1. PIJNSTILLEND

Taiwanese onderzoekers rapporteerden in 2014 de resultaten van een gerandomiseerde, gecontroleerde studie bij 60 patiënten met nekpijn. De experimentele groep gebruikte een 3% concentratiecrème bestaande uit vier essentiële oliën: etherische olie van zwarte peper, essentiële olie van marjolein, essentiële olie van lavendel en essentiële olie van pepermunt. De controlegroep ontving een crème zonder essentiële oliën. Na vier weken had de experimentele groep een significante verbetering in zowel beweging en pijntolerantie.

2. ANTIBACTERIËLE EN SCHIMMELWERENDE EIGENSCHAPPEN

Uit Chinees onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd, bleek dat zwarte peper antischimmel- en antibacteriële effecten had tegen een verscheidenheid aan pathogene schimmels en bacteriën. Er werd beweerd dat zwarte peper-extracten de kolonies van Staphylococcus aureus volledig reduceerden. Staphylococcus aureus veroorzaakt momenteel grote problemen in klinieken en ziekenhuizen vanwege het feit dat het resistent is tegen veel voorkomende antibiotica.

Zwarte peper was ook effectief tegen andere bacteriën zoals Escherichia coli, een van de hoofdoorzaken van door voedsel overgedragen ziekten, en Pseudomonas aeruginosa. De pseudomonas aeruginosa bacterie is berucht in ziekenhuizen als ziekenhuisbacterie. Besmetting met deze bacterie is moeilijk te bestrijden omdat ze opportunistisch is en resistent voor de meeste soorten antibiotica. Ook kan ze lange tijd in ongunstige omstandigheden in leven blijven.

Een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in Frontiers in Microbiology, vond ook dat etherische olie van zwarte peper een natuurlijk antibacterieel middel was, effectief tegen E. coli.

3. ANTI- KANKER

Zwarte peper (met name piperine) zijn recent het onderwerp geweest van een aantal onderzoekstudies die wijzen op potentiële krachtige antikankeractiviteit. De betrof voornamelijk reageerbuis- en dierstudies. Tot op heden zijn er maar weinig onderzoeken bij de mens gerapporteerd, maar de resultaten van de vitro- en dierstudies met piperine lijken veelbelovend.

Een andere goed bestudeerde bioactieve stof te vinden in zwarte peper naast piperine is limoneen (18-20 procent inhoud in zwarte peper). Er zijn een groot aantal studies, waaronder proeven met mensen, die aangeven dat limoneen een krachtige antikankerverbinding kan zijn.

Een gezamenlijke studie uitgevoerd door Iraanse en Amerikaanse wetenschappers gepubliceerd in 2017 in Current Medicinal Chemistry gaf aan dat piperine effectieve chemopreventieve (kankerpreventieve) activiteit vertoonde. Het bleek de stamcelvernieuwing van kanker te onderdrukken en de proliferatie van kankercellen te remmen (snelle groei), invasie, metastase (verspreiding) en angiogenese (het vermogen van kankertumoren om nieuwe bloedvaten te maken om zichzelf te voeden.)

Vanwege deze antikankeractiviteiten als ook zijn antioxiderende activiteit en antimutagene (het verminderen van de snelheid van mutatie) eigenschappen, werd piperine door deze onderzoekers beschouwd als een belangrijke nieuwe kandidaat voor klinische proeven in de toekomst.

4. PREBIOTISCH

Prebiotica helpen de groei en overleving van nuttige bacteriën in de darm te stimuleren. Verder helpen ze om de groei van schadelijke organismen te ontmoedigen. Een Amerikaans onderzoek uit 2017 bracht aan het licht dat bepaalde kruiden, waaronder zwarte peper, de groei van gunstige bifidobacteriën en lactobacillusstammen versterkten.

5. VERLICHT ONTWENNINGSSYMPTOMEN VAN ROKEN

Een Amerikaanse studie uit 1994 met 48 vrijwilligers die sigarettenrokers waren, duidde erop dat etherische olie van zwarte peper in staat was de hunkering naar sigaretten aanzienlijk te verminderen. De proefpersonen namen deel aan een sessie van drie uur. Eén groep inhaleerde op een apparaat dat een damp afleverde met essentiële olie van zwarte peper; de tweede groep inhaleerde op het apparaat met een munt / mentholcartridge; en de derde groep gebruikte een apparaat dat een lege cartridge bevatte. Roken was niet toegestaan, maar de proefpersonen konden blazen en inhaleren van de apparaten die ze kregen, zoveel ze wilden. De zwarte peper groep meldde dat hun verlangen naar sigaretten en angst aanzienlijk verminderd waren.