De​ ​Koning​ ​Der​ ​Antioxidanten

Blauwe​ ​bessen​ ​zijn​ ​een​ ​uitstekende​ ​bron​ ​van​ ​antioxidanten.​ ​Antioxidanten,​ ​zoals​ ​de​ ​naam impliceert,​ ​zijn​ ​krachtige​ ​stoffen​ ​die​ ​oxidatie​ ​voorkomen.​ ​Vrije​ ​radicalen​ ​zijn​ ​groepen​ ​atomen die​ ​onze​ ​cellen​ ​kunnen​ ​beschadigen​ ​en​ ​ons​ ​vatbaar​ ​maken.​ ​Antioxidanten​ ​voorkomen​ ​dat dit​ ​gebeurt.

Blauwe​ ​bessen​ ​zijn​ ​zo​ ​rijk​ ​aan​ ​antioxidanten​ ​dat​ ​ze​ ​ook​ ​wel​ ​’koning​ ​der​ ​antioxidanten​ ​’ worden​ ​genoemd.​ ​Met​ ​name​ ​de​ ​flavonoïden​ ​en​ ​anthocyaninen.​ ​Deze​ ​unieke plantenpigmenten​ ​zijn​ ​gekoppeld​ ​aan​ ​een​ ​breed​ ​scala​ ​aan​ ​gezondheidsvoordelen,​ ​die variëren​ ​van​ ​vermindering​ ​van​ ​het​ ​cholesterolgehalte​ ​tot​ ​verbeterde​ ​hartfunctie!

Blauwe​ ​bessen​ ​bevatten​ ​ook​ ​veel​ ​andere​ ​voedingstoffen.​ ​Het​ ​eten​ ​van​ ​slechts​ ​148​ ​gram bosbessen​ ​zal​ ​bijdragen​ ​aan​ ​36​ ​procent​ ​van​ ​’t​ ​dagelijks​ ​aanbevolen​ ​inname​ ​van​ ​vitamine​ ​K, 25​ ​procent​ ​van​ ​je​ ​benodigde​ ​hoeveelheid​ ​mangaan​ ​en​ ​24​ ​procent​ ​van​ ​je​ ​benodigde hoeveelheid​ ​vitamine​ ​C.​ ​Vitamine​ ​K​ ​heb​ ​je​ ​o.a​ ​nodig​ ​om​ ​calcium​ ​door​ ​het​ ​lichaam​ ​te transporteren.​ ​

Mangaan​ ​speelt​ ​een​ ​rol​ ​bij​ ​het​ ​behoud​ ​van​ ​de​ ​juiste​ ​schildklierfunctie,​ ​evenals het​ ​verbeteren​ ​van​ ​je​ ​spijsvertering​ ​en​ ​metabolisme.​ ​Vitamine​ ​C​ ​is​ ​ondertussen​ ​nodig​ ​voor de​ ​groei​ ​en​ ​reparatie​ ​van​ ​de​ ​verschillende​ ​weefsels​ ​van​ ​je​ ​lichaam.​ ​Bovendien​ ​zijn​ ​blauwe bessen​ ​laag​ ​in​ ​cholesterol,​ ​natrium​ ​en​ ​verzadigde​ ​vetten.
Blauwe​ ​bessen​ ​zijn​ ​goed​ ​voor​ ​de​ ​hersenen!​

​In​ ​een​ ​recente​ ​studie​ ​werd​ ​ontdekt​ ​dat​ ​dagelijks 30​ ​ml​ ​geconcentreerd​ ​blauwe​ ​bessensap​ ​positieve​ ​effecten​ ​had​ ​op​ ​de​ ​hersenfunctie​ ​van gezonde,​ ​oudere​ ​volwassenen.​ ​Het​ ​cognitieve​ ​vermogen​ ​en​ ​sommige​ ​delen​ ​van​ ​hun werkgeheugen​ ​verbeterden.