Nigella Sativa of ook wel het zwarte zaad, habbat sawda of habbat al baraka, genoemd is bij de meeste moslims wel bekend. Met name omdat onze profeet, vrede zij met hem, heeft gezegd dat dit zwarte zaad een geneesmiddel is voor alle ziekten. Het is leuk dat wetenschappelijke onderzoeken bevestigen bij welke ernstige ziektes dit zwarte zaad kan helpen.

“Dit zwarte zaad is een geneesmiddel voor alle ziekten, behalve as-sam.”

Aisha vroeg: “Wat is as-sam?” Hij (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) zei:

“De dood.”

Met het zwarte zaad in deze hadith wordt een zaad bedoeld dat bij ons bekend staat onder verschillende namen, zoals habba sawda, zwarte komijn of nigellazaad of Nigella Sativa. Deze hadith staat vermeld in Sahih Bukharie (5687) en Sunan ibn Maadjah (3449) (bron:hadithvandedag.nl)

Een nieuwe studie heeft een potentiële doorbraak opgeleverd bij de behandeling van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Onze lever speelt een vitale rol in de regulatie van vet in ons lichaam. De lever verwijderd vet uit de bloedbaan, uit het voedsel dat we eten, als uit andere weefsels. De lever exporteert het vet naar andere delen van het lichaam waar het wordt verbrand voor brandstof, of wordt opgeslagen voor later.

Wanneer het metabolisme van de lever wordt verstoord, zoals bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), is dit evenwicht niet goed gereguleerd, waardoor vet zich op gaat hopen tot gevaarlijke niveaus in het orgaan.

De natuur blijkt wederom de beste remedie te hebben voor onze gezondheid.

Nigella sativa was het onderwerp van een recent uitgebracht onderzoek dat probeerde vast te stellen of het kleine zaadje NAFLD zou kunnen behandelen, een aandoening die onderzoekers ‘de meest voorkomende oorzaak van progressieve leveraandoeningen wereldwijd’ noemden.

In Maart 2017 publiceerde de Journal of Ayub Medical College Abbottabad-Pakistan de studie. Zeventig poliklinische patiënten met de diagnose leververvetting werden in twee groepen verdeeld. Kruidengeneesmiddelen werden aan de experimentele groep geleverd, terwijl een controlegroep een placebo kreeg. Het medicijn was een capsule van 1 gram zwart zaad, tweemaal per dag toegediend. In de loop van drie maanden evalueerden onderzoekers het effect dat nigella sativa had op verschillende ziektemarkers, zoals lichaamsgewicht, BMI, leverenzymen en echografie. Twaalf weken later vertoonde de groep behandeld met nigella sativa een dramatische verbetering voor alle indicatoren. Gecombineerd lichaamsgewicht daalde met 10 kilo, en de algehele BMI zakte van> 29 tot 26 versus de placebogroep. Meer dan de helft van de behandelde groep (57,14%) vertoonde een normale echografie na 12 weken behandeling met nigella sativa in vergelijking met de placebogroep.

Onderzoekers concludeerden dat dit kleine zaadje de schadelijke effecten van leververvetting, in het bijzonder wanneer het in een vroeg stadium wordt gebruikt, effectief kan omkeren en kan voorkomen dat de aandoening levensbedreigend wordt.

Diabetes Type 2: twee gram zwart zaad verlaagt je bloedsuiker en zorgt ervoor dat je insuline resistentie vermindert.

Maagproblemen: zwart zaad is in staat om de helicobacter pylori infectie te bestrijden.

Epilepsie: zwart zaad kan het aantal epileptische aanvallen verminderen. In 2007 is er een onderzoek gedaan bij kinderen met epilepsie. Daaruit bleek dat het water-extract voor veel minder aanvallen zorgde.

Hoge bloeddruk: zwart zaad is in staat om je bloeddruk te verlagen. Gebruik daarvoor dagelijks tweemaal per dag 100 tot 200mg van het zwarte zaadextract.

Astma: zwart zaad is in staat om de symptomen van astma te verminderen. Uit een onderzoek is gebleken dat de stof thymoquinone, een van de werkzame stoffen van zwart zaad, vergelijkbaar is met reguliere astma medicijnen.

Keelontsteking: keelpijn of ontstekingen zijn heel vervelend. Met zwart zaad capsules kun je deze klachten verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat je dan ook minder pijnstillers nodig hebt.

Darmkanker: uit onderzoek is gebleken dat het extract van zwart zaad in staat is om de groei van darmkanker te verminderen.

Zoals je kunt lezen voldoende redenen om dit geweldige zaadje te gebruiken. Je kunt het volledige zaadje eten, de olie drinken of in capsules gebruiken. Zwarte zaad capsules zijn hier verkrijgbaar. Voor onze trouwe volgers hebben wij een kortingscode (Nigella). Deze kortingscode kun je bij het afrekenen invoeren en geeft je een korting van 25%.

Bronnen:

http://jamc.ayubmed.edu.pk/index.php/jamc/article/view/1481/1052

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20149611http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21675032http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26602523http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26720998http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20616418

Op je gezondheid.