Heb jij Sibo?
De laatste jaren is er flink wat aandacht voor de darmen en darmflora. Inmiddels zijn er heel wat onderzoeken waaruit blijkt dat een gezonde darmflora heel belangrijk is. Met de darmflora bedoelen we alle bacteriën in onze darmen. Er zitten ongeveer 100 biljoen bacteriën in onze darmen. Een verzameling van ongeveer 400 verschillende soorten. In deze darmflora zitten zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Als de darmflora gezond is, zijn de goede en slechte bacteriën met elkaar in balans.
Er zijn er niet alleen schadelijke, ziekteverwekkende bacteriën. Er zijn ook goede bacteriën en die we hebben we juist nodig voor een goede gezondheid.
Kun je ook een teveel aan bacteriën hebben in je darmen? Jazeker! En die kunnen flink wat klachten veroorzaken.
Door verschillende factoren (antibioticagebruik, stress, bepaalde voedingsgewoontes, een operatie etc.) kan bij jou het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën verstoord zijn of er kunnen er zelfs te veel zijn! Er zijn zelfs aanwijzingen dat bacteriële overgroei waarschijnlijk de oorzaak is van de klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang bij een prikkelbare darm.
Bij SIBO is er in de dunne darm een overgroei aan darmbacteriën. Hoewel darmbacteriën in het hele darmstelsel voorkomen, horen ze zich te concentreren in de dikke darm. Bij SIBO zitten er te veel bacteriën in de dunne darm, waardoor er spijsverteringsklachten ontstaan. Deze klachten hebben te maken met de functie van de dunne darm: de dunne darm is het langste deel van de darm en het deel waar voeding wordt vermengd met spijsverteringssappen. Hierdoor worden de voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Het probleem bij een dunne darm met een teveel aan bacteriën is echter dat de bacteriën “mee-eten” van de voedsel en de essentiële voedingstoffen. Wanneer de bacteriën zich te goed hebben gedaan aan jouw voeding, produceren ze gassen (o.a. methaan en/of waterstof) waardoor je een opgezette pijnlijke buik kunt krijgen. Afhankelijk van de verschillende gassen, die geproduceerd worden, kun je daarna constipatie, diarree of allebei krijgen.
Dit leidt tot een heel scala aan symptomen, zoals:
- Gasvorming, winderigheid en een opgeblazen gevoel
- Diarree
- Buikpijn of buikkrampen
- Constipatie
- Een wisselend ontlastingspatroon. Soms constipatie soms diarree
- Brandend maagzuur of reflux
- Voedselovergevoeligheid voor melkeiwit, lactose, fructose, gluten etc.
- Vettige en vaak drijvende ontlasting
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Eczeem of huiduitslag
- Depressie
- Concentratiestoornissen
- Hunkeren naar snelle suikers en koolhydraten
- Slechte adem
- Lekkende darm
Sibo of prikkelbare darm syndroom?
In de VS is SIBO een algemeen geaccepteerde aandoening, maar in Nederland is het nog niet zo bekend. Artsen en ook MDL-specialisten overwegen SIBO vaak niet als een eventuele oorzaak van maag-darmklachten. Vaak wordt de diagnose het Prikkelbare darm syndroom gegeven terwijl SIBO een veelvoorkomende oorzaak van PDS het Prikkelbare darm syndroom is: het speelt een rol bij de helft van de PDS-gevallen. Eliminatie leidt tot een afname van 75% van prikkelbare darm symptomen.
Wat zijn de oorzaken van SIBO?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Normaal gesproken kan ons lichaam SIBO prima onder controle houden. Risico factoren waardoor SIBO kan ontstaan zijn:
– Lage zuurgraad in de maag. Maagzuurremmers worden door meer dan 1,1 miljoen Nederlanders gebruikt. Ze blijken de kans op darminfecties te kunnen verhogen. Een steeds groter probleem vormt SIBO.
