DIY tijgerbalsem

We hebben allemaal weleens last van pijnlijke gewrichten en stijve spieren. Vervelender is het wanneer het chronische vormen aanneemt. Bij de lokale drogist kun je een zalfje kopen die de pijn verminderd maar toch ontwijk ik liever die chemische meuk. Hoog tijd voor een DIY!

Cayennepeper is een prima middel om gewrichtspijn te verzachten. Cayennepepers bevatten capsaïcinoïden die een pijnstillende werking hebben. Wanneer je dit uitwendig aanbrengt veroorzaakt het een warmtesensatie en verhoogt het de pijndrempel in het onderliggende weefsel door pijn registrerende zenuwvezels te desensibiliseren. Een soortgelijk effect als de tijgerbalsem dus.

Wetenschap

Uit een 2 weken durende studie is gebleken bij mensen met lage rugklachten dat gel met capsaïcine zorgde voor een significante daling van de pijnklachten. Een soortgelijke studie bij mensen met chronische lage rugklachten werden ook duidelijke verbeteringen vernomen. Na 3 weken was 13,5% van de capsicum groep zelfs klachtenvrij was.

Het recept

Voorzichtigheid is geboden wanneer men werkt met Cayenne poeder. Men neme:

  • 150 ml. olijfolie •15 gram cayennepeper •15 gram bijenwas

1• Verwarm de olie met de Cayenne poeder au-bain-marie. Roer het regelmatig en laat het 2 uur op laag vuur staan (niet koken). 2• Giet de olie door een vergiet in een glazen pot en zorg dat de Cayenne poeder achter blijft. 3• Doe de bijenwas bij de olie en verwarm het goedje weer au bain marie totdat de bijenwas gesmolten is.

Nu nog af laten koelen en het is klaar voor gebruik!