De ziekte van Hashimoto is een chronische aandoening waarbij de schildklier ontstoken is en het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Hierdoor werkt je schildklier te langzaam of helemaal niet meer. Een ziekte waarbij de schildklier langzamer gaat werken, wordt ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd. De ziekte werd in 1912 ontdekt door Hakaru Hashimoto.

Wat is een schildklier?

De schildklier is een minuscuul vlindervormige endocriene klier met een hele grote taak. Endocriene klieren zijn organen, die hormonen aanmaken en deze in de bloedbaan brengen. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd. De schildklier produceert hormonen, die belangrijk zijn voor verschillende functies van het lichaam zoals o.a de stofwisseling, het gewicht, de concentratie, het hartritme, de energie en de geestelijke stabiliteit. Ook voorziet de schildklier de cellen van energie. Bij kinderen heeft de stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en de groei. Het is een soort thermostaat, die tal van processen regelt. Je begrijpt dat als de schildklier niet goed werkt, dat dit veel invloed kan hebben op je gezondheid.

Bij de ziekte van Hashimoto vallen je eigen antistoffen de schildklier aan. Het is dus een auto-immuun ziekte. Het is erg belangrijk om hierbij actie te ondernemen. Het is niet duidelijk waarom de antistoffen in je lijf dit doen. Hier worden nog steeds veel onderzoeken naar gedaan. Er wordt vermoed dat het lichaam een gif probeert aan te vallen, dat je lichaam is binnengekomen, maar hierbij wordt ook een fout gemaakt waarbij de schildklier wordt aangepakt. Vrouwen hebben hiervan meer last dan mannen.

Komt het vaak voor?

De ziekte van Hashimoto komt best vaak voor. In Nederland krijgen jaarlijks 14.000 – 15.000 mensen ermee te maken. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen tussen de 30 – 50 jaar. En waarschijnlijk zijn er zelfs meer mensen die hiervan last hebben, zonder dat ze het zelf in de gaten te hebben.

Diagnose van de ziekte van Hashimoto

Omdat de ziekte van Hashimoto vaak met vage klachten begint, is het lastig om deze te ontdekken. Bij de klachten wordt vaak niet meteen aan problemen met de gedacht.

Welke klachten kun je hebben?

 • Moeilijk kunnen afvallen
 • Veel vocht vasthouden
 • Obstipatie
 • Haaruitval
 • Erg moe zijn
 • Slechte huid hebben
 • Problemen met een gezond gewicht te behouden
 • Miskraam
 • Zwelling in de hals
 • Lusteloos
 • Minder kracht hebben
 • Het snel koud hebben
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Spierpijn
 • Haaruitval van hoofdhaar
 • Haar dat snel afbreekt
 • Geen of weinig lichaamshaar
 • Gevoel dat er iets in de keel zit
 • Jeuk
 • Geen zin in seks
 • Keel schrapen
 • Wisselende stemming

De lijst is nog veel langer. Wanneer jij het vermoeden hebt dat je schildklier uit balans is, dan kan er een bloedtest worden gedaan. Deze testen kun je door de arts laten doen of via ons. Binnen een week wordt dan duidelijk of er problemen met je schildklier zijn. Het is dan niet altijd meteen duidelijk of er sprake is van Hashimoto. Hiervoor moet je wel naar een internist gaan. Maar goed, we moeten ergens beginnen en dan is een bloedonderzoek toch echt de eerste stap.

Behandeling

In de reguliere geneeskunde worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Bijvoorbeeld Levothyroxine. Hiermee krijg je extra schildklierhormonen binnen, maar doe je eigenlijk niets aan de oorzaak, want de antistoffen blijven je schildklier aanvallen.

Wat kun je zelf doen?

Voeding speelt een hele belangrijke rol bij auto-immuunziekten. Het is belangrijk om te kijken hoe je lichaam reageert op bepaalde voeding. Denk aan bijvoorbeeld suikers, lactose of gluten. Het kan zijn dat je lichaam op bijvoorbeeld gluten, lactose of suikers reageert. Veel mensen voelen zich veel beter als ze deze voedingsmiddelen vermijden.

Supplementen

Er zijn een aantal supplementen, die kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12 of vitamine D. Ik adviseer je niet om hiermee zelf aan de slag te gaan. Het beste is om tijdens een consult deskundig advies te vragen. Een auto-immuunziekte betekent simpelweg dat je lichaam uit balans is. Hierbij moeten wij zoeken naar de oorzaak.

