Veel van de organen in het lichaam worden beïnvloed door stress. Wanneer we gestrest zijn, stijgen onze cortisolspiegels en dit kan de werking van het immuunsysteem in gevaar brengen. De hormonen Adrenaline en Noradrenaline komen ook vrij, die de bloeddruk verhogen en je meer laten zweten. Niet alleen dat, maar een verhoging van deze hormonen vermindert de bloedstroom naar de huid en vermindert de maagactiviteit (die de spijsvertering sterk kan belemmeren). Het effect van stress op onze organen:

Huid

Stress kan grote huidproblemen veroorzaken, variërend van acne, blaren, psoriasis, willekeurige puistjes, eczeem en andere soorten dermatitis. Stress maakt de huid gevoeliger en reactiever, volgens dermatoloog en klinisch psycholoog Richard G. Fried (MD, PhD). Door stress te verminderen, kun je de afgifte van pro-inflammatoire cytokines zoals stresshormonen en andere chemicaliën verminderen.

Hersenen

Als we gestrest zijn, ontwikkelen we vaak hoofdpijn of migraine. Dit komt door een opeenstapeling van spanning rond het hoofd-, hals- en schoudergebied en kan worden voorkomen door deze opbouw te herkennen en onze houding te veranderen of een dutje (qailulah) te doen.

Stress kan ook de hersenen beïnvloeden. Langdurige stress, angst of depressie kan leiden tot de ziekte van Alzheimer of dementie. Onderzoek wijst uit dat langdurige stress de groei van eiwitten stimuleert die de ziekte van Alzheimer kunnen veroorzaken en tot geheugenverlies kunnen leiden. Mensen die gestrest zijn, hebben ook de neiging om meer te roken, meer alcohol te drinken en betrokken te raken bij schadelijke activiteiten die de hersenen kunnen beschadigen. Je kunt dit voorkomen door je meer te focussen op het gebed, extra gebeden te verrichten, meer dhikr e.d.

Hart

Omdat stress onze bloeddruk verhoogt, kunnen we direct de link leggen tussen hartaandoeningen en stress. Langdurige stress beïnvloedt ook de bloedsuikerspiegel die directe gevolgen kan hebben voor de manier waarop het hart functioneert. Zware stress na verloop van tijd kan ook leiden tot insulineresistentie, wat weer een aanloopje naar diabetes type 2 is en verharding van de bloedvaten.

De emotionele effecten van stress veranderen ook de hartritmes, die een risico kunnen vormen voor personen die vaak hartritmestoornissen ervaren. Het is ook belangrijk op te merken dat stress veroorzaakt dat het lichaam inflammatoire markers in de bloedbaan afgeeft die hartaandoeningen kunnen verergeren of het risico op een hartaanval of beroerte kunnen verhogen.

Maag

Onze buik is erg gevoelig voor stress. Als je na een stressvolle situatie probeert te eten, zullen de voedingsstoffen in dat voedsel niet zo goed worden geabsorbeerd als wanneer je niet gestrest zou zijn. Chronische stress kan o.a de hoeveelheid maagafscheiding die door de maag wordt geproduceerd, darm motiliteit ( =vermogen om spontaan te bewegen), en mucosale ( =slijmvlies) permeabiliteit ( =doordringbaarheid) veranderen.

Onze hersenen en ingewanden zijn direct verbonden via hele kleine zenuwen (voornamelijk de nervus vagus) die helpen bij het overbrengen van boodschappen tussen de hersenen en de maag. Zodoende kunnen de hersenen (en verwante stress) gemakkelijk de darmfunctie beïnvloeden. Stress beïnvloedt niet alleen het fysiologische functioneren van de darm, maar het kan zelfs de samenstelling van de darmflora veranderen als gevolg van veranderingen in neurotransmitter en een verhoogde niveau van onstekingsbevorderende cytokines.

Blootstelling aan chronische stress kan leiden tot verschillende darmproblemen, refluxziekte, maagzweren, IBD, PDS en zelfs voedselallergieën!

Ingewanden

Net als de maag heeft stress direct invloed op hoe goed onze darmen functioneren. Stressrespons in de darmen resulteert in verminderde opname van voedingsstoffen, verminderde zuurstoftoevoer naar de darmen, en 4 keer minder bloedtoevoer naar onze spijsverteringsonderdelen (en dus verminderde stofwisseling).

Stress is erg schadelijk voor de gezondheid van je darm, en kan zelfs het delicate weefsel beschadigen, wat leidt tot meerdere ontstekingsziekten en aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), type 1 diabetes, reumatoïde artritis, osteoartritis, lupus, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, chronische huidaandoeningen, nierproblemen, urinaire aandoeningen, allergische en atopische aandoeningen, degeneratieve aandoeningen, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en een verscheidenheid aan andere inflammatoire darmaandoeningen.

Interessant is de verbinding tussen de maag en het darmkanaal. Niet alleen beïnvloeden de hersenen het spijsverteringskanaal, maar het spijsverteringskanaal kan ook van invloed zijn op de manier waarop we onze emoties verwerken.

Volgens onderzoekers van Harvard: “deze verbinding is in beide richtingen. Een verontruste darm kan signalen naar de hersenen sturen, net zoals een in moeilijkheden verkerend brein signalen naar de darmen kan sturen. Daarom kan iemands maag- of darmklachten de oorzaak of het product zijn van angst, stress of depressie. Dat komt omdat de hersenen en het gastro-intestinale systeem (GI) nauw met elkaar zijn verbonden – zo innig dat ze als één systeem moeten worden beschouwd. ”

Alvleesklier

Stress creëert een reactie in het lichaam die bekend staat als “vechten of vluchten”, waarbij onze bloeddruk stijgt, de ademhalingsfrequentie toeneemt, de hartslag stijgt en de bloedsuikerspiegel stijgt. De alvleesklier reageert op deze boodschap door een meer dan vereiste hoeveelheid insuline te produceren, die, indien consequent verhoogd (in geval van chronische stress) onze slagaders kan beschadigen, ons het risico kan doen lopen op diabetes en obesitas en kan bijdragen aan het ‘syndroom X’.

Voortplantingssysteem

Van stress is bekend dat het de vruchtbaarheid en seksueel gedrag vermindert. Stresshormonen zoals glucocorticoïden verlagen de niveaus van een hersenhormoon, het gonadotropine releasing hormoon (GnRH, het belangrijkste geslachtshormoon van het lichaam), en stimuleren ook de niveaus van een hormoon (GnIH) dat GnRH onderdrukt – een dubbele klap voor het voortplantingssysteem.

Chronische stress leidt tot een daling van de zin in seks, evenals een daling van de vruchtbaarheid. Vrouwen die proberen zwanger te worden als ze gestrest zijn, zullen weinig succes hebben, zoals in veel gevallen is gedocumenteerd.

Gewrichten en spieren

Pijntjes en kwaaltjes in de botten, gewrichten en spieren kunnen ook stress-geïnduceerd zijn. Studies hebben correlaties aangetoond tussen verhoogde depressieve symptomen en gemelde stress met nek- en schouderpijn en lage rugpijn bij adolescenten.

Ontstekingsremmende voedingsstoffen kunnen pijn en kwaaltjes ondersteunen die het gevolg zijn van stress. Basilicum, gember en kurkuma zijn enkele van de vele ontstekingsremmende middelen die je kunt gebruiken om deze pijnen te behandelen.

Stress maakt je dus echt letterlijk ziek. Wil jij weten of dit ook bij jou het geval is? Dat kan. We kunnen dit heel makkelijk testen door middel van een speekseltest. We kunnen deze eventueel ook opsturen zodat je dit thuis kan doen.

Liefs Najat