Prozac vs Kurkuma.

Het gebruik van antidepressiva onder de Nederlanders is de laatste jaren erg gestegen. Prozac is een van de mees gebruikte soort. Antidepressiva worden niet alleen voorgeschreven voor de behandeling van depressies, maar o.a. ook voor slaap- en angststoornissen. Helaas kent deze medicatie ook vele nare bijwerkingen.

In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde worden extracten van de geelwortel ingezet als middel die stress en depressie gerelateerde aandoeningen moeten behandelen. Dit gaf aanleiding voor wetenschappers uit India om een onderzoek te starten naar het effect van curcumine bij zware depressies.

Er werden 60 mensen onderverdeeld in 3 groepen. Groep 1 kreeg 20 mg fluoxetine ( prozac ) per dag, groep 2 kreeg 2 maal daags 500 mg curcumine per dag en groep 3 kreeg beide. Het zes weken durende onderzoek toonde aan dat de klachten bij de geelwortelextract-gebruikers bijna even sterk waren verbeterd als in de fluoxetine groep. De groep die beiden kreeg scoorde iets beter.

De wetenschappers hebben uit dit onderzoek geconcludeerd dat je curcumine als veilig en effectief middel in kan zetten eventueel in combinatie met antidepressiva, bij mensen met een ernstige depressie waarbij geen sprake is van suïcidale gedachten of andere psychotische klachten.kar