foto van Hijama En Cupping Instituut.

  1. Trouw met de verkeerde persoon of om de verkeerde reden.

De absolute garantie van een ellendig huwelijk is een slecht begin. Wat je hiervoor moet doen? Vrij weinig. Je hoeft alleen maar te trouwen met de verkeerde persoon of om de verkeerde reden. Liefst allebei natuurlijk. De slechtste (maar in dit geval natuurlijk de beste) reden om te trouwen is wanneer je iets anders probeert te vermijden. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt ervoor kiezen om te trouwen zodat je niet hoeft te werken, omdat het financiële plaatje je wel aanstaat, omdat je anders eenzaam bent, omdat je biologische klok de pan uit schiet of omdat je familie er druk achter zet.

Ook trouwen met de verkeerde persoon staat garant voor een miserabele relatie. Compleet op verschillende golflengtes zitten, dát is wat je wil. Het liefst nog voor je het jawoord geeft. Ben je zelf een dominante vrouw, ga dan op zoek naar een sulletje als wederhelft. Gaat geheid fout. De hardwerkende serieuze vrouw en de vrijgevochten bad boy? Gedoemd om te mislukken.

  1. Verwacht van je wederhelft om jou ‘compleet’ te maken

Als het je niet gegund is om met de verkeerde persoon te trouwen (of om de verkeerde reden) dan moet je overgaan op een andere tactiek. Een van de beste manieren om van frustratie het fundament van je relatie te maken is verwachten van je partner dat hij of zij álle rollen vervult: je geliefde, je beste vriend, je entertainer, je beschermer, je leraar, enzovoort.

Maak jouw geluk hun persoonlijke verantwoordelijkheid en je hebt kat in ’t bakkie. Herinner jezelf eraan dat al het geluk van buitenaf komt, en niet vanuit jou. Elke fout die je partner maakt is een enorme teleurstelling voor je. Al kun je het ook van de positieve kant bekijken: het geeft je alleen maar meer mogelijkheden om te wijzen op al zijn of haar tekortkomingen. Eigen schuld.

  1. Doe vooral geen moeite om daadwerkelijk te communiceren

Eén van de belangrijkste bouwstenen voor een ellendige relatie is miscommunicatie. Jouw taak is om ervoor te zorgen dat je echtgenoot geen idee heeft wat je probeert te zeggen. Blijf vooral lekker vaag. Het is je soulmate toch? Dan moet hij of zij maar aanvoelen wat je bedoelt. Als jij een zin start hoort je partner hem in gedachte al af te maken.

Ben je nog geen expert in miscommunicatie, probeer dan eens de volgende hulpmiddelen: de zware zucht, de rollende ogen, een ongeïnteresseerde toon en ongemakkelijke stiltes. Deze vage tekenen zullen voor je partner moeilijk zijn om te plaatsen. En aan je woorden heeft hij of zij ook al zo weinig. Het punt is om nooit te zeggen wat je écht meent. Wees alles behalve letterlijk en je partner is letterlijk lost in translation.

  1. Ontwijk verantwoordelijkheden

Geef nooit, maar dan ook nooit toe dat iets jouw schuld was. Waarom? Er is niets irritanter dan samen zijn met een slachtoffer. Dus dat is wat je doet; slachtoffer spelen. Geef je partner de schuld van alles wat mis gaat. Je partner zal hierdoor compleet in verwarring zijn en (hopelijk) zichzelf schuldgevoelens aanpraten voor dingen die hij of zij nooit gezegd of gedaan heeft. Lullig misschien, maar het verzekert je er wel van dat geen van je problemen ooit opgelost zullen worden.

  1. Creëer veel conflicten, en ga vol voor de winst

Geen enkel issue is te klein dat het niet kan worden opgeblazen tot een enorm argument. Anders verwoord: maak van iedere mug een olifant. En van elke mier. En elke vlieg. Het doel van elk argument is om ervoor te zorgen dat niets verandert, zodat je het onderwerp keer op keer kunt aansnijden.

Wil je dat er nooit een oplossing voor het probleem komt, dan heb je twee keuzemogelijkheden: de eerste optie is om jezelf mokkend terug te trekken uit het conflict, de tweede optie is om de boel drastisch te laten escaleren. En dat is natuurlijk de leukste optie. Denk aan vloeken, met deuren smijten en spullen op de grond gooien. Houd het tijdens een discussie altijd persoonlijk, met veel beledigende uitspraken. Voel je vrij om alle bagger uit het verleden weer naar boven te halen, ook al heeft het niets met het huidige conflict te maken.

Snelle tips: laat je partner nooit een zin afmaken, en praat vooral luid en duidelijk. Hoe harder je iets zegt, hoe meer je begrepen zult worden. Deins nooit terug, want winnen is het belangrijkste dat er is. Dat weet iedereen.

  1. Gebruik seks als een wapen

Seksueel verlangen is een van de meest krachtige menselijke driften die gedrag sturen. Creëer daarom zoveel mogelijk seksuele frustratie bij de ander. Dit doe je door altijd te starten op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats en op de verkeerde manier. Houd tijdens de seks (als je al zover komt) je aandacht bij alles behalve de seks zelf. Laat je partner voelen dat hij of zij niet op de eerste plek staat, maar dat andere dingen (zoals de televisie) veel interessanter zijn. Tip voor beginners: ga op een andere tijd naar bed dan je partner. Lukt dit niet? Dan kun je altijd nog terugvallen op de klassieke excuusjes: te moe, te druk en ontzettende hoofdpijn. Balen hè.

  1. Een verschillende filosofie over de financiën dan je partner

Financiële ontrouw is een geweldige manier om het vertrouwen in elkaar te verliezen in een relatie. In 39 procent van de huwelijken is geld zelfs de belangrijkste oorzaak van een conflict. Als je zelf de big spender bent in je relatie, dan is het vooral de kunst om veel uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt. Wees creatief in het vinden van manieren om aankopen voor je partner te verbergen. De impact zal veel groter zijn wanneer hij of zij de factuur van de creditcard krijgt en alles in één keer binnen komt.

  1. Gebruik internet als toevluchtsoord

Vervreemden van je partner was nog nooit zo makkelijk als in het informatietijdperk waarin wij leven. Je kunt je partner ontvluchten zonder ook maar één stap buiten de deur te zetten. Spendeer veel tijd aan het beantwoorden van mails, kijken van series en scrollen door social media. Waarom zou je in de echte wereld leven als er ook een virtuele wereld is?

Heb je een vraag aan je partner of heb je iets nodig, stuur dan even een berichtje. Je hebt het nu eenmaal zo druk, dat je amper tijd hebt om elkaar te spreken. Bijkomend voordeel: je hoeft zijn of haar stem niet te horen én zijn of haar gezicht niet te zien. Winning!