foto van Hijama En Cupping Instituut.

Sterker nog: ze hebben 421.000 punten.

Dit herken je vast: kom je gezellig bij iemand op visite, stap je de drempel over en de betreffende persoon staat bijkans als een politieagent te controleren of je je schoenen wel uitdoet. En dus stap je met je een tikkie oude sokken – want niet op gerekend – op de kennelijk dure vloer, want waarom zou je anders je schoenen uit moeten doen?

Nou, niet alléén ter bescherming van die massief houten vloer of dat dure hoogpolige tapijt, zo blijkt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het netjes op de deurmat achterlaten van je schoeisel ook beter voor je gezondheid is.

Onder je zolen zeul je namelijk een leger van bacteriën mee. En dan bedoelen we niet een klein leger, maar een complete krijgsmacht. Onderzoekers aan de Universiteit van Arizona ontdekten dat er aan de buitenkant van je schoenen huizen, met negen verschillende bacteriestammen.

Zo ontdekten ze bacteriën die onder meer de zogeheten escherichia coli en klebsiella pneumonia bacterie, die infecties aan de urinewegen kan veroorzaken en de serratia marcescens bacterie, waardoor je kans hebt op infecties aan de luchtwegen.

Ergens niet zo gek, natuurlijk; we lopen met onze schoenen op plekken vol bacteriebroedplaatsen als openbare openbare toiletten (waar alleen al 77.000 verschillende soorten bacteriën en virussen huizen) , afval, stilstaand water, meststoffen en als het even tegenzit dierlijke uitwerpselen.

Toch maar die schoenen uit, dus. Of, want dat is wat de wetenschappers aanraden: regelmatig je schoenen in de wasmachine wassen. Natuurlijk. Die hebben duidelijk geen Manolo’s, Tod’s en 
Gucci-muiltjes in de kast staan.