foto van Hijama En Cupping Instituut.

Tijm is een krachtig en effectief middel om infecties te bestrijden. Met name infecties van de bovenste luchtwegen, bronchitis en kinkhoest. Dit is geen verrassing, want de flavonoïden in tijm ontspannen de tracheale en ileale spieren die betrokken zijn bij hoesten. Ook verminderen ze ontstekingen en hoofdpijn.

Gember is een ander medisch wonder. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en fytochemicaliën die het immuunsysteem stimuleren om je lichaam te helpen de oorzaak van je hoest te bestrijden. Gember wordt ook beschouwd als een natuurlijk antibioticum en er is aangetoond dat het een krachtig middel is tegen virussen die het ademhalingssysteem aanvallen.

Honing is een andere uitstekende hoestremedie die ik gebruik wanneer ik weer eens prikkels in mijn keel heb. Het is van nature antibacterieel, antiviraal en ontstekingsremmend en is ongelooflijk rustgevend voor de keel. In feite bleek honing in één onderzoek net zo effectief als het gebruikelijke hoestonderdrukkende ingrediënt, dextromethorphan.

Tijd voor het recept!

– Ingrediënten:

– 2 handen vol verse tijm
– 2-3 centimeter verse gember, geraspt
– 1,5 glas (ong 375 ml) water
– 250 gr rauwe honing

Methode:

Plaats de tijm en gember in een pan en voeg het water toe. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur lager en laat het 5-10 minuten sudderen. Haal van het vuur en dek de pot af. Laat het 30-60 minuten intrekken, en haal het daarna door een zeef. Voeg er honing aan toe en goed mengen.

Als de siroop te dik is, voeg dan wat water toe tot de gewenste consistentie. Laat de siroop afkoelen en bewaar het in een glazen, luchtdichte pot in de koelkast.

Dosering:

Volwassenen: 3-5 eetlepels per dag
Kinderen: 3-5 theelepels per dag

http://www.mayoclinic.org/…/expert-answ…/honey/faq-20058031
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794