Wat hebben je darmen met je humeur te maken?

Van je darmen, ook wel bekend als ‘je ingewanden’, is bewezen dat het letterlijk het ‘tweede brein’ van je lichaam is. Jarenlang heeft de medische wereld geprobeerd te achterhalen waarom onze stemmingen veranderen en wat veelvoorkomende problemen zoals stress, angst en zelfs depressie, waar de meesten van ons mee te maken hebben, veroorzaakt. Dit zijn veelvoorkomende problemen en we weten dat ze aan serotonine worden gekoppeld, maar wist jij dat 95% van de serotonine eigenlijk niet in de hersenen wordt geproduceerd? Serotonine wordt eigenlijk in de darmen aangemaakt.

Wat we via onze buik binnenkrijgen, houdt rechtstreeks verband met onze emotionele gezondheid. Onze darmen bevatten bacteriën en we hebben die bacteriën nodig om een ​​gezond evenwicht te behouden want anders zal de rest van ons lichaam, inclusief onze gemoedstoestand, niet in evenwicht zijn. Je darmen en je brein werken samen, dus als het een uit balans is, zal het andere dat ook zijn. Heb je ooit maagpijn gehad omdat je erg gestrest was? Nou, denk daar eens over na, het een beïnvloedt altijd het andere. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie van darmklachten en de verandering van de stemming en omgekeerd.

Zijn jouw darmen in balans en bevatten ze 85% goede bacteriën en 15% slechte bacteriën? Oftewel, is jou darmflora in balans? Dat is namelijk de basis voor gezonde darmen en een gezonde gemoedstoestand. De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw lichaam gezonde bacteriën voor je darmen bevat, is om je darmen gezonde bacteriën te voeden. Enkele symptomen van ongezonde darmen zijn onder andere winderigheid, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en hunkeren naar zoetigheden. De beste manier om ervoor te zorgen dat je darmen de gezonde voeding krijgen die ze nodig hebben, is door middel van probiotica. Probiotica is er in de vorm van supplementen of pillen of je kunt het via je voeding binnenkrijgen. Uitstekende bronnen van probiotica zijn bijvoorbeeld kefir en gefermenteerde of gekweekte voedingsmiddelen en dranken.

Door de gezondheid van je darmen onder controle te houden, kun je voedsel op de juiste manier verteren, essentiële voedingsstoffen opnemen en een gezonde gemoedstoestand oftewel stemming behouden.

Hoe weet je of je darmflora in balans is?

Dit kunnen we door middel van een ontlastingsonderzoek heel makkelijk onderzoeken. En nee, ik ga niet zelf naar de ontlasting kijken. Je kunt het opvangen in een daarvoor bestemd potje en daarna gaat het gewoon met TNT post naar het laboratorium. Natuurlijk wel in speciaal medisch verpakkingsmateriaal.