‘VERKORTEN HORMOONTHERAPIE NA BORSTKANKER VERBETERT KWALITEIT VAN LEVEN’

 

Hormoontherapie die minimaal vijf jaar na de behandeling wordt gegeven aan patiënten die zijn behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft in vele gevallen weinig toegevoegde waarde.
Uit onderzoek bleek bijna tweeduizend Nederlandse patiënten door Maastricht UMC+, gepubliceerd in The Lancet Oncologie, blijkt dat er vaak onnodige bijwerkingen optreden, waaronder gewrichtspijn en stemmingswisselingen.
De aanvullende hormoontherapie wordt soms nog minimaal vijf jaar gegeven nadat de patiënten voor borstkanker zijn behandeld. Dit kan voorkomen dat een tumor terugkeert.

 

In de eerste twee tot drie jaar wordt vaak het medicijn tamoxifen gegeven en postmenopauzale patiënten krijgen hierna vaak ook aromataseremmers, die dagelijks moeten worden ingenomen. Hierbij kunnen bijwerkingen optreden zoals stemmingswisselingen en gewrichtspijn en leiden er soms toe dat vrouwen de hormoontherapie vroegtijdig stopzetten.
Aan de studie deden postmenopauzale vrouwen mee die waren behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium. Zij kregen allemaal twee tot drie jaar tamoxifen en de helft kreeg aanvullend nog drie jaar aromataseremmers. De andere helft kreeg deze zes jaar toegediend.

 

Nauwelijks verschil

 

Na deze zes jaar bleek dat er nauwelijks verschil op te merken was in het aantal vrouwen bij wie de ziekte terugkeerde. Slechts bij een kleine subgroep zorgde de verlengde therapie voor een “noemenswaardige en meerwaarde”, aldus de onderzoekers.
“Dat vraagt dus om een nauwkeurige selectie van patiënten aan wie we een verlengde therapie zouden moeten voorschrijven”, zegt; prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC+.
“Het heeft dan ook geen zin om jaren medicatie te gebruiken die geen aantoonbare meerwaarde heeft. We moeten bij iedere patiënt natuurlijk wel zorgvuldig blijven kijken naar de individuele behoefte aan hormoontherapie. Bij patiënten met een zeer hormoongevoelige tumor blijkt langer gebruik van aromataseremmers bijvoorbeeld wél een positief effect te hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *