weten

Wij kunnen heel veel onderzoeken en hieruit kun je ongelofelijk veel belangrijke informatie halen. Tenminste als je naar aanleiding van je klachten de juiste onderzoeken aanvraagt en als ze op de juiste manier door een professional worden geïnterpreteerd. We kunnen hormonen onderzoeken zoals bijvoorbeeld stresshormonen, schildklierhormonen of geslachtshormonen of overgevoeligheidsonderzoek naar meer dan 250 voedingsmiddelen. Te veel om op te noemen. Het probleem dat ik heel veel zie, is dat mensen zich te weinig laten onderzoeken. Om kosten te besparen, vraagt een cliënt geen onderzoeken aan of wil deze geen andere aanvullende onderzoeken laten doen. Niet onderzoeken kost je uiteindelijk meer geld omdat je dan maar met de behandelingen door blijft gaan of je eigen risico constant verbruikt omdat je maar aan het gokken bent. Terwijl als je onderzoek laat doen, weet je in ieder geval wat je wel en wat je niet hebt. Je kunt dan gericht gaan behandelen en uiteindelijk is je gezondheid toch het belangrijkste. Doe je dit niet, dan kunnen de klachten verergeren.

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij ons heb je op dit moment twee mogelijkheden:

 1. Heb je last van je darmen en wil je dit laten onderzoeken? Vraag dan hier de ‘basisscreening darm’ aan. De onderzoeken kun je thuis afnemen en die kun je zelf opsturen naar het laboratorium.
 2. Heb je veel klachten maar weet je niet zo goed welk onderzoek je kunt doen? Vraag dan een consult aan. Aan de hand van je klachten kan ik je dan verder adviseren.

Lieve mensen,

Ik streef naar een gezonde ummah. Doe jij dat ook? Deel dit bericht met je dierbaren.
Liefs

8 reacties

 1. Salaam Oe alikoem,

  Graag zou ik een consult willen aanvragen Ivm mijn darmklachten die zich al jaren afspelen. Het ziekenhuis kan verder voor mij niets meer betekenen omdat ik alle onderzoeken al heb verricht. Alvast bedankt

   1. Alaikoum assalaam Salma,

    Het hangt er een beetje vanaf welk darmonderzoek je laat doen. Het onderzoek wat je op het voorbeeld ziet is 225,-. Met dit onderzoek weet je echt veel.

    Wa salaam

  1. Het lukt mij niet om via de site een basisscreening deelonderzoek aan te vragen (kan nergens op klikken). En wat kost de basisscreening en hoe uitgebreid is deze? Wordt het ook vergoed door zorgverzekeraar? (Unive aanvullend bv) salam alaikoem, Latifah

   1. salaam alaikoum latifa,

    Bedankt voor je interesse. Het beste is om even telefonisch contact op te nemen. Dan kunnen we je van informatie voorzien.

 2. Hoi.
  Wat is de prijs van basis screening darm? En moet ik potje en formulier zelf ophalen of sturen jullie het op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *