foto van Hijama En Cupping Instituut.

Er is een bekende uitdrukking in de wereld van de geneeskunde, die zegt: een appel per dag houdt de dokter weg, maar slechts weinigen weten dat een banaan per dag ook de dokter kan weghouden. De gezondheidsvoordelen van bananen komen van de vele vitamines en voedingsstoffen die ze bevatten.

Sommige van de voedingsstoffen en verbindingen in bananen zijn koolhydraten, vitamine A, C en B6, ijzer, fosfor, calcium, magnesium, zink, natrium,Ā kalium en natuurlijke suikers zoals sucrose, fructose en glucose. Al deze maken van de banaan een superfruit die een integraal onderdeel is van een gezond dagelijks regime.

Wist je dat bananen de stoelgang kan reguleren?

Onregelmatige stoelgang is een vervelend gezondheidsprobleem dat gemakkelijk kan worden opgelost door regelmatig bananen te eten, want ze bevatten een goede hoeveelheid onoplosbare vezels.

Te veel bananen consumeren en te weinig water drinken kan weer bijdragen aan constipatie. Het eten van niet volledig rijpe bananen kan ook leiden tot constipatie. Dus vergeet niet om rijpe bananen te consumeren en genoeg water te drinken per dag.

Last van diarree?

Bananen kunnen gunstig zijn bij diarree, omdat ze pectine bevatten, een in water oplosbare vezel die als geleermiddel werkt en vocht in de darmen absorbeert.

Energie nodig? Bananen voorzien je van natuurlijke energie!

Bananen hebben een unieke mix van vitamines, mineralen en koolhydraten die zorgen voor een snelle toevoer van natuurlijke energie. Daarnaast hebben bananen een gezonde mix van drie natuurlijke suikers: glucose, sucrose en fructose. De combinatie van deze suikers heeft een groot energetisch potentieel.

Bananen zijn een van de weinige vruchten die complexe en eenvoudige koolhydraten bevatten. Complexe koolhydraten geven je uithoudingsvermogen en eenvoudige koolhydraten geven je snel energie. Als je slechts twee bananen eet, krijg je voldoende energie om gedurende 90 minuten oefeningen te doen.

Bananen kunnen de gezondheid van je ogen bevorderen.

Bananen bevatten vitamine A, een in vet oplosbare vitamine die van vitaal belang is voor de gezondheid van het oog. Adequate dagelijkse inname van vitamine A vermindert ook het risico op nachtblindheid.

Volgens een studie die is gepubliceerd in de Archives of Ophthalmology, kan het eten van drie of meer porties bananen per dag ook het risico op leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie verminderen (de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij oudere volwassenen) met 36%, vergeleken met die minder consumeren dan 1,5 porties per dag.

Wist je dat de schil van een banaan ook erg nuttig kan zijn?

Wrijf de eerstvolgende keer dat je gebeten wordt door een mug met de binnenkant van een bananenschil ongeveer vijf tot tien minuten in de beet. Dit zal de jeuk en zwelling doen helpen verminderen. Deze eenvoudige remedie werkt vaak beter dan crĆØmes die in de apotheek liggen.