In de Koran worden vele voedingsmiddelen genoemd. Een van die voedingsmiddelen is zelfs de naam van een vers. In dit vers zweert Allah de verhevene bij deze vrucht. De vijg in surat tien; Bij de vijg en de olijf (De vijg 95:1).

Er zijn veel vruchten die als superfood worden aangeduid zoals gojibessen of acai bessen terwijl de vijg veel meer antioxidanten bevat en hoog in het superfood lijstje behoort te staan. Helaas wordt deze super vrucht bijna nooit genoemd. De vijg en de vijgenbladeren zijn eetbaar en bezitten geneeskrachtige eigenschappen.

Vijgen tegen Diabetes
Vijgen staan bekend om hun anti diabetische eigenschappen. Het enige wat je hoeft te doen is 2 maal per week vijgen te eten of de vijgenbladeren te gebruiken. Dit kan je suikerspiegel verlagen.

Vijgen zijn goed voor je hart
Vijgen verminderen de kansen op een hart probleem. Vijgen bevatten een aantal belangrijke vetten zoals Omega 3 en Omega. Deze verlagen je risico op hartzieken. Als je vijgenbladeren eet dan kan dit je trygliceriden spiegels dramatisch verminderen. Wanneer je hier teveel van hebt dan vergroot dit het risico op een hartaanval en een beroerte.

Vijgen kunnen kanker voorkomen
In Zweden is een wetenschappelijk studie bij vrouwen na de overgang gedaan. Tijdens die studie is gezien dat er een verlaging van 34% van borstkanker was bij de vrouwen die veel vezelrijk fruit aten. Met vezelrijk fruit bedoelen we ook appels, dadels, peren, pruimen en vijgen. Ook helpen deze vezels om darmkanker te voorkomen.

Vijgen in plaats van melk en zuivelproducten
Vijgen bevatten veel calcium. En dit hebben wij nodig voor onze botten en tanden. De gepromote koeienmelk is heel zwaar voor het lichaam om deze te kunnen verteren, ook is ons lichaam minder goed in staat om calcium uit koeienmelk op te nemen. De calcium uit vijgen wordt veel beter opgenomen omdat hier ook vitamine d in zit. Deze helpt ons de calcium beter op te nemen.
Vijgen bij darmproblemen

Vijgen bevatten prebiotica, die de goede bacteriën die al in het spijsverteringskanaal aanwezig zijn helpen en die een gezonde spijsvertering ondersteunen.

Een uitgebreid onderzoek van het Chonbuk Nationaal Universitair ziekenhuis in Korea toonde aan dat met een gemiddelde inname van drie vijgen per dag de gezondheid van de darmen aantoonbaar beter wordt. Hierdoor kan ontlasting zich sneller voortbewegen door je darmen. Daarnaast hebben de vijgen hebben ook een verzachtende werking op je ontlasting.

Dit zorgt er voor dat je minder hoeft te persen om je behoefte te doen en er voor zorgt dat het risico op aambeien drastisch verlaagt. Daarnaast dragen bepaalde stoffen in de vijg eraan bij dat eventueel aanwezige aambeien snel kleiner worden en vlot verdwijnen.

Vijgen bij bloedarmoede

Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren en kunt je verschillende klachten krijgen. Vijgen bevatten veel koper en ijzer. Deze twee mineralen hebben wij hard nodig voor de vorming van rode bloedcellen.

Vijgen bij Astma

Vijgen helpen bij longproblemen door het slijm los te maken en de ademhaling te verbeteren. Neem drie vijgen en laat ze een nacht weken in wat water. Drink het water van deze vijgen op een nuchtere maag en eet de vijgen op. Dit drankje heet Nabeez. Het was een van de favoriete dranken van de profeet vrede zij met hem.

Vijgen bij Osteoporose

Osteoporose betekent letterlijk “poreus bot”. Dit is een aandoening waarbij de dichtheid en de kwaliteit van het bot sterk verminderd is. Naarmate de botten meer poreus en fragiel worden vergroot ook het risico op een breuk.

Vijgen zijn rijk aan kalium en calcium. Deze twee mineralen staan bekend dat ze de aanmaak van gezond en sterk botweefsels bevorderen. Zijn je botten poreus? Dan zou ik zeker meer vijgen eten.

Gewichtsverlies

Vijgen zitten vol met vezels. Er is bewijs dat een dieet met veel vezels kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Een van de redenen waarom vezels zo goed zijn voor gewichtsverlies is omdat het helpt bij een gevoel van verzadiging, evenals het verminderen van onbedwingbare trek.

Het heeft ook bijna een ontgiftende werking omdat het als een natuurlijk laxeermiddel werkt.

Immuunsysteem

Vijgen bezitten een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Ze hebben de hoogste hoeveelheid calcium uit alle soorten fruit. Ze zitten ook vol met magnesium, ijzer, B-vitamines, vitamine K en kalium.

Vijgen barsten van de antioxidanten die de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunen. Antioxidanten helpen bij het verminderen van vrije radicalen die kunnen bijdragen aan de vorming van verschillende soorten kankercellen.

Verlagen van bloeddruk

Diëten met weinig kalium en veel natrium kunnen leiden tot hypertensie. De combinatie van kalium, calcium en magnesium die vijgen leveren, kan dit probleem helpen verminderen.

In één onderzoek verminderde bij een controlegroep hun bloeddruk effectief binnen acht weken door meer fruit, groenten en magere zuivelproducten te eten.

Macula Degeneratie

Een studie toonde aan dat het eten van 3 of meer porties fruit per dag het risico op maculaire degeneratie kan verminderen. De effecten van toegenomen consumptie van groenten en antioxidanten werden ook gemeten, maar toenemend fruit had de meest substantiële resultaten.

Gezonde huid

Het eten van vijgen kan bijdragen aan een gezonde huid. Zijn laxerende effecten helpen niet alleen bij het afvallen, maar kunnen ook het systeem van gifstoffen ontdoen wat acne kan veroorzaken. Het heeft een ontstekingsremmend effect en kan op de huid worden gebruikt in lotions en scrubs om ontsteking en roodheid van de huid te verminderen.

Gezond haar

De voedingsstoffen en calcium in vijgen ondersteunen ook de gezondheid van het haar en bevorderen een snellere haargroei.

Vijgextract en oliën komen vaak voor bij haarverzorging en conditioners omdat ze rehydrateren en het haar glanzend en klitvrij maken.

Vijgen bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen en zijn zeer veelzijdig. Je kunt ze ook als een lekker tussendoortje eten. Zie het recept hieronder.

Vijgenbonbons

Een healthy snack waar je niet bij schuldig hoeft te voelen. En het is ook nog eens super makkelijk en lekker bij de koffie of thee.

Wat heb je nodig:

✔ Gedroogde vijgen
✔ Pure chocolade (min. 70%)

Smelt de chocolade au bain marie. Dompel de vijgen erin en plaats ze op een bakplaat. Stop ze in de koelkast tot de chocolade weer hard wordt en klaar!

Gezondheidsvoordelen:

Pure chocolade versterkt de concentratie en reactiesnelheid, bevat ‘goed-voel’ endorfines, vermindert het risico van een infarct en bloedingen bevat grote hoeveelheden antioxidanten.

Alleen pure chocolade heeft deze helende bestanddelen die hierboven zijn beschreven. De rest maakt alleen maar dik.

Zoals je ziet zijn vijgen niet voor niks in de Koran genoemd. Eet deze overheerlijke vrucht en help je lichaam tegen verschillende ziekten te vechten.

Liefs Najat

Bronnen:
1. Serraclara A, Hawkins F, Perez C, et al. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract 1998 Jan;39(1):19-22. 1998. PMID:13430.
2. Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N Engl J Med. 1997 Apr 17;336(16):1117-24. 1997.
3. Canal JR, Torres MD, Romero A, Perez C. A chloroform extract obtained from a decoction of Ficus carica leaves improves the cholesterolaemic status of rats with streptozotocin- induced diabetes. Acta Physiol Hung 2000;87(1):71-6. 2000. PMID:13400.
4. Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004.
5. Perez C, Canal JR, Campillo JE, et al. Hypotriglyceridaemic activity of Ficus carica leaves in experimental hypertriglyceridaemic rats. Phytother Res 1999 May;13(3):188-91. 1999. PMID:13420.
6. Rubnov S, Kashman Y, Rabinowitz R, et al. Suppressors of cancer cell proliferation from fig (Ficus carica) resin: isolation and structure elucidation. J Nat Prod 2001 Jul;64(7):993-6. 2001. PMID:13390.
7. Suzuki R, Rylander-Rudqvist T, Ye W, et al. Dietary fiber intake and risk of postmenopausal breast cancer defined by estrogen and progesterone receptor status–a prospective cohort study among Swedish women. Int J Cancer. 2008 Jan 15;122(2):403-12. 2008.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *