foto van Hijama En Cupping Instituut.

Komijn zit vol met krachtige voedingsstoffen. Komijnzaad is een uitstekende bron van ijzer, mangaan, kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor en vitaminen A, B1, C en E.

Wil je vet efficiënter verbranden?

Onderzoek toont aan dat komijnpoeder kan helpen bij het onder controle houden van bloedsuiker na een maaltijd, lichaamsvet verlagen en ongezond cholesterolgehalte kan verminderen op natuurlijke wijze.

De studie werd gedaan bij de Shahid Sadoughi Universiteit in Iran, onder twee groepen die op een calorie gecontroleerd dieet werden gezet. De groep die een theelepel komijn per dag kreeg, verloor drie pondjes in de drie maanden studie, belangrijker was dat ze bijna de hoeveelheid aan vet% verloren. 
Daarnaast daalden hun triglyceriden met 23 punten, dit in tegenstelling tot de controlegroep die met 5 punten daalden.

Komijn is nuttig voor het spijsverteringsproces, helpt vet te verbranden, is anti-inflammatoire, antiseptisch, helpt om de bloedsuiker te controleren / verlagen, ontgift de lever en boost het immuunsysteem.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt komijn al heel lang gebruikt als verteringshulpmiddel.

Komijn kan het eetlust stimuleren voor een maaltijd en spijsverteringskanalen stimuleren na een maaltijd. In veel landen kauwen ze op komijnzaad na de maaltijd voor een gezonde spijsvertering en om de adem te verfrissen.

Komijn is ook bekend als een manier om gas en opgeblazen gevoel uit bepaalde voedingsmiddelen te verminderen. Besprenkel bijvoorbeeld wat komijn op je bonen om flatulentie te voorkomen.

Komijn is goed bij het bestrijden van een verkoudheid, vooral als je last van hoest hebt en de bijbehorende keelpijn.

Rooster eens wat komijn zaden zorgvuldig in een pannetje op een laag vuurtje voor enkele minuten. Voeg vervolgens een kopje kokend water toe en laat het goed intrekken. Voeg citroensap, honing en wat verse gember toe. Drink het als thee of inhaleer de stoom door je neus.

Komijn bevat een ingrediënt, thymol, wat een krachtig antibioticum is en antimicrobiële eigenschappen bevat. Het pakt bacteriën, virussen en schimmels in het lichaam aan, en draagt bij tot het versterken van het immuunsysteem.