foto van Hijama En Cupping Instituut. 

De Daily Mail publiceerde in november 2016 een grafiek die weergeeft hoe het lichaam reageert als iemand een energiedrankje drinkt.

Binnen 10 minuten na het drinken van een energiedrank begint je hartslag en bloeddruk te stijgen.

Na 15-45 minuten bereikt het cafeïne gehalte in je bloedbaan een piek en voel je je meer alert en gericht.

Na 30-50 minuten is al het cafeïne volledig geabsorbeerd.

De lever reageert door meer suiker in de bloedbaan op te nemen, de pancreas laat insuline vrij, het lichaam slaat de overmaat aan suiker als vet op. Op dit moment worden er receptoren in je hersenen geblokkeerd om slaperigheid te voorkomen. Al deze effecten gecombineerd verhoogt je risico op hart- en vaatziekten (na slechts één enkele drankje), volgens een studie gepubliceerd in JAMA.

Na 1 uur begint je suikercrash, het cafeïne gehalte zakt naar beneden, je begint moe te worden en het energie niveau wordt ook weer lager. Dit is ook het moment waarop je uitgedroogd zal voelen, aangezien cafeïne een urineafdrijvend effect op het lichaam heeft.

Binnen 5-6 uur is de helft van de cafeïne die je hebt geconsumeerd opgebruikt. Na 12 uur is het meeste cafeïne uit de bloedbaan gespoeld, maar dit hangt af van het activiteitenniveau en hormonen.

Na 12-24-uur van je eerste blik vraagt ​​je lichaam nu om een tweede. Als je het dagelijks drinkt kan het zijn dat wanneer je stopt je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen vinden het dan ook moeilijk om deze fase te overbruggen en grijpen al gauw weer naar een energie drankje om de symptomen omzeilen.

Het duurt 7-12 dagen om cafeïne tolerant te worden, wat betekent dat je in plaats van slechts 1 blikje om je lichaam te voorzien van energie, nu 2 blikjes of 3 blikjes nodig hebt.