40395549 -

40395549 -123rf

10 redenen waarom je de pil niet zou moeten slikken

De pil is één van de meest gebruikte vormen van anticonceptie. In Nederland gebruikten in 2013 zo’n 37% van alle vrouwen de pil als geboorteregeling. Vooral onder vrouwen van 18 tot 25 jaar is deze vorm van anticonceptie populair; ruim 6 op de 10 jonge vrouwen slikten de pil. De pil wordt in de westerse wereld gepromoot als vrijheidssymbool voor vrouwen en het wordt gezien als één van de medische successen sinds mensenheugenis. Weinig mensen beseffen dat de pil heel gevaarlijk kan zijn. In het ergste geval kan deze pil namelijk leiden tot een hartinfarct, een beroerte of een longembolie. Daarnaast is er een heel scala aan gezondheidsklachten die de pil kan veroorzaken zoals wazig zien, tandvleesproblemen, depressies, gewichtstoename en een verminderd libido.

Huisartsen schrijven zonder moeite de pil voor en geven heel weinig voorlichting over de eventuele bijwerkingen of risicofactoren. En er is een percentage vrouwen die vanwege het risico op ernstige medische aandoeningen de pil absoluut niet mag gebruiken. Een arts zou dus altijd een check-up moeten doen. Slechts een zeer klein aantal vrouwen mag de pil niet gebruiken omdat je ernstige medische aandoeningen kunt krijgen. Als je eenmaal aan de pil bent, dan is het eigenlijk nodig om eenmaal per zes maanden een check-up te laten verrichten.

Het voorschrijven van de pil gebeurt vandaag de dag op een ondoordachte wijze en weinig kennisgeving over wat de mogelijke bijwerkingen en gevaren kunnen zijn. Voordat ik dieper inga op de gevaren van kort- en lang termijngebruik van de hormonale anticonceptiemiddel wil ik toegeven dat dit middel ook een aantal voordelen heeft. Naast het reguleren van de maandelijkse periode, het verhelpen van buikkrampen, acné en het voorkomen van een ongewenste zwangerschap, heeft de pil ook bewezen effectief te zijn bij het verminderen van het risico op eierstokkanker.

  1. Bloedstolling

De meest besproken risico’s van het gebruik van de pil is waarschijnlijk bloedstolling. Bij ongeveer 40 op de 100.000 pilgebruikers ontwikkelen zich bloedstolsels en een klein gedeelte daarvan is dodelijk.

2. Vruchtbaarheidsproblemen

Onvruchtbaarheid lijkt een epidemie te worden en de pil kan hieraan ten grondslag liggen. Langdurig gebruik van de pil kan schade toebrengen aan de baarmoederhals, met name aan de productie van het baarmoederslijm. Dit laatste is heel belangrijk tijdens de ovalutie en zorgt ervoor dat bij een ideale dikte een embryo zich lekker kan innestelen. Een ideale dikte is 7-13mm, wat zorgt voor hogere innestelingskansen. Als de aanmaak verstoord is dan kan het jaren duren voordat het lichaam weer geneest en weer begint met het produceren van een goede kwaliteit slijm. In zeldzame gevallen is de schade aan de baarmoederhals niet meer terug te draaien.

3. Auto-immuunziekten
Oestrogeen kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem van ons lichaam. Het kan ons uit balans brengen en op deze manier een auto-immuunziekte veroorzaken, dat wil zeggen een ontregeling van het eigen afweersysteem waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Een studie uit 2009 toonde aan dat vrouwen, die de pil gebruikten, een hoger risico hadden op het ontwikkelen van lupus, een complexe auto-immuunziekte. Een andere studie van de McGill University in Montreal heeft de data van 1,7 miljoen vrouwen onderzocht. Het bleek dat na acht jaar van hormonaal anticonceptiegebruik het risico op het ontwikkelen van lupus met 2,5 keer is toegenomen.

4. Hartaanvallen en beroertes

Een groot aantal onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die anticonceptie gebruiken, twee keer zoveel kans hebben op een hartaanval. Voor vrouwen die last hebben van een hoge bloeddruk, migraines of die roken ligt het risico nog hoger. Een studie van de Universiteit van België toonde aan dat voor elke tien jaar van anticonceptiegebruik de kans op aderblokkade met 30% toenam.

5. Galblaas

Zowel oestrogeen als progesteron verhogen de kans op galstenen omdat zij het aanmaken van gal stimuleren en de stroom ervan belemmeren. Verschillende onderzoeken hebben ontdekt dat anticonceptiemiddelen de kans op galblaasziekten doet toenemen.

6. Depressie, PMS en ernstige stemmingswisselingen

Vele vrouwen ondervinden ernstige stemmingswisselingen waardoor ze gezien worden als een jantje-lacht-en-jantje-huilt persoon. Ze hebben vaak ernstige menstruatieproblemen en ernstige depressies tijdens het gebruik van de pil. Sommigen voelen zich een totaal ander persoon.

