Detoxen is in deze toxische wereld hartstikke belangrijk. In al die jaren heb ik me als therapeut vooral op de spijsvertering gefocust omdat ik geloof dat een gezonde darm de sleutel naar een gezond leven is, totdat ik me realiseerde dat je, om een gezonde darm te kunnen hebben, je eerst goed moet kunnen detoxen. Op dat moment kreeg ik een soort aha-momentje en er ging een lampje branden. Je moet detoxen voor een betere darmgezondheid omdat je met een goede darmgezondheid minder ontstekingen zult ervaren en als je minder ontstekingen hebt, zal dat in deze wereld tot minder chronische gezondheidsklachten leiden.

Laat het me nog eens duidelijk zeggen: verminder ontstekingen en ga hierdoor het ontstaan van chronische ziekten tegen.

Al-Harith ibn Kaladah, een geneeskundige uit de tijd van de profeet vrede zij met hem vertelde dat alle ziekten in de maag en darmen beginnen. En dit zijn inzichten die steeds meer naar voren komen.

Dus, als dit waar is en alle ziekten beginnen in de darm of in het spijsverteringssysteem, dan is het toch logisch dat een gezonde en sterke spijsvertering de sleutel voor een lang en gezond leven is. Maar laat me je een geheimpje vertellen, als je lichaam toxisch is dan is je spijsverteringssysteem zwak. Dus ook al eet je ‘goede’ voeding en koop je alleen maar biologische/organische en hormoonvrije producten, je zult toch altijd met toxische stoffen in aanraking komen. Is het niet via de lucht, dan is het wel via je kleding, je schoonmaakmiddelen of via je verzorgingsproducten.

We leven, dus ademen we iedere dag weer toxische stoffen in of krijgen dit binnen via ons voedsel. Kijk eens om je heen in je huis. Kijk naar de verf op de muren, de tapijtjes op de vloer, de pesticiden die op het groen worden gespoten, de muggenspray, die je gebruikt tegen muggen en ook al zou je in een gif- of chemisch- vrije omgeving leven, zijn jouw make-up of jouw andere verzorgingsproducten dan wel gifvrij?

Ook al zou je chemicaliën-vrij leven en zou je make-up gebruiken, dat aluminium-vrij is, dan nog leef je in een toxische wereld waarbij je niet ontkomt aan alle giftige stoffen.

Dus is het nu tijd om wat ik de dagelijkse detox noem in de praktijk te gaan brengen. Detoxen is geen vloek of iets wat hartstikke moeilijk is. Het is in feite iets wat je je lichaam moet gunnen; wat jij je cellen moet gunnen zodat zij hun werk goed kunnen doen. Ik vertel je niet dat je dagelijks alleen op sapjes, water, smoothies of salades en soepen moet gaan leven. Bij detoxen gaat het erom dat je die toxische ballast in je lichaam wat vermindert. Ik zie het als de vuilnisbak buiten zetten.

Het zit namelijk zo, wanneer ons lichaam sterk is vervuild met toxische stoffen, dan kan ons lichaam zijn werk niet goed doen. Ons lichaam kan dan de stofwisseling niet goed aan, zichzelf niet goed reinigen of goed gehydrateerd blijven, maar het kan ook de goede voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen niet goed opnemen waardoor er tekorten ontstaan. Het is een vicieuze cirkel. Detoxen is ontzettend belangrijk om gezond, gelukkig en klachtenvrij te blijven. We hebben simpelweg omdat we in deze tijd leven allemaal bepaalde ontstekingen in ons lichaam en vergeet vooral ook niet de hoge mate van stress, die daar nog eens bijkomt.

Dus, iedere keer als we stress ervaren, creëren we giftige stoffen in ons lichaam waardoor ons lichaam wordt gedwongen om mineralen te gebruiken om dezen weer te neutraliseren. Dit zorgt ervoor dat onze lever, de nieren en het lymfestysteem keihard moeten werken om al die toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen. Maar wat gebeurd er als je lichaam dit iedere keer moet doen? En je lichaam zo vervuild is, dat het geblokkeerd raakt? Dan kan je spijsverteringssysteem zich niet richten op wat het hoort te doen en je lichaam kan het afval dan niet afvoeren. Dat betekent dat je dit op een gegeven moment gaat voelen. Je krijgt dan een opgezette buik, buikvet en een onrustige huid, wat kan leiden tot acné of uitslag. En daarna zul je je ontzettend moe gaan voelen. Alsof alle energie uit je leven wegvloeit.

TOXINES => ONTSTEKINGEN => ZWAKKE SPIJSVERTERING => CHRONISCHE ZIEKTEN

• Moeilijk gewicht kwijtraken
• Constipatie/diarree
• Gas/opgezette buik
• Hoofdpijn
• Lage energie
• Laag libido
• Slechte huid
• Brandend maagzuur/reflux
• Stemmingswisselingen/depressie

Snap je nu waar ik met dit hele verhaal naar toe wil?

Door te detoxen, zul jij je spijsvertering kunnen verbeteren en daardoor zul jij je lichaam bevrijden van ontstekingen en toxines.

Nee, je hoeft echt niet op sap, op soep of als een konijn te gaan leven. In plaats daarvan leer je welke voeding het detoxen stimuleert en welke voeding jouw spijsverteringssysteem niet irriteert en uiteindelijk blokkeert.
Dit klinkt logisch toch, of niet?

Hier zijn mijn 11 tips om gezond te blijven en op een natuurlijke manier te detoxen:

1. Drink na het opstaan meteen een glas lauwwarm water met één eetlepel citroensap en één eetlepel ongefilterde appelazijn met een snufje kaneel of cayennepeper.
2. Begin je dag positief. Begin je dag met een smeekbede (dua) en zeg het volgende: O Allah, met Uw zegeningen beginnen wij de ochtend en met Uw zegeningen beginnen wij de avond, met Uw zegeningen leven en sterven wij, en tot U is de Heropstanding.

“اللّهُـمَّ بِكَ أَصْـبَحْنا وَبِكَ أَمْسَـينا ، وَبِكَ نَحْـيا وَبِكَ نَمـوتُ وَإِلَـيْكَ النِّـشور.”

Uitspraak:
“Allaahoemma bieka asbah’na, wa bieka amsayna, wa bieka nah’ya, wa bieka namoet wa ielayka nnoeshoer.

Wow wat een dua. Laat die woorden op je inwerken. We beginnen onze ochtend met heel veel zegeningen. Onze hele dag zal vol zegeningen van Allah swt zijn. Hoe mooi is dat. Welke 5 zegeningen kun jij benoemen terwijl je net wakker bent?
3. Probeer in de ochtend rust te vinden, ook al is het maar voor vijf minuten. Begin je dag met een dua en zeg dan het volgende
4. Drink verse, groene sapjes die zijn gemaakt van bijvoorbeeld spinazie of avocado en voeg dan een theelepel Chlorophyll en wat citroen en water toe.
5. Probeer drie keer per dag te eten. Vaker eten betekent dat je alvleesklier iedere keer weer aan het werk moet. Gun je spijsverteringsstelsel ook even rust.
6. Probeer meer te bewegen. Ja, beweging is ook een goede manier om te detoxen.
7. Drink water en voeg wat citroen, limoen of grapefruit toe om alle toxische stoffen uit het lichaam te spoelen.
8. Het schrapen van de tong is een hele goede manier om de toxische stoffen te verminderen.
9. WEES gelukkig en dankbaar voor het leven.

10. Vasten is ook een vorm van detoxen. Naast het feit dat je dit doet om de zegeningen van allah swt te krijgen zal dit ook veel voor je gezondheid doen. Gelukkig is het binnenkort Ramadan. De heiligste maand van het jaar.

11. Hijama is natuurlijk één van de beste manieren om je lichaam te detoxen.

Ik hoop dat het duidelijk is waarom detoxen belangrijk is. En hoe belangrijk dit voor je lichaam is. Met de Ramadan voor de deur is dit een perfect moment om je lichaam te helpen. Dus doe je gezondheid een plezier en bereid je lichaam voor op de Ramadan. Laat je voor de Ramadan behandelen met hijama.

Wees gezond, fit, en dankbaar.

Liefs Najat Haddouch