Nigella Sativa het zwarte zaad of habba sawda

Een nieuw dubbelblind onderzoek toonde aan dat Nigella sativa dramatische effecten had op het verbeteren van de schildklierfunctie en dat het helpt bij gewichtsverlies bij mensen die de ziekte van Hashimoto hebben.

Ik ben erg enthousiast over deze plant, omdat deze in algemene zin veilig in gebruik is en voordelen biedt bij veel andere inflammatoire en auto-immuunziekten. Sterker nog, de Profeet (vrede zij met hem) noemde het een geneesmiddel voor alle ziekten, behalve de dood.

De voordelen van habba sawda

In bredere zin hebben onderzoeken met habba sawda voordelen aangetoond bij o.a de volgende ziekten:

allergieën
Artritis
Astma
Auto immuunziekte
Kanker groei
suikerziekte
Haaruitval
Hoge cholesterol
hypertensie

We beperken ons nu tot de studie van de schildklier in het bijzonder. Van de 100 mogelijke kandidaten waren er 40 deelnemers tussen de 22 en 50 jaar die hebben deelgenomen.

Hashimoto’s thyreoïditis. De meesten (85%) waren vrouwen. Ze hadden allemaal een consistente dosis T4-alleen thyroid medicatie gehad gedurende ten minste 6 weken voordat het onderzoek begon, en tot nadat het voorbij was. Niemand nam andere supplementen of deed veranderingen in het voedingspatroon gedurende de tijd van de studie.

In de loop van het onderzoek van 8 weken, hebben de onderzoekers de bloedspiegels en lichaamsveranderingen gemeten, waaronder:

TSH
T3
T4
Anti-TPO
VEGF
Lichaamsgewicht
Tailleomtrek
Heupomtrek

Dit was een placebo-gecontroleerde dubbelblinde studie. Dat betekent dat ongeveer de helft van de deelnemers een pil slikte zonder actieve ingrediënten. Zowel de deelnemers als de onderzoekers wisten niet wie habba sawda kreeg tot na de studie.

Lichamelijke veranderingen

Zonder verandering in calorie-inname, verloor de groep die Nigella nam gemiddeld 2,49 pond zonder enige verandering in dieet of medicatie! Ze verloren ook ongeveer een centimeter rond hun middel. Geen van deze veranderingen vond plaats in de controlegroepen.

Bloedniveaus

In de loop van de studie zag de groep die placebo-pillen nam geen significante veranderingen in de bloedspiegels van de schildklierfunctie.
Degenen die Nigella namen zagen verbeteringen in elke gemeten afzonderlijke marker.

TSH daalde met een gemiddelde van 2,29 punten. Een lagere TSH betekent dat de klier meer hormonen maakt dan eerst.

T3 steeg met 0,14 punten
T4 steeg met 0,82 punten

Als ze hoger zijn, maakt de klier het hormoon effectiever.

Anti TPO daalde met meer dan 146 punten

Anti-TPO is het belangrijkste antilichaam dat aanwezig is in 60% van de mensen met Hashimoto’s. Om het te zien verlagen toont aan dat de klier minder ontstoken is en een betere kans heeft om te genezen.

VEGF daalde met meer dan 1421 punten

Lagere VEGF betekent minder actieve Hashimoto’s en zelfs een lager risico op schildklierkanker.

Wat was het actieve ingrediënt van Nigella?

Nigella bevat een bestanddeel genaamd thymoquinone, waarvan bekend is dat het cellen beschermt tegen auto-immuniteit en de reparatie van beschadigde cellen versnelt.

Eerdere studies op ratten hebben aangetoond dat Nigella:

-Helpt de schildklier te verkleinen wanneer deze gezwollen is door een ontsteking.
-Verbeterd de reactie van de cel op T3
-Verbeterd gewichtsverlies

Hoe te gebruiken?

Deelnemers uit de interventiegroep kregen dagelijks twee capsules van 1 gram habba sawda in poedervorm, die ze voor de lunch en avondeten innamen.

Zwarte zaad capsules zijn bij ons verkrijgbaar. Bestel ze hier  

Liefs Najat Haddouch

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant
Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/