De pil wordt vaak gepromoot als een regulator van de menstruatie, waardoor vrouwen vaak niet door hebben dat het de oorzaak is van bovengenoemde bijwerkingen. Pas wanneer zij stoppen met de pil, merken ze dat hun emotionele bijwerkingen verdwijnen. Vrouwen die aan depressies lijden, die veroorzaakt worden door de pil, worden vaak antidepressiva voorgeschreven, wat weer kan lijden tot andere bijwerkingen. Een Australisch onderzoek uit 2005 toonde aan dat pilgebruikers twee keer zo vaak leden aan depressie, dan zij die geen pil gebruikten.

7. Tekort aan voedingsstoffen

Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die een anticonceptiemiddel gebruiken tekorten kunnen krijgen omdat de pil een aantal voedingsstoffen afbreekt. Met name vitamine C, magnesium, selenium, zink en het aminozuur tyrosine. Deze tekorten vergroten de kans op hart- en vaatziekten, depressie, een kind met aangeboren afwijkingen, een verzwakt immuunsysteem, osteoporose, hoge bloeddruk, bloedstolsels, spierkrampen, zwakte, angst, depressie, cardiovasculaire problemen en slapeloosheid.

8. Verminderde botdichtheid

Een daling van de normale oestrogeenniveaus kan negatieve gevolgen hebben voor de botdichtheid. Een aantal onderzoeken en recente studies hebben aangetoond dat vrouwen jonger dan 30 jaar, die langer dan twee jaar orale anticonceptiemiddelen voor hebben geslikt, verlies in botdichtheid vertonen. Dit verlies was zichtbaarder bij vrouwen die een anticonceptiemiddel met een lage dosis oestrogeen gebruiken.

9. Vermindering van het libido

Tijdens onze behandelingen horen wij vaak dat het verminderde libido bij sommige vrouwen problematisch is. Een van de bijwerkingen van de pil is vermindering van de seksuele drift en het genot. Dit heeft als gevolg dat hun seksuele leven vaak voor beiden onaangenaam en soms ook pijnlijk is. Vrouwen gaan zich onttrekken aan het seksuele leven omdat die behoefte er gewoonweg niet is. Dit leidt tot problemen in het huwelijksleven. Vooral vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken ondervinden hier last van. De pil voorkomt dat het vrouwelijk lichaam effectief gebruik kan maken van testosteron, wat kan leiden tot een behoorlijke afname van de seksuele drift. Het is zelfs gebleken dat vrouwen, die de pil voor een lange periode hebben geslikt, deze bijwerking zelfs nadat ze gestopt zijn met de pil blijven houden. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of dit een blijvende bijwerking is of niet.

Vaginale droogheid is ook een bijwerking dat een onaangename en pijnlijke geslachtsgemeenschap als gevolg heeft. Deze pijn kan uiteindelijk de reden zijn dat de vrouw er tegenop ziet om geslachtsgemeenschap te hebben. Met alle gevolgen van dien. Het treurigste deel van deze bijwerking is dat partners het zelden aan de pil wijten maar vaker aan andere zaken. Vrouwen voelen zich vaak schuldig en de man verwijt het de vrouw waardoor de relatie verslechtert.

Deze bijwerkingen kunnen bij lange termijn gebruik serieuze gevolgen hebben. Ze kunnen onder andere zowel persoonlijke- als werkrelaties beïnvloeden. Vrouwen van alle leeftijden hebben aangegeven een compleet ander mens te zijn na het stoppen met de pil.

10. Kanker
Tientallen onderzoeken hebben aangetoond dat het lange termijngebruik van het anticonceptiemiddel het risico op baarmoederhalskanker verhoogt. Andere onderzoeken toonden ook aan dat het risico op borstkanker in kleine mate toeneemt en waarbij voor vrouwen van boven de 45 jaar de kans zelfs met 144 % wordt vergroot. Een studie dat in het British Journal of Cancer werd gepubliceerd, toonde aan dat bij elke 100.000 vrouwen die de pil voor een periode van 10 jaar of langer gebruikten, er 50 vrouwen meer zijn die te maken krijgen met borstkanker. Voor beide soorten kanker is bewezen dat het risico afneemt nadat de vrouwen voor een periode van 10 jaar of langer met de pil zijn gestopt.

Deze bijwerkingen kunnen bij lange termijn gebruik serieuze gevolgen hebben. Ze kunnen onder andere zowel persoonlijke- als werkrelaties beïnvloeden. Vrouwen van alle leeftijden hebben aangegeven een compleet ander mens te zijn na het stoppen met de pil.

Zoals je kunt lezen is de pil niet zo onschuldig als dat de fabrikanten voor doen komen. Het is verstandig om bij de wens voor geboortebeperking naar alternatieven te zoeken.