Het was de afgelopen dagen lekker warm. Heel vaak krijgen we te horen dat we moeten oppassen omdat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Maar wat als het tegenovergestelde waar is? Dat zonlicht juist huidkanker voorkomt en dat zonlicht preventief werkt voor meerdere vormen van kanker. Als je dit zou zeggen dan zullen veel mensen je waarschijnlijk voor gek verklaren. Maar zou het waarheid kunnen zijn? Laten we de feiten op een rij zetten.

Zonlicht veroorzaakt huidkanker?
Vaak horen we dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Hierbij wordt uitgegaan van één oorzaak. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat er meerdere zaken in het spel zijn in de ontwikkeling van huidkanker. De meest belangrijke is een vitaminetekort. Bij een vitaminetekort verbrand je veel sneller. Je huid is hierdoor minder in staat zich te beschermen tegen verbranding. Daarbij kan je lichaam zich veel minder goed genezen bij een tekort aan vitaminen, waardoor de ontwikkeling van huidkanker een boost krijgt. Veel mensen denken zich te kunnen beschermen door zich in te smeren met een hoge factor synthetische zonnebrandcrème. Dit is niet de meest verstandige oplossing om je te beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème is slecht voor je gezondheid!
De meeste zonnebrandcrèmes zijn schadelijk voor je gezondheid. Veel van deze crèmes bevatten nano-deeltjes. Nanodeeltjes worden in zonnebrand gebruikt vanwege de uv-werende werking. Door het extreem kleine formaat van nano deeltjes (ze kunnen cellen in en uit) hebben ze mogelijke kankerverwekkende bijeffecten en veroorzaken ze zelfs mutaties in het DNA. Daarnaast zitten er in de meesten allerlei chemische componenten die een gevaar voor de gezondheid vormen. Ze zijn vol van de vrije radicalen en stimuleren de celafbraak wat juist kan leiden tot huidkanker. In de regel is het zo dat als een zonnebrandcrème slecht uitsmeert en er een witte laag achterblijft, deze de MINSTE nano-deeltjes bevat.
Het beste kun je dus kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen of maak het gewoon zelf.

Maak je eigen meukvrije zonnebrandcrème deze zomer!

Conventionele zonnebrandcrèmes brengen eenvoudigweg meer gifstoffen in ons lichaam die we niet kunnen gebruiken. Pak een fles zonnebrandcrème bij de dichtstbijzijnde supermarkt en lees het etiket. Als je de lange chemische termen niet vertrouwt, kun je het misschien maar beter niet op je lichaam aanbrengen. Dus wat maakt deze zonnebrandcrème zo geweldig? Bekijk de onderstaande ingrediënten!

Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie is rijk aan GLA (gamma-linolzuur), wat de huid helpt de vochtbalans te handhaven. Het is ook bijzonder rijk aan vitamine A, C, E en K, die allemaal de gezondheid van de huid bevorderen en beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. Abrikozenpitolie heeft een natuurlijke SPF van 2-6.

Kokosolie

Kokosolie heeft een natuurlijke SPF van 4-5 en bevat antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen schadelijke straling van de zon. Een SPF van 4-5 is niet voldoende voor een lange dag in de zon, daarom combineren we het met andere ingrediënten zoals zinkoxide, wortelzaad en rode frambozenzaadolie, die veel hogere SPF waarden hebben.

Niet-nano-zinkoxide

Zink is een poedervormig mineraal dat bovenop de huid zit. Het is zeer effectief tegen UVA-, UVB- en zelfs UVC-stralen. De reden dat niet-nano-zinkoxide wordt gebruikt, is omdat een zink van nano-formaat in de bloedbaan terecht kan komen, maar een niet-nano-versie kan dat niet. Niet-nano-zinkoxide heeft een SPF van ongeveer 20.

Wortelzaadolie

Wortelzaadolie bevat veel verschillende componenten zoals carotol, beta-pineen, alfa-pineen, limoneen en zoveel meer. Het is ook rijk aan caroteen en vitamine A, die beide zeer gunstig zijn voor de huid en werken als effectieve antioxidanten. De antioxidanten beschermen je huid tegen rimpels en beschermen ook tegen schadelijke UVB- en UVA-stralen. Volgens een studie gepubliceerd in Pharmacognosy Magazine in 2009, hadden producten met wortelzaadolie een natuurlijke SPF van 38 en 40.

