In de praktijk hebben wij vaak met mensen te maken die veel last van stress en verdriet hebben. Tijdens onze gesprekken wordt ook vaak gehuild en meteen gevolgd door een ‘sorry hoor’ en worden de tranen gedept met een tissue. Men probeert hun tranen in te slikken en te stoppen. Ook tijdens de hijama behandeling kan het wel eens voorkomen dat mensen een flinke huilbui krijgen. Ik zeg dan altijd: ‘laat vooral je tranen lekker gaan. Je hoeft het niet tegen te houden.’

Huilen is goed voor je

Heb jij ook wel eens een flinke huilbui gehad omdat je verdrietig was? En voelde je je daarna leeg en opgelucht? Goed zo. Huilen is juist goed voor ons, ondanks dat het vaak gezien wordt als een teken van zwakte. Wanneer we verdrietig zijn en het uiten door te huilen, dan laat het lichaam automatisch toxische stoffen los en komen er chemische stoffen vrij die dienst doen als een natuurlijk kalmeringsmiddel, wat ons helpt om onze pijn te verminderen.
Als we huilen, worden er twee soorten hormonen vrijgelaten, namelijk opioiden en oxycotine. Bij het vrijkomen van deze hormonen ervaren wij de gevoelens van pijn minder sterk. Deze hormonen zijn dus zoiets als een natuurlijk kalmeringsmiddel, onze gemoedsrust verbetert, waardoor onze gemoedsrust verbetert en we een ‘opgelucht’ gevoel krijgen.
Kort gezegd; huilen is juist goed en helpt om ons lichaam gezond te houden. Het is noodzakelijk dat we huilen wanneer we pijn hebben, ons depressief voelen of bezorgd om iets zijn. Wanneer de tranen komen, is dit een heel natuurlijk proces en daarna voelen we ons vaak rustiger.

Waarom huilen goed voor je is

1. Minder lichamelijke klachten

Onderzoekers van het Alzheimer Research Center kwamen na een 20-jarige studie over huilen en tranen er achter dat huilen een manier is om emotionele stress te verminderen. Wanneer wij dit niet doen, kan dit een negatief effect op ons lichaam hebben. Denk aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of andere stressgerelateerde gezondheidsklachten. Ook voelden 85% van de vrouwen en 73% van de mannen minder verdriet en boosheid na het laten van een paar traantjes.

2. Huilen verlaagt de bloeddruk
Huilen zorgt ervoor dat je bloeddruk en hartslag onmiddellijk daalt. Als de bloeddruk te hoog is, staan de slagaderwanden continu onder meer druk dan ze aankunnen. Op den duur worden ze minder soepel en minder elastisch, waardoor de weerstand in de slagaders groter wordt. Zo versterkt hoge bloeddruk zichzelf en kan het ziekteproces in een vicieuze cirkel belanden. Uiteindelijk raakt de slagaderwand beschadigd en wordt het risico op slagaderziekte groter. Slagaderziekte kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte. (www.hartwijzer.nl)

3. Door huilen kan jij je verdriet weer aan
Naast het verwijderen van toxische stoffen uit ons lichaam, kan huilen ook psychologisch werken en ons humeur verbeteren zodat we met pijnlijke situaties om kunnen gaan. Een flinke huilbui is goed voor je omdat je dan met je gevoelens bezig bent. Doe je dit niet, dan verwerk je pijnlijke gevoelens niet en kunnen zij je geest en lichaam uit balans brengen.

4. Verlaagt stress en wast de toxines weg
Huilen wast de chemische stoffen die gelinkt zijn aan stress uit ons lichaam Dat is een van de redenen waardoor we ons beter voelen na een goede huilbui. Onderzoekers hebben grotere hoeveelheden ACTH (adrenocorticotroop hormoon) in traanvocht gevonden. ACTH stimuleert de bijnieren om het stresshormoon cortisol aan te maken. Dit hormoon werd gevonden in emotionele tranen. Dus niet in de zogenaamde reflextranen die je krijgt bij bijvoorbeeld het snijden van een ui.
Het verwijderen van dit hormoon is goed omdat dit hormoon de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert. Teveel cortisol in je lichaam kan ook weer leiden tot allerlei gezondheidsproblemen door de stress. Bij stress, zorgen en verdriet is er eigenlijk een disbalans en een opstapeling van chemische stoffen in het lichaam, en huilen helpt om dit weer in balans te brengen.
Dus als jij de volgende keer je tranen voelt opkomen, doe jezelf dan een gunst en denk aan bovenstaande, en vecht er niet tegen. Zoek een veilige plek en laat je lekker gaan. Soms is dat precies wat je nodig hebt.

Kom op consult

Mocht jij langer met depressieve gevoelens of stress kampen? Boek dan eens een consult om je klachten te bespreken en te zoeken naar de oorzaak. Je kunt ook een telefonisch of Skype consult inboeken. Een van de middelen die ik o.a. regelmatig inzet, is Rhodiola.

Rhodiola
Rhodiola is een adaptogeen kruid, wat betekent dat het voor meer balans in het lichaam kan zorgen. Het past zich aan de wisselende omstandigheden in lichaam en geest aan. Bij vermoeidheid werkt het stimulerend en bij bijvoorbeeld stress en spanning zorgt het voor meer ontspanning.
Dit doet het kruid voornamelijk doordat het de stressrespons kan verminderen, waardoor er onder andere minder cortisol vrijkomt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het lichaam minder wordt belast en dat onder meer ook de bloeddruk lager blijft en de weerstand kan verbeteren.

Mensen zorg voor jezelf en Moge allah, de verhevene, je genezen.

Liefs Najat Haddouch