De Koning Der Antioxidanten
Blauwe bessen zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Antioxidanten, zoals de naam impliceert, zijn krachtige stoffen die oxidatie voorkomen. Vrije radicalen zijn groepen atomen die onze cellen kunnen beschadigen en ons vatbaar maken. Antioxidanten voorkomen dat dit gebeurt.
Blauwe bessen zijn zo rijk aan antioxidanten dat ze ook wel ’koning der antioxidanten ’ worden genoemd. Met name de flavonoïden en anthocyaninen. Deze unieke plantenpigmenten zijn gekoppeld aan een breed scala aan gezondheidsvoordelen, die variëren van vermindering van het cholesterolgehalte tot verbeterde hartfunctie!
Blauwe bessen bevatten ook veel andere voedingstoffen. Het eten van slechts 148 gram bosbessen zal bijdragen aan 36 procent van ’t dagelijks aanbevolen inname van vitamine K, 25 procent van je benodigde hoeveelheid mangaan en 24 procent van je benodigde hoeveelheid vitamine C. Vitamine K heb je o.a nodig om calcium door het lichaam te transporteren.
Mangaan speelt een rol bij het behoud van de juiste schildklierfunctie, evenals het verbeteren van je spijsvertering en metabolisme. Vitamine C is ondertussen nodig voor de groei en reparatie van de verschillende weefsels van je lichaam. Bovendien zijn blauwe bessen laag in cholesterol, natrium en verzadigde vetten.
Blauwe bessen zijn goed voor de hersenen!In een recente studie werd ontdekt dat dagelijks 30 ml geconcentreerd blauwe bessensap positieve effecten had op de hersenfunctie van gezonde, oudere volwassenen. Het cognitieve vermogen en sommige delen van hun werkgeheugen verbeterden.