– Prikkelbare darm syndroom
– Coeliakie
– Ziekte van Crohn
– Een darmoperatie
– Diabetes mellitus (Type I en Type II)
– Meerdere malen gebruik van antibiotica
– Organen die uit balans zijn zoals de lever, de pancreas of de nieren
Hoe weet je of je SIBO hebt?
Natuurlijk kunnen we veel herkennen aan de symptomen, maar het beste is om dit te laten testen. Meten is weten. Om de oorzaak van klachten in het maag-darmkanaal op te sporen kunnen we een waterstof-ademtest laten doen.
Dit onderzoek geeft informatie over de opname van bepaalde voedselbestanddelen (onder andere zetmeel en suikers) in de dunne darm. Als deze niet volledig worden opgenomen, komen de voedselbestanddelen in de dikke darm terecht.
Hieruit worden gassen (ook waterstofgas) gevormd, die weer in het bloed worden opgenomen. Het bloed passeert de longen en zo is het mogelijk om waterstof te meten in de uitgeademde lucht. Deze test wordt ook gebruikt om de aanwezigheid van bacteriën in de dunne darm op te sporen of om te bepalen of er een vertraagde passage is van het voedsel.
Ook het onderzoeken van de darmflora is mogelijk. Dit is een simpel ontlastingsonderzoek. Daarna kunnen we een passende behandeling toepassen om deze lastige aandoening te behandelen.
Najat Haddouch
Waar kan ik laten onderzoeken ofdat ik sibo heb
Beste Saber, Je kunt dit via ons laten onderzoeken. Wij zullen je een email sturen met de gewenste informatie.
Salaam oe 3alaikoem,
Kun je uit deze onderzoek ook uithalen welke voeding je het beste kunt vermijden en wat je lichaam tekort komt? Of is het puur onderzoeken hoe gezond je darmen zijn of ongezond?
Graag wou ik weten of zon onderzoeken veel antwoorden gaat opleveren. Zoals wat heeft ervoor gezorgd dat de ontlasting elke keer anders is en waarom ik bijvoorbeeld bepaalde huidklachren heb?
Ik hoor graag van je,
Samya
Alaikoum assalaam Samya, Nee dit kun je niet uit dit onderzoek halen. Dit kan wel met een intolerantietest. In de uitslag staat welke voeding jij moet vermijden.
Alaikoum assalaam. Dit is mogelijk. Wij zullen u een email sturen met de gewenste informatie.
Salam ou aleikom,
Zou ik meer informatie kunnen krijgen over waar ik deze test kan aanvragen en wat de prijs is?
Barak Allah ou fiek.
Alaikoum assalaam Saliha,
Je kunt telefonisch contact opnemen voor meer informatie.
Salaam wa3leikom.
Ik heb erg last van een deel van deze symptomen sinds kort. Ik wil graag hier informatie over wat ik hier tegen kan doen.
Ik hoor graag van je
Salaamoe alaikoum wa rahmatoellahi wa barakatoe
Ik heb bijna alle sumptomen van sibo waar kan ik testen of ik dit heb en hoe te behandelen?
Alaikoum assalaam wa rahmatu allahi wabarakatuh Zahra. Je kunt een consult bij ons inplannen en via ons dit laten onderzoeken. De uitslag bepaalt het behandelbeleid.
Wa salaam
Salamo 3alaikoum,
Ook ik herken veel symptomen helaas. Zou ik ook wat informatie kunnen krijgen?
Alaikoum assalaam Siham,
We kunnen hiervoor een ontlastingsonderzoek inzetten. Maar je moet eerst een consult inplannen om te bepalen wat voor jou geschikt is.
Kan ik ook informatie verkijgen in verband.met dit? Dç
Beste Najat,
Ik herken de klachten bij mijn 9 jarige zoon. Wat zijn bwhandelmogelijkheden tegen sibo als de test ook sibo bevestigd?
Salaam alaikoum Sanna,
Moge allah je zoontje genezen. Bij sibo zijn er voldoende behandelmogelijkheden. De behandeling is wel heel erg persoonlijk dus daar kan ik nu niets over zeggen. Tijdens een intake kunnen we alle problemen in kaart brengen en met de juiste behandelplan beginnen.