Rode frambozenzaadolie

Rode frambozenzaadolie is rijk aan polyfenolen. Onderzoek heeft aangetoond dat polyfenolen, wanneer ze op de huid worden aangebracht, de huid beschermen tegen ultraviolette straling en de regeneratie van huidcellen verbeteren, waardoor de tonus en elasticiteit verbeteren. Onderzoek heeft ook aangetoond dat UVA- en UVB-bescherming geboden door frambozenzaadolie naar verluidt vergelijkbaar is met titaniumdioxide. De SPF-beschermingsfactor tegen UVB-stralen was ongeveer 28-50 en de SPF-beschermingsfactor tegen UVA-stralen was ongeveer 8.

Recept voor chemisch-vrije zonnebrandcrème.

Ingredienten:

– 125 ml abrikozenpitolie
– 75 ml kokosolie
– ong. 25 gr bijenwas
– 2 eetlepels. niet-nano zinkoxide
– 1 theelepel wortelzaadolie
– 1 theelepel rode frambozenzaadolie

Methode:

 1. Combineer alle ingrediënten (behalve zinkoxide) in een grote glazen pot.
  2. Vul een middelgrote pan met een paar centimeter water en plaats op middelhoog vuur.
  3. Plaats een deksel losjes op de pot en plaats deze in de pan met het water.
  4. Naarmate het water begint te verwarmen, zullen de ingrediënten in de pot beginnen te smelten. Je kunt af en toe roeren om ervoor te zorgen dat alles goed is opgenomen. Voeg als alle ingrediënten volledig zijn gesmolten het zinkoxide toe en roer goed (inhaleer het zinkoxide NIET – gebruik indien nodig een mondkapje).
  5. Roer een paar keer terwijl het afkoelt om er zeker van te zijn dat het zink goed is opgenomen.
  7. Bewaar op kamertemperatuur of in de koelkast.

Opmerkingen:

Deze natuurlijke zonnecrème is niet waterdicht en daarom moet je het opnieuw aanbrengen na het zwemmen. Je kunt meer bijenwas toevoegen om een ​​dikkere zonnebrandcrème te maken, of minder bijenwas om het vloeibaarder te maken.

Nog meer voordelen van zonlicht
Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Deze reduceert de kans op het krijgen van kanker met 78%. Daarom wordt vitamine D ook wel gezien als de belangrijkste vitamine in de voorkoming van kanker (inclusief huidkanker)! De meeste tumoren groeien dan ook in de wintermaanden doordat er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is. Daarnaast heeft vitamine D ook nog eens een positieve rol in de preventie van heel veel ziektes waaronder hart- en vaatziekten, verschillende auto-immuun ziekten, diabetes, overgewicht en depressies. Én het zorgt voor sterkere botten omdat zonder vitamine D ons lichaam geen calcium kan opnemen.

Zonnebrillen een do of een don’t?
Bij de eerste straaltjes zonlicht zie ik heel veel mensen met een zonnebril op. Ik draag al jaren geen zonnebril meer. Behalve soms bij het autorijden. Want zonlicht is ook heel goed voor de ogen. Iedere dag zonnen ontspant de ogen en activeert de kegeltjes (lichtgevoelige cellen in ons netvlies). Prof. Dr. Frits Hollowitch, directeur van het oog UMC in Münster ontdekte namelijk dat slechts 25 % van het licht dat door onze ogen gaat wordt gebruikt voor het kijken. De rest (75%) van het geabsorbeerde licht gaat naar de hersenen en de hypothalamus. De hypothalamus is het controlecentrum van ons lichaam. Dit deel van de hersenen controleert onze zenuwen en het endocriene stelsel dat onder andere onze klieren en hormoon systeem regelt. De hypothalamus is ook verantwoordelijk voor de controle van vele functies die defect zijn bij mensen die lijden aan depressies. Dus kortom via onze ogen naar alle belangrijke organen in het lichaam.

Dus zorg dat je voldoende zonlicht, gezonde voeding zoals fruit, kruiden en veel antioxidanten die je kunnen beschermen binnen krijgt. Gezonde voeding EN voldoende vitamine D maken je lichaam enorm krachtig!

Geniet dus van de zon maar zon